Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

JUOKSUKALJAA

 
Naantalin Hovi oli kautta aikojen varsin persoonallinen ravintola Naantalin vanhankaupungin sydämessä. Viime vuosina se toimi eräänlaisena yökerhona, koska se oli auki yömyöhään. Viime talvena tämä legenda paloi maan tasalle. Sain perheemme nuorisolta välittömästi huolestuneen kommentin: ”Voi! Ei voi olla totta. Nyt on sitten pakko tulla Merisalin valomerkin jälkeen suoraan kotiin.”

70-luvulla oli yleistä, että ravintolalasku (jota ystäväni Punssi kutsui sarkastisesti ”maksuehdotukseksi”) maksettiin aina illan päätteeksi. Joskus kävi niin, ettei asiakas malttanut odottaa loppuruuhkassa laskuaan. Silloin portsari hoiti peräänjuoksun, jos vain ehti. Perintämatkan aikana livahti yksi sun toinenkin ovesta ulos. Maksamatta.

Siirryttiin kertalaskutukseen jokaisen juomatoimituksen yhteydessä. Ruokalasku perittiin sentään vasta syömisen jälkeen.

Kerran kuusi herraa vietti yhdessä iltaa ja jokainen olisi halunnut maksaa koko seurueen laskun. Ongelma päätettiin ratkaista juoksukilpailulla Hovin ympäri. Hovimestari kutsuttiin lähettäjäksi. ”Paikoillenne, valmiina” -lähetyskäsky kaikui Kaivokadulla, ja juoksijat säntäsivät matkaan. Sen jälkeen heitä ei Naantalin Hovissa nähty.

HEDELMILLÄ SUU NAURUUN
Hauskaa, että ihmisen tyytyväisyys on epäloogista. Kotona Suomessa tekee mieli etelänhedelmiä. Ja kaukomailla tekee mieli suomalaista perusruokaa. Talvinen kaksoiselämäni sujuu Ceylonin saarella, Sri Lankassa, joka sijaitsee Intian eteläpuolella. Pieni kyyneleen muotoinen saarivaltio.

Olen tähän asti ollut suomalaisen sinapin ja HK:n sinisen sekä ruisleivän suurkuluttaja. Ystäväni ovat niitä tänne raahanneet. Tänä vuonna päätin tehdä suuren elämän muutoksen. Jätin HK:n sinisen ja suomalaisen sinapin kokonaan pois ruokavaliostani. Myönnän, että vieroitusoireet ovat olleet melkoiset. Onhan täällä vastavuoroisuuksia vaikka kuinka. Meren eläviä ja erityisesti hedelmiä. Kotosuomalaisen ruokien teko täällä monen raaka-aineen puuttuessa on hyvin haasteellista. Valitsin nyt sellaiset, joita on saatavilla sekä täältä että sieltä.
Suu makiaks!

1 kypsä mango
1 kypsä banaani
2 dl appelsiini-nektaria
2 rkl hunajaa
3 dl perusjogurttia

Kuori hedelmät ja paloittele ne tehosekoittimeen. Hujauta ne tasaiseksi soseeksi. Sekoita aineet keskenään tehokkaasti. Laita jääkaappiin kylmenemään - jos raskit.

Resepti tulostettavassa muodossa.


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit