| 
 | 
 
 | Opiskelukaupungissani
Raumalla oli tilaisuus seurata naapurikaupungin Porin persoonallista
elämiskulttuuria. Arvostan
porilaisia monella tapaa. Jopa niin paljon, että ulkoruokinnassa ehdoton
suosikkini on ”Porilainen.” 
 Sämpylän välissä oli 
sipulimakkaran siivu. Niitä
käytiin 60-luvun 
lopulla
melkein viikottain Tampereelta asti
ostamassa Irwinin kanssa hänen lentokoneellaan, jota ohjasti Yrjö ”Ylli” Jussinisä Halla-aho.
 
 Jos Lapualla joka toisen
liikkeen nimessä on sana ”Lakeus”, niin yhtä lailla Porissa nimikylteissä
viljellään sanaa ”Sata”.  Porin torilla olevan 
yleisen käymälän hoitajaakin kutsutaan
arvokkaasti ”Satapötkön
toimitusjohtajaksi.”
 
 Porissa minulla on monia
hyviä kavereita ja ystäviä. Muun muassa isoisäni isä 
JYRKI KANGAS.
 
 Tässä pari porilaisen
elämiskulttuurin helmeä:
 
 Suurin kohteliaisuus, mitä
porilaisen suusta voi kuulla: ”Kato, eläks sääki viäl?”
 
 Pahinta, mitä porilainen voi
toisesta ihmisestä sanoa: ”Se o aika olematon”.
 
 
 | 
 | 
 | 
 
 
 
 |  | 
 | 
 | 
 
 | 
 
 
 | VALKOSIPULI-CAESARPATONKI 
 Tämä resepti on nuoruuteni
ajoilta, jolloin ranskanleipä oli kova juttu. Nuorison seurusteluilloissa se
oli halpa ja kelpo eines. Helppo tehdä ja osallistujia yhdistävä 
tuoksumaailma. Se hitsasi
porukan yhteen.
 
 Vaaleaa patonkia osallistujien 
määrän mukaan
 ( jos löydät
vielä aidon ranskiksen, vielä parempi).
 
 Voita ja murskattua
valkosipulia edellisen määrämäärittelyn mukaan.
 
 Laita uuni valmiiksi 140
asteeseen. Pohjalle alumiinifoliota tai patongin mittainen astia. Halkaise
patonki 2/3 vahvuudella, niin että osa siitä jää kiinni. Tee voista ja
valkosipulista tahna, jonka voitelet patongin sisään. Sulje avonainen patonki
ja laita uuniin noin 15 minuutiksi. Seuraa, ettei pinta pala. Nosta pöydälle ja
leikkaa jokaiselle osallistujalle oma pala. Talouspaperia tai servettiä mukaan,
jotta jokainen voi syödä sen kuin hodarin.
 
 Mielikuvitusta omaavat voivat
lisätä myös patongin sisään valkosipulivoin jälkeen kypsiä broilerin- tai
savukalan paloja. Makkarakin sopii kyytiin. Caesarpatongin saat täyttämällä
leivän erilaisilla salaateilla. Silloin pitää varoa liiallista lämpöä.
 
 
 |  
 |  |  | 
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet: 
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa: 
www.herrankukkaro.fi.
 
Kommentit
Lähetä kommentti