PUHELUKIHÄIRIKKÖ
60-luvulla kansainvälisellä GULF -öljyjätillä oli myös Suomessa omia
huoltoasemia. Silloin, kun niitä oli melkein joka tien risteyksessä.
Silloin ne pärjäsivätkin. Toimivat näet nimensä mukaisesti
huoltoasemina. Toisin on nyt. Ei ole enää huoltoja eikä kannattavuutta.
Kumma juttu.
Raisiossa myös oli Gulf-huoltoasema, jossa toimi Jormanaisen Raikka
asiakaspalvelussa. Tankkasi asiakkaan puolesta, pyyhki tuulilasin ja
kysyi, saako öljyt tarkistaa. Mukava ja pidetty kaveri. Hänellä oli
kuitenkin omituinen tapa lausua asemansa nimi: ”GLUF ”.
Isäntä muistutti häntä toistuvasti, että nimi ei ole Gluf vaan Gulf.
Raikka toivotteli vaan edelleen asiakkaat tervetulleeksi Gluffiin.
”Kuules Raikka. Sinun on nyt kerta kaikkiaan opeteltava sanomaan GULF.
Tästä ei tule muuten yhtään mitään. Variksetkin langalla nauraa sun
puhettas. Jollei homma muutu, palkkaan tilalle toisen kaverin, joka osaa
lausua asemani nimen oikein”. Raikka ei hätkähtänyt uhkausta, vaan
tokaisi rauhallisesti: ” EI se mittä. Ne onki pyytäny minu töihi toho
naapuurii - TREBOILII.
KALAN GRAAVAUS ON JALO TAITO
On nykyään trendikästä graavata vain lohta. Jotkut sentään siikaa.
Meillä oli viime suvena Aurajokirannassa Vaakahuoneen
Saaristolaispöydässä parhaillaan 15 erilaista kalaa. Villikalaa
lähinurkilta. Kylmää kalaakin yli 10 eri laatua. Suutarista silakkaan.
Graavasimme lohta, kuhaa, särkeä, siikaa, haukea. Maustoimme ne
villimaustein. Merisuolalla, hunajalla ja erilaisilla metsämarjoilla.
Mutta myös pelkästään suolalla ja tillillä.
Kävipä hauskasti: Jokaisen tarjoiluastian vieressä oli nimikyltti kalan
laadusta, savusuutaria, halsterisilakoita, loistesiikaa, graavikuhaa,
graavilohta, kraavihaukea jne. Graavikaloista asiakkaiden lautaselle
nousi graavilohta n. 70%. Seuraavaksi suosituin oli graavisiika 20% ja
mustikkalohi 5% ja karpalokuha 5%. Graavihaukea kului alle 1%. Kunnes
suvikokkimme teki ruman tempun (tunnustan se nyt, kun rikoksesta on
aikaa kulunut reippahasti). Tämä velikulta vaihtoi nimikylttejä. Vaihtoi
graavisiian ja graavihauen kyltit. Arvaattehan, miten siinä kävi!
Graavisiian kulutus lopahti siihen. Haukea meni aivan tolkuttomasti.
Pian se loppuikin pöydästä. Emmekä ikinä ole saaneet yhdestä tuotteesta
niin paljon positiivista palautetta, kuin tästä mukamas graavisiiasta.
Ihmettelin moista muutosta, kunnes asian oikea laita paljastui. Sydämeni
heltyi, ja kesäkokki sai jatkaa töitään. Mutta kylttejä ei enää
vaihdettu (vaikka mieli kyllä teki).
Mitä kalaa voi graavata? Melkein mitä vaan.
-Madettakin kerran koitin, mutta mettään meni.
-Silakkafileet tai pikkuahvenfileet karkealla merisuolalla ja
mustapippurilla graavattuna. Uskokaa tai ette, ohut viiru hunajaa tekee
mielettömän säväyksen.
-Särki, lahna ja kampela kannattaa suolata pelkällä merisuolalla ja sitten halstrata. Metalliverkkotelineellä vain avotulelle.
-Kuha on hieno ja kalliskin kala. Siksi se sopii erinomaisesti
graavattavaksi, koska tällöin kalaa käytetään delikatessina pieninä
annoksina.
-Siika ja lohi ovat perinteisiä graavikaloja. Älkää hyvät ihmiset vaan
unohtako haukea. Ostakaa torilta, hallista tai kunnon kalatiskiltä
valmista haukifilettä ruodottomana. Graavaa siitä osa, laita jääkaappiin
(maks +3 astetta) ja tee lopusta vaikka uunissa
kerma/juusto/valkopipuri/suola/kananmuna - vuoka. Lisänä keitetyt
kuoriperunat.
Älä koe huonoa omatuntoa ostaessasi/käyttäessäsi villikalaa.
Saariston ammattikalastajat ovat kuolemassa sukupuuttoon. Missä on
se elävä saaristo. Ainakin meidän nurkilla on kalastettu vuosituhansia.
Nyt sitten yhtäkkiä pitää lopettaa villikalan kalastus. Eivät ne
määräänsä enempää lisäänny. Luonto pitää siitä huolen. Siihen luontoon
kuuluvat myös merimetsot ja hylkeet. Jos me emme syö omia
villikalojamme, ei kukaan niitä kalasta. Paitsi merimetsot ja hylkeet.
Pitääkö aina mennä äärimmäisyyksiin, ennen kuin huomataan, että järkevä
ja tasapuolinen synergia Luonnon kanssa antaa parhaan tuloksen. Suurin
uhka meidän villikalamme kannalle on edelleen ihminen. Se joka tuhoaa ja
likaa tolkuttomasti vesiämme. Kun vesi olisi pudasta, sinne mahtuisivat
niin linnut kuin hylkeetkin. Ja ihminenkin tolkuissaan. Meidän
sukupolvemme on 50 vuoden aikana tuhonnut Itämerta enemmän kuin Itämeren
rantojen ihmiset sitä ennen 10.000 vuoden aikana yhteensä. Siinä on
villikalan ongelma.
|
| |
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet:
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti