Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoKUN PIKKUOSKARISTA TULI ISO-OSKARI


Nykyään höyrylaiva Ukkopekan vastaavana päällikkönä eli kapteenina toimii poikani Karioskari. Hänen täydellinen nimensä on Karioskari Ukkopekka Kangas ja täyttää ensi talvena 31 vuotta. Laiva sai uuden nimensä 26 vuotta sitten. Joten päätelkää siitä, kumpi on muna, kumpi kana. Karioskari oli siis 4-vuotias kun höyrylaiva purjehti elämäämme. Hän oli heti alusta lähtien innokkaana mukana purjehduksillamme. Ei olisi poika, jollei konehuone olisi kiinnostanut. Niinpä hän kasvoi höyryssä ja lämpimän voiteluöljyn tuoksussa. Olihan hän innokkaana myös komentosillalla ja oppi korkean tuolin päältä ohjaamaan lähes puoli miljoonaa kiloa painavaa laivaa. Hyvä kapteeni hänestä tulikin. Oman urani aikana uskoin olevani lyömätön siinä toimessa. Kun poika aloitti kipparoinnin, oli parempi siirtyä sivuun. Hyvä niin. Pojalla on laivojen kanssa sellainen tatsi ettei paremmasta väliä. Kai sekin on verestä kiinni. Äitini puolelta merimiehiä, luotseja ja merikapteeneja on pilvin pimein. Loput ovat muutoin saariston alkuasukkaita.

Kun pienelle pojalle tuli ruorin takaa pissahätä, hän kiiruhti alas pääkannelle jossa vessat olivat. Sieltä hän jatkoikin matkaansa vielä kerrosta alemmaksi konehuoneeseen. Vasta myöhemmin minulle selvisi syy. Vanhan höyrylaivaperinteen mukaan konehuoneessa lämmittäjät, rasvarit ja mestarit eivät nousseet turhaan kannelle pikkutarpeelleen, vaan toimi tapahtui pilssiin, jossa ennestään oli voiteluöljyn sekaista vettä. Se oli pienelle pojalle suuri seikkailu. Miesten touhua.

Karioskari toimi asiantuntevana oppaana myös matkustajille, jotka laskeutuivat höyrykonehuoneeseen. Vuorossa ollut konepäällikkö kertoi kerran naureskellen Karioskarin omaksuvan kovaa vauhtia miehistön ammattitaidon. Vierailulla ollut rouvaporukka kun oli alkanut päivitellä sitä, kuinka kuumaa konehuoneessa onkaan. Lämpimällä säällä kun lämpö nousee helposti 50 asteeseen. ”Ei hätää tädit. Tällä laivalla on sellainen tapa, että jos tulee kuuma, otetaan paita pois.” Karioskari oli konemiehistön suosittelema opas.

Vuosia kului ja poika aloitti koulunkäynnin. Asumme Naantalin vanhankaupungin rannassa, aivan meren rannalla. Minulla on pikkupojasta asti ollut sellainen oravavietti, että olen koonnut kaikkea mereen ja laivoihin liittyvää. Niitä on talossa sisällä ja ulkona. Rojua, kuten vaimo sanoo. Ymmärrän häntä. Hän pyyhkii pölyt. Naapurimme kertoi seuraavan tositarinan: Karioskari oli kavereidensa Inkisen Oskun ja Laaksosen Mikon kanssa laittanut kadun viereen rappusille peltipurkin ja kirjoittanut siihen tekstin: MERIMUSEO Pääsymaksu 5 markkaa. Talomme, joka on 1500-luvulta ja jonka ulkopuolella on ankkureita ja potkureita ym. merellistä rekvisiittaa, oli hyvin uskottava kyltin taustaksi. Pojat siirtyivät pensaan taakse odottamaan. Pian saapuikin ryhmä vieraita. ”Oi miten ihastuttavan näköinen merimuseo ja pääsymaksukin vain 5 markkaa. Kili kili. Ja porukka sisään. Pihalle päästäkseen heidän piti avata iso raskas portti. Sen sulkeutuessa pojat hypähtivät pensaan takaa ja nappasivat peltipurkin. Ei kun takaisin piiloon. Kun vieraat saapuivat sisäpihalle, talomme oveen oli kirjoitettu hapuilevalla alakoulun kaunokirjoitusfontilla:

”Merimuseo sulettu kesälomien takia.”

Mistä tiedän, että se on totta? No kun naapuri kertoi nähneensä.

Mitäkö pojista on tullut? Karioskari ajaa laivaa ja on Herrakukkarossa isäntänä. Laaksosen Mikko ottaa valokuvia ja Inkisen Osku suunnittelee mm. nettisivuja. Jostainhan se alkupääoma piti ansaita.

 
Seitsemän A:n KANKAAN KAAKAOKAKKUOn kaakao hyvää kun yhdessä syö…

3 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
3 dl sokeria tai ½ dl hunajaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 kourallinen unikonsiemeniä
sekoitetaan

Lisätään tässä järjestyksessä:

150 gr sulatettua voita
2 kevyesti vatkattua munaa
¾ dl täysmaitoa
¾ dl kiehuvaa vettä

Sekoitetaan. Ei tarvitse vatkata. Paistetaan uunissa tunti 175 astetta.
Koristella voi tomusokerilla.

Resepti tulostettavassa muodossa.
 


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
ONNELLINEN MIES

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit