Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoEKSOTIIKKAA


Meillä Suomessa on eksotiikkaa vaikka muille jakaa. Tässä tositarina muutaman vuoden takaa.

Olimme ulkomaalaisryhmän kanssa Herrankukkarossa ulkoilemassa keskellä helmikuuta. Suuntasimme potkukelkoilla läheisen Airiston selälle. Vieraamme pääsivät kokemaan jotakin heille ennenkuulumatonta.

Johannesburgista kotoisin oleva eteläafrikkalainen mies otti kännykän taskustaan ja soitti vaimolleen. ”Rakas! Et ikinä usko, missä olen. Olen tällaisella puisella polkupyörämäisellä laitteella keskellä merta. Jäätä on allamme yli puoli metriä. Äsken meidän ohitsemme ajoi iso pakettiauto.”

Sitten hänen äänensä kohosi kohoamistaan. Silja Europa nimittäin nousi sumun keskeltä viereemme, vajaan sadan metrin päähän kulkureitistämme. ”Rakas! Et ikinä usko, mutta maailman suurin autolautta ohittaa juuri meidät jäät rouskuen!” Sitten hän hiljeni ja vakavoitui ja laittoi kännykän takaisin taskuunsa. ”Mitä vaimosi sanoi?” kysyi hänen kaverinsa. ”Ei mitään erikoista. Totesi vain, että taidan olla taas juovuksissa.”

 

TOISENLAINEN OHRAPUURO
En meinannut silmiäni uskoa, kun luin lehdestä, että ohrapuuro on nykykoululaisten suosikkiruokien joukossa. Ohrapuuroa kun voi tehdä niin monella eri tavalla. Mieleeni muistui aika opettaja-ajaltani 1965-1966 Kuoreveden Suinulan kyläkoulussa. Oppilaita oli alle 30, mutta heitä palveltiin omalla koulukeittäjällä. Suomihan on kouluruokailun mallimaa. Alallaan ensimmäinen koko maailmassa. Perinteet velvoittavat.

Suinulan koulukeittiössä ei ollut sähkö- eikä kaasuhellaa tai uunia. Oli puuliesi. Ja oikea leivinuuni. Ohrapuuro tehtiin pidemmän kaavan mukaan. Sen voi tehdä vielä nykyäänkin ilman leivinuunia. Onhan meillä sähköuunit.
Näin se tehtiin meillä. Ja koululaiset tykkäsivät hullun lailla.

HÄTÄISILLE

2 dl vettä
2 dl ohrasuurimoita
1 l maitoa tai vettä tai molempia puoliksi. Tai kermaa.
1 tl merisuolaa
1 tl kanelijauhetta
2 rkl voita

Keitä ohrasuurimot vedessä 20 minuuttia. Lisää maito tai vesi. Lisää suolaja kaneli. Laita voideltuun uunivuokaan ja anna hautua 180 astetta vähintäin tunnin verran.

AIKAA OMAAVILLE

Samat aineosat

Huuhtele ohrasuurimot kunnolla vedessä. Kaada huuhteluvesi pois ja lisää raikas vesi. Anna suurimoiden turvota muutaman tunnin ajan.
Tämän jälkeen keitä suurimoita liotinvedessä ½ tuntia, mieluummin tunti. Hämmennä välillä. Näin niistä tulee suuria ja pulleita.
Kaada suurimot liotinvesineen voideltuun uunivuokaan. Lisää maito tai kerma sekä suola ja kaneli. Hämmennä.
Laita vuoka uuniin 3 tunniksi 150 asteeseen. Tai jos Sinulla on aikaa, 110 asteeseen YÖN YLI.

PS. Tiedän Naantalin Rymättylässä nimeltä mainitsemattoman kokous -ja virkistyspaikan ryhmille, joka on niittänyt kiitoksia aamiaisestaan tällä ohrapuurolla. Maistuu nassikoiden lisäksi myös aikuisille. Maistuis varmaan sullekin.

Resepti tulostettavassa muodossa.
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit