Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoNIIATA NIKSAUTTI


Tapahtui höyrylaiva Ukkopekalla toimiessani sen kapteenina:
Olen suosinut laivamme vanhanaikaisia käyttäytymismuotoja. Niinpä kättelen jokaisen vieraan, joka astuu laivaamme ja lähtee sieltä pois. Kohteliaasti asiakasta arvostaen. Tällainen tapa on lähes kuollut sukupuuttoon. On ollut joskus hyvinkin mielenkiintoista havaita, miten ihmiset hämmentyvät tällaisesta. Huikeinta on se, että vanhemmat naisihmiset joskus hämmennyksissään niiaavat. Ihan totta. Se hämmentää kyllä minuakin. Mutta mitä nuorempia matkustajat ovat, sitä vähemmän käyttäymiskulttuuriin tällainen kuuluu. Aika usein käy niin, että kun vedän kättä lippaan ja ojennan sitten vieraalle toivottaen hänet tervetulleeksi, vieras hämmentyy ja sopertaa: ”Juu, juu, tervetuloa vaan”.

Laivallemme saapui Kurikasta koululaisryhmä. Nyt oli minun vuoroni hämmentyä. Viedessäni kättäni koppalakin lippaan, yksi pojista pokkasi oikein kunnolla. Totesin siihen, että tuo oli niin hieno toimi, että poika olisi tervetullut ajon aikana komentosillalle. Sen ulkopuolella on jäätelöpakastin. Saat jäätelön eriomaisesta käyttäytymisestä. Niin me sitten Airiston, laulujen kimmeltävällä selällä nautimme pojan kanssa jäätelötötteröstä. Fiksu ja sympaattinen poika.

Seuraavalla viikolla tuli Kauhajoelta niin ikään koululuokka. Hämmästykseni oli suuri, kun tervetulotoivotuksen yhteydessä pieni tyttö niiasi syvään. Aloin hehkuttaa ja kehua: ”Kyllä on Pohjanmaalla kohteliaita lapsia. Siellä lastenkasvatus on todella hienoa”.

Tähän tyttö:
”Tiärä häntä kasvatuksesta. Serkkupoika kävi tällä samalla risteilyllä viime viikolla, anto ohjeen ja sano, että kannattaa niiata niksauttaa. Saattaapi saara jäätelön”.

RUSINAMUNKIT


 ¼ l maitoa
15 gr hiivaa
2 kananmunaa
50 gr rusinoita
4 rkl hunajaa
100 gr voita
Vehnäjauhoja

Vatkaa hunaja ja kananmunat. Lämmitä maito haaleaksi ja liuota siihen hiiva oikein hyvin. Lisää edellä mainitut ja lisäksi sulatettu voi, rusinat ja tarpeen mukaan vehnäjauhoja niin, että vatkatusta taikinasta tulee hieman löysähköä. Anna kohota puolisen tuntia vedottomassa tilassa pyyheliinan alla. Pyöräytä käsin pieniä , lihapullan kokoisia pullia. Kuumenna ruokaöljy ja nosta lusikalla taikinapullat siihen. Kun on pulla on ruskea, käännä. Nosta valumaan ritilän tai talouspaperin päälle. Sokeroidaan.

Resepti tulostettavassa muodossa.
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit