Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoPORILAISET ON OMA ROTUNSA

Opiskelukaupungissani Raumalla oli tilaisuus seurata naapurikaupungin Porin persoonallista elämiskulttuuria. Arvostan porilaisia monella tapaa. Jopa niin paljon, että ulkoruokinnassa ehdoton suosikkini on ”Porilainen.”

Sämpylän välissä oli sipulimakkaran siivu. Niitä käytiin 60-luvun lopulla melkein viikottain Tampereelta asti ostamassa Irwinin kanssa hänen lentokoneellaan, jota ohjasti Yrjö ”Ylli” Jussinisä Halla-aho.

Jos Lapualla joka toisen liikkeen nimessä on sana ”Lakeus”, niin yhtä lailla Porissa nimikylteissä viljellään sanaa ”Sata”.  Porin torilla olevan yleisen käymälän hoitajaakin kutsutaan arvokkaasti ”Satapötkön toimitusjohtajaksi.”

Porissa minulla on monia hyviä kavereita ja ystäviä. Muun muassa isoisäni isä JYRKI KANGAS.

Tässä pari porilaisen elämiskulttuurin helmeä:

Suurin kohteliaisuus, mitä porilaisen suusta voi kuulla: ”Kato, eläks sääki viäl?”

Pahinta, mitä porilainen voi toisesta ihmisestä sanoa: ”Se o aika olematon”.

 

Porilainen on oma rotunsa


 
 

Valkosipulipatonki 17.10.14

VALKOSIPULI-CAESARPATONKI

Tämä resepti on nuoruuteni ajoilta, jolloin ranskanleipä oli kova juttu. Nuorison seurusteluilloissa se oli halpa ja kelpo eines. Helppo tehdä ja osallistujia yhdistävä tuoksumaailma. Se hitsasi porukan yhteen.

Vaaleaa patonkia osallistujien määrän mukaan
( jos löydät vielä aidon ranskiksen, vielä parempi).

Voita ja murskattua valkosipulia edellisen määrämäärittelyn mukaan.

Laita uuni valmiiksi 140 asteeseen. Pohjalle alumiinifoliota tai patongin mittainen astia. Halkaise patonki 2/3 vahvuudella, niin että osa siitä jää kiinni. Tee voista ja valkosipulista tahna, jonka voitelet patongin sisään. Sulje avonainen patonki ja laita uuniin noin 15 minuutiksi. Seuraa, ettei pinta pala. Nosta pöydälle ja leikkaa jokaiselle osallistujalle oma pala. Talouspaperia tai servettiä mukaan, jotta jokainen voi syödä sen kuin hodarin.

Mielikuvitusta omaavat voivat lisätä myös patongin sisään valkosipulivoin jälkeen kypsiä broilerin- tai savukalan paloja. Makkarakin sopii kyytiin. Caesarpatongin saat täyttämällä leivän erilaisilla salaateilla. Silloin pitää varoa liiallista lämpöä.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit