PUHELUKIHÄIRIKKÖ
60-luvulla kansainvälisellä GULF -öljyjätillä oli myös Suomessa omia 
huoltoasemia. Silloin, kun niitä oli melkein joka tien risteyksessä. 
Silloin ne pärjäsivätkin.  Toimivat näet nimensä mukaisesti 
huoltoasemina. Toisin on nyt. Ei ole enää huoltoja eikä kannattavuutta. 
Kumma juttu.
Raisiossa myös oli Gulf-huoltoasema, jossa toimi  Jormanaisen Raikka 
asiakaspalvelussa. Tankkasi asiakkaan puolesta, pyyhki tuulilasin ja 
kysyi, saako öljyt tarkistaa. Mukava ja pidetty kaveri. Hänellä oli 
kuitenkin omituinen tapa lausua asemansa nimi:  ”GLUF ”. 
Isäntä muistutti häntä toistuvasti, että nimi ei ole Gluf vaan Gulf. 
Raikka toivotteli vaan edelleen asiakkaat tervetulleeksi Gluffiin. 
”Kuules Raikka. Sinun on nyt kerta kaikkiaan opeteltava sanomaan GULF. 
Tästä ei tule muuten yhtään mitään. Variksetkin langalla nauraa sun 
puhettas. Jollei homma muutu, palkkaan tilalle toisen kaverin, joka osaa
 lausua asemani nimen oikein”. Raikka ei hätkähtänyt uhkausta, vaan 
tokaisi rauhallisesti: ” EI se mittä. Ne onki pyytäny minu töihi toho 
naapuurii - TREBOILII.
   
| 
KALAN GRAAVAUS ON JALO TAITO
 On nykyään  trendikästä graavata vain lohta. Jotkut sentään siikaa. 
Meillä oli viime suvena Aurajokirannassa Vaakahuoneen 
Saaristolaispöydässä parhaillaan 15 erilaista  kalaa.  Villikalaa 
lähinurkilta. Kylmää kalaakin yli 10 eri laatua. Suutarista silakkaan. 
Graavasimme lohta, kuhaa, särkeä, siikaa, haukea. Maustoimme ne  
villimaustein. Merisuolalla, hunajalla ja  erilaisilla metsämarjoilla. 
Mutta myös pelkästään suolalla ja tillillä.
 
 Kävipä hauskasti: Jokaisen tarjoiluastian vieressä oli nimikyltti kalan 
laadusta, savusuutaria, halsterisilakoita, loistesiikaa, graavikuhaa, 
graavilohta, kraavihaukea jne. Graavikaloista  asiakkaiden lautaselle 
nousi graavilohta n. 70%. Seuraavaksi suosituin oli  graavisiika 20% ja 
mustikkalohi 5% ja karpalokuha 5%. Graavihaukea kului alle 1%. Kunnes 
suvikokkimme teki ruman tempun (tunnustan se nyt, kun rikoksesta on 
aikaa kulunut reippahasti). Tämä velikulta vaihtoi nimikylttejä. Vaihtoi
 graavisiian ja graavihauen kyltit. Arvaattehan, miten siinä kävi! 
Graavisiian kulutus lopahti siihen. Haukea meni aivan tolkuttomasti. 
Pian se loppuikin pöydästä. Emmekä ikinä ole saaneet yhdestä tuotteesta 
niin paljon positiivista palautetta, kuin tästä mukamas graavisiiasta. 
Ihmettelin moista muutosta, kunnes asian oikea laita paljastui. Sydämeni
 heltyi, ja kesäkokki sai jatkaa töitään. Mutta kylttejä ei enää 
vaihdettu (vaikka mieli kyllä teki).
 
 Mitä kalaa voi graavata? Melkein mitä vaan.
 
 -Madettakin kerran koitin, mutta mettään meni.
 -Silakkafileet tai pikkuahvenfileet karkealla merisuolalla ja 
mustapippurilla graavattuna. Uskokaa tai ette, ohut viiru hunajaa tekee 
mielettömän säväyksen.
 -Särki, lahna ja kampela kannattaa suolata pelkällä merisuolalla ja sitten halstrata.  Metalliverkkotelineellä vain avotulelle.
 -Kuha on hieno ja kalliskin kala. Siksi se sopii erinomaisesti 
graavattavaksi, koska tällöin kalaa käytetään delikatessina pieninä 
annoksina.
 -Siika ja lohi ovat perinteisiä graavikaloja. Älkää hyvät ihmiset vaan 
unohtako haukea. Ostakaa torilta, hallista tai kunnon kalatiskiltä 
valmista haukifilettä ruodottomana. Graavaa siitä osa, laita jääkaappiin
 (maks +3 astetta) ja tee lopusta vaikka uunissa 
kerma/juusto/valkopipuri/suola/kananmuna - vuoka. Lisänä keitetyt 
kuoriperunat.
 
 Älä koe huonoa omatuntoa ostaessasi/käyttäessäsi villikalaa.
 
 Saariston ammattikalastajat ovat kuolemassa sukupuuttoon.  Missä on
 se elävä saaristo. Ainakin meidän nurkilla on kalastettu vuosituhansia.
 Nyt sitten yhtäkkiä pitää lopettaa villikalan kalastus. Eivät ne 
määräänsä enempää lisäänny. Luonto pitää siitä huolen. Siihen luontoon 
kuuluvat myös merimetsot ja hylkeet.  Jos me emme syö omia 
villikalojamme, ei kukaan niitä kalasta. Paitsi merimetsot ja hylkeet.  
Pitääkö aina mennä äärimmäisyyksiin, ennen kuin huomataan, että järkevä 
ja tasapuolinen synergia Luonnon  kanssa antaa parhaan tuloksen. Suurin 
uhka meidän villikalamme kannalle on edelleen ihminen. Se joka tuhoaa ja
 likaa tolkuttomasti vesiämme. Kun vesi olisi pudasta, sinne mahtuisivat
 niin linnut kuin hylkeetkin. Ja ihminenkin tolkuissaan. Meidän 
sukupolvemme on 50 vuoden aikana tuhonnut Itämerta enemmän kuin Itämeren
 rantojen ihmiset sitä ennen 10.000 vuoden aikana yhteensä. Siinä on 
villikalan ongelma.
 
 
 
 
 | 
 
|  |  | 
| 
 | 
| 
 | 
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen 
 Palautteet: 
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa: 
www.herrankukkaro.fi.
 
Kommentit
Lähetä kommentti