Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoNAANTALIN SPASULA


Elettiin vuotta 1994. Göteborgissa oli suuret matkailualan messut. Suomella oli oma osasto. Ja meillä naantalilaisilla, Naantalin Kylpylällä, Muumimaailmalla ja höyrylaiva Ukkopekalla oli oma osio siellä. Ensimmäisen päivän iltana oli iso kutsuvierastilaisuus ”kettuketer” eli Get to Gether -kokkaritilaisuus. Meidän osastomme vierelle käytävälle oli rakennettu juominkipöytä. Piiiiitkä piiitkä pöytä täynnä kuperkeikkajuomia. Mm. Koskenkorvapaukkuja pilvin pimein. Hämmästelimme sitä Kylpylän silloisen johtajan, Esa Rannan kanssa. Kun tarjoilija saapui paikalle, kerroimme uhrautuvamme koemaistajiksi. Saimme luvan. Kostutimme hieman huuliamme.

Hetken kuluttua tein ”pakit”. Ystäväni Tulosen Pakilla oli tapana usein illanviettotilaisuuksissa hilppaista kotiin nukkumaan ennen aikojaan. Siitä enempää asiaa tuomatta esille. Minä huomasin hetken kuluttua maistajaistilaisuudessa, että nyt on paras lähteä huilimaan oman imagoni vuoksi. Kerroin sen Esalle, jolloin hän ystävällisesti ehdotti, että menisin hänen huoneeseensa. Minun hotellihuoneeni sijaitsi toisella puolen kaupunkia, ja Esa oli varannut huoneen Messukeskuksen hotellissa.
Siirryin sitten respaan hyvissä voimin. Virkailijan kanssa käytiin oikein ruotsin kielellä seuraavanlainen keskustelu:

- God afton! Om jag får nyckeln? ( Iltaa. Saanko avaimen)
- Naturligtvis. Vilken numret? ( Tottakai. Mikä numero)
Sitten minulle kävi niin kuin useasti ennenkin, että lähimuistini alkoi tökkiä.
- Förlåt! Jag har glömt numret. ( Anteeksi. Olen unohtanut numeron)
- De gör ingenting. Vilket namn? ( Ei se mitään. Mikä nimi)
Koetin raivoisasti muistella Naantalin kylpylänjohtajan nimeä. Tuloksetta.
- Förlåt. Jag har glömt namnet ochså. ( Anteeksi. Olen unohtanut myös nimen).
Näin kuinka virkailijan kasvoille levisi hymy.
- Ochså det gör ingenting. Möjligen ni har beställt rummet i företagets namn? ( Ei se mitään. Oletteko mahdollisesti varanneet huoneen yrityksen nimellä).
- Juu!
- I vilket namn? (millä nimellä).

Tässä vaiheessa yritin raivoisasti saattaa mieleeni, mitä on Naantalin Kylpylä ruotsiksi. Naantalin nimen muistin, että se on Nådendal, mutta mitä se kylpylä on ruotsiksi. Olipahan nolo tilanne. Ratkaisin asian, vastaamalla:
- Juu. Nådendals Tvätteri. (Naantalin Pesula)
- Perfekt. Här ni har reserverat i namnet Nådendals SPA. ( Täsmällisesti. Täällä olette varanneet nimellä Naantali Spa.)
- Juu. Perfekt. Tack.

Sen jälkeen virkailija pyysi piccoloa ohjaamaan minut huoneeseeni. Tämä avasi oven ja esitteli huoneeni. Menin nukkumaan raskaan koettelemuksen jälkeen.

Seuraavana aamuna soitin kotiin vaimolleni. ”Menitkin sitten aikaisin nukkumaan. Kello taisi olla vähän vaille yhdeksän. Taisit nukkuakin oikein hyvin. ”Juu! Mistä ihmeestä tiedät noin tarkkaan olemiseni täällä? ”Kuule Oskari! Kun olet matkoilla, minä tiedän tasan tarkkaan mitä sinä siellä touhuat". Asia jäi vaivaamaan minua toden teolla. Kunnes sitten vaimo vihdoin paljasti uskomattoman salaisuutensa:

Olin soittanut ennen koemaistiaisia vaimolleni, sulkenut sen ja laittanut puhelimen rintataskuuni. Vahingossa olin painanut jotain näppylää, joka yhdisti edelliseen soitettuun numeroon. Siis jälleen vaimolleni. Vaimo istui kotona sohvalla ja kuunteli touhuani. Hän seurasi maistiaistoimintaamme. Kuunteli keskustelun hotellin respan kanssa. Hän seurasi kirmailuani hotellihuoneeseen ja piccolon huone-esittelyä. Sitten hän kuuli vesilorinan iltatoimieni yhteydessä. Seurasi sängyn narinaa ja syvä, syvä huokaus. Vaimonikin huokaisi ja sulki puhelimensa.

  

Haluatko hymyä ympäristöösi?
Anna eettinen joululahja.
Hymypäivän kalenteri 2013
Takuu: Jollei hymyilytä, saat palauttaa
www.oskarionnellinen.fi

Tule kuuntelemaan Onnellisen miehen tarinoita höyrylaiva s/s Ukkopekan 75-vuotisjuhlaristeilylle ensi suvena. Tarkemmat tiedot täältä.

JOULUSILAKKAA LYÖKIN MAMMAN MALLIIN


Muunna vuonna ( vanha suomalainen sanonta ) alkoi Joulun alla herkkuhammasta kolottaa. Perinteinen Lyökin Mamman joulusilakka. Sitä pitää saada. Ja saihan sitä. Herrankukkaron kalastajaisäntä laittoi ämpärin pohjalle kerroksen karkeaa merisuolaa. Sen jälkeen kerros perattuja kokonaisia silakoita. Sen jälkeen vuorotellen suolaa ja silakoita. Sitten painoa ja kansi päälle ja kylmiöön. Tämä on sitä tönkkösuolausta. 2-3 viikkoa on hyvä aika. Mutta voi olla kuukausiakin.

Jouluaaton aattona ota tarpeellinen määrä (Tuplana varmuuden vuoksI, minulta loppui siltikin) viruamaan kylmässä vedessä. Vaihda muutaman kerran vesi. Jos tulee kiire, pidä silakoita juoksevassa vedessä. Se nopeuttaa suolan liukenemista.

Laita kattilaan vettä, pippuria, sipulia ja muutama laakerinlehti. Keitä hetken.
Lisää valuneet silakat ja keitä muutama minuutti.

Tarjoile keitettyjen kuoriperunoiden ja valkokastikkeen kera.
Muista laittaa valkokastikkeeseen runsaasti esikeitettyä sipulia ja mustapippuria.

Muut söivät kaikenmaailman kalkkunaa yms. jouluruokia. Minä tekemääni joulusilakkaa. Sain syödä yksin – Lyökin Mamman joulusilakkaa. Kylläkin muiden seurassa. Nautin siitä Joulusta.

Nyt olemme Joulun vaimoni ja perheeni kanssa Ceylonin saarella vapaaehtoistöissä. Taidanpa käydä Hikkaduwan kalasatamassa ostamassa pieniä Intian valtameren pikkukaloja ja laittaa ne suolaan. Peruna ja sipuli on siellä hyvää ja pippuri kasvaa omalla pihallamme.

Resepti tulostettavassa muodossa.


 


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
ONNELLINEN MIES

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit