Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


BORNHOLMIN LUOTSI

 
Ostimme joskus 80-luvulla naapurini Mäkisen Penan kanssa ANNA-nimisen huvitroolarin. Olimme kavereitten kanssa ajelemassa m/s Annalla Etelä-Ruotsiin Karlskronan lähelle. Pena oli viettänyt siellä aikaansa sotalapsena. Pahaksi onneksemme, lähestyessämme kohdetta yöaikaan aikamoisessa sumussa, joku oli laittanut magneettitaskulampun kompassin kylkeen, mistä johtuen ajoimme väärään maahan. Piti mennä Ruotsiin, mutta ajauduimmekin Tanskaan, Bornholmin saareen.

Koska meillä ei ollut kunnon merikorttia, lähetimme avoimen yhteyspyynnön hyvissä ajoin ennen rantaa Ula-puhelimellamme. Meille vastasi RÖNNEN (Rønnen) luotsi. Hän kertoi sijaintimme tutkatarkastelunsa perusteella. Meillä oli suuria ongelmia kyseisen luotsin kanssa, sillä emme ymmärtäneet hänen puhettaan. Emme sitten millään, vaikka mukanamme oli Urposen Hessu, joka oli seilannut aikanaan niin norjalaisissa kuin tanskalaisissakin laivoissa. Lähestyimme Rönnen satamaa kapeassa rännissä, joka oli ruopattu suureen hiekkadyyniin. Aina kun luotsi huusi Ula-puhelimeensa kovaan ääneen, otimme pakkia ja kun hän oli hiljaa, etenimme. Pääsimme vihdoin satamaan ja saimme aluksen laituriin. Paikalle saapui kyseinen luotsi polkupyörällään. Syy siihen, miksemme ymmärtäneet hänen puhettaan selvisi. Hän puhui tanskaa, joka on vaikea kieli ymmärtää. Hän puhui lisäksi Bornholmin murretta, joka on todella haasteellista. Kaiken kukkuraksi hän änkytti. Ja jotta ymmärtämättömyytemme olisi varmasti taattu, hän oli juovuksissa kuin Ellun kana.

VALKOSIPULINEN HUIKOPALALEIPÄ

Iltapalaksi sopii makuja täynnä oleva huikopala

Vaaleata leipää
Valkosipulia
Voita
Merisuolaa
Kanelia tai inkivääriä
Hunajaa

Ota iso kokonainen valkosipuli ja leikkaa terävällä veitsellä ”kansi” auki. Eli sipulilohkon yläpäästä vajaan sentin verran hattua pois. Laita uuniin folion päälle tai uuniastiaan. 180 astetta ja pidä siellä 20-30 minuuttia.

Perkaa vienosti ruskettunut valkosipulin kynsi ”plumsauttamalla” sormen välistä kypsä kynsi ulos kuorestaan. Yksi kerrallaan.

Tee tahna, jossa on voita, pieneksi pilkottua kypsää valkosipulia, ihan vähän merisuolaa ja hunajaa ja oikein vähän kanelia tai inkivääriä. (ihan totta, olen kokeillut ja nauttinut). Vaalea pitkulainen leipä. Ranskanleipä tai vastaava. Kaupoissa on monipuolisesti erilaisia vaaleita houkuttimia.

Leikataan 1½ - 2 cm siivuja lähes irti. Leivän pohja kannattaa jättää pitämään siivuja koossa, etteivät siivut irtoa. Sivele tahna viillettyjen leipäpalojen väliin. Laita uuniin 180 astetta ja anna olla niin kauan, että leivästä on tullut rapea.

Nosta kokonainen leipä astialle ja leikkaa leivänpalat irti ja aseta lautasille.
Toimii sellaisenaan illan huikopalana tai lisukkeena esim. grilliruokiin

Resepti tulostettavassa muodossa.
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit