Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoJÄYNÄ ON HAUSKAA


Meillä on Aurajokirannan Vaakahuoneen suviravintolassa uskomaton henkilökunta. Kausiluontoisuudesta johtuen pääosin opiskelijoita. Suorittamassani työtyytyväisyyskyselyssä ensimmäisellä sijalla ranking-listalla oli ”mukavat työkaverit ja positiivinen ilmapiiri työpaikalla”. Nuorten keskuudessa maine on levinnyt vuosien saatossa. Viime talvena saimme työhakemuksia 1242 kappaletta. Kuka vielä väittää, etteikö työssä viihtyminen olisi kaiken a ja o?

Vuosia sitten meille tuli apupojaksi 15-vuotias Matti. Työntekijämme valitsevat kuukausittain itse keskuudestaan parhaan työntekijän. Matti on aina pärjännyt erinomaisesti ja tämän kesän hän toimi ravintolan vuorovastaavana. Viimeisen työpäivän kunniaksi työkaverit päättivät järjestää hänelle jäynän.

Kirjoitimme tilauspaperin vuorovastaavalle, siis Matille. Tilauksen mukaan – muka - tunnettu turkulainen taiteilija ja suositun sarjakuvan piirtäjä olisi tulossa seuralaisensa kanssa ravintolaamme. Meidän pitäisi toteuttaa persoonallisen taiteilijan persoonallinen pyyntö: järjestää intiimi, yksityinen tila heille puoleksi tunniksi klo 20-20.30. Tarjolla pitäisi olla kuohuviiniä.

Kysyin Matilta, olisiko hän halukas hoitamaan tämän varauksen. Hän innostui oitis ja aloitti toteutuksen. Pyynnöstäni hän koristeli INVAVESSAN tähän käyttöön. Lastenhoitopöydälle valkea liina, kaksi kynttilää palamaan, kukkavaasi sekä kuohuviinipullo jäissä. Pytyn päälle niin ikään pöytäliina ja iso kukka-asetelma koristeeksi.

Invavessan oveen tehtiin kyltti: ”Yksityistilaisuus klo 20-20.30.” Ravintolassa oli ruuhkaa ja asiakkaita jonoon asti. Kun kello oli hieman yli kahdeksan, pyysin Mattia käymään tarkistamassa, joko asiakkaamme olisivat saapuneet. Hetken kuluttua Matti tuli tohkeissaan kertomaan, että olivat ne tulleet ja sulkeneet oven sisäpuolelta. ”Yritin kuunnella oven läpi, mutten kuullut mitään muuta kuin hiljaista ähisemistä. Taitaa kaikki olla ihan kohdallaan”, kertoi Matti silmää iskien.

Pyysin vielä menemään uudelleen ja koputtamaan oveen kohteliaasti ja huikkaamaan, että haluatteko, että tulemme avaamaan kuohuviinipullon. Hän oli selkeästi kuullut, kuinka taiteilija oli kuiskinut: ”Ei tartte - kaikki hyvin!” Jäynän tehnyt henkilökunta oli ihmeissään tapahtuneesta, koska koko juttu oli täysin keksitty. Selvisihän tapahtuman kulku. Tilanteeseen oli astunut niin kutsuttu ´liikkuva osa´: Eräs vanhempi herra oli kyllästynyt odottamaan miesten vessajonossa. Hetken odoteltuaan hän oli äkäisesti kipaissut auki olevaan invavessaan. Yksityistilaisuus-kylttiä hän ei ollut huomannut. Hän sulki oven sisäpuolelta normaaliin tapaan. Hämmästyi vessan sisustusta. Istahti pöntölle nostettuaan ensin kukat lattialle ja avasi kuohuviinipullon. Nautti ja ihmetteli. Siirtyi terassille pöytään vaimonsa seuraan ja tokaisi: ”On täällä Vaakahuoneella vaan todella korkeatasoinen palvelu!” ”Kuinka niin?” uteli vaimo. ”Onpahan vaan. Et kuitenkaan uskoisi, jos kertoisin.”

Tekstasin pahvinpalaseen: ”Aprillia Matti, kiitos! Toivoo työkaverit.” Vein pahvin invavessaan. Kävin sanomassa Matille tiskin taakse, että menisi korjaamaan koristelut pois, koska asiakkaat poistuivat sieltä juuri. Matti meni vessaan. Alkoi hervoton nauru. Hänkin osaa nauraa itselleen.

PIHLAJANMARJAHYYTELÖ
 1 kg pihlajanmarjoja
½ kg omenia (happamia)
750 gr sokeria tai 500 gr hunajaa.
6 dl vettä

Parhaat pihlajanmarjat saat, kun annat pakkasen ensin purra niitä kunnolla. Kokoa marjat, ja pese ne kunnolla. Voit laittaa ne myös pakasteeseen, jos et tee hyytelöä heti. Marjat vain mehevistyvät siellä.

Keitä marjat ja hienoksi pilkotut omenat ja painele niitä koko ajan. 10-15 minuuttia. Siivilöi ja keitä vielä muutama minuutti. Lisää sokeri/hunaja ja jatka keittämistä vartin verran. Jäähdytä keitos ja kuori vaahto pois. Pakkaa lasipurkkeihin. Jääkaappiin. On erinomaista erityisesti riistan kanssa. Kokeilin kerran savulohen kanssa. Oli hyvä yhdistelmä. Sellainen kontrastinen.

Resepti tulostettavassa muodossa.
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit