Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


KEKKONEN, KEKKONEN, KEKKONEN

Kävimme Naantalin Muumimaailman Emma- kesäteatterissa. Oli Linnateatterin Kekkonen – syntymästä kuolemattomuuteen -näytelmän ensi ilta. Tykkäsin kovasti. Pitkästä aikaa. Nyt ei rienattu ketään, kuten joskus näissä taiteellisissa produktioissa. Näytelmän päähenkilöksi nousi kuitenkin sivuosallinen, hyvän käsikirjoituksen ja näyttelijäsuorituksen ansiosta - melkein presidentti. Ehkäpä joskus kuulemme vielä Presidentin vaalien laskennassa sanat: ”Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen”. Muistan 1956 vaalien ajalta, kuinka koko Suomi alkoi täyttyä Kekkosvitseistä. Niillä vanha kalakaverini meni rimaa heiluen läpi.

Äskettäin kirjoittamassani tarinassa Casablancan Markiisi pääosassa oli kaverini Aarolan Markku. Silloinen Hovioikeuden viskaali. Myöhemmin Hovioikeuden neuvos ja puheenjohtajakin. Niille, jotka epäilivät tuon tarinan todenperäisyyttä, voin kertoa, että kyseinen korkea-arvoinen oikeusoppinut tarkisti sen oikeellisuuden. Samalla ilmoitan, että tuon tarinan kaikki oikeudet pidätetään. Myös Hovioikeus.

Kuten kerroin, Markku on melkoinen kielivirtuoosi. Hänellä on hallussaan uskomaton määrä eri kieliä. Vaatimattomasti hän tosin toteaa joidenkin kielten olevan kahvipöytäkeskustelun tasoa. Mutta kun hän pääsi sanomansa mukaan juonesta kiinni, uusi kieli taittui parhaimmillaan kahdessa viikossa.

Kun Euroopan Neuvosto vuonna 1995 valitsi työryhmän laatimaan ns. uuden demokratian maihin luokitellun Albanian perustuslain, tuomareiden joukkoon pyydettiin mukaan hovioikeudenneuvos Turun hovioikeudesta, naantalilainen M. Aarola. Hän pyysi kolmen viikon valmisteluaikaa, kun kyseinen kieli oli hieman haasteellinen. Työkielenä oli ranska, mutta kahvipöytäkeskustelu paikallisten omalla kielellä oli bonusta Markulle.

Kun muut tuomarit Pariisista, Roomasta ja Mallorcalta suosittelivat kukin oman maansa  perustuslakia esikuvaksi Albaniaan, Aarola  ehdotti, että käsiteltäisiin asiaa albanialaisen delegaation ehdotuksen pohjalta. Lisäksi hän totesi parhaan perustuslain olevan Isossa Britanniassa, jossa sitä ei ole. Ja tarina jatkuu, Markku Aarolan omin sanoin:

"Tapasin illalla Albanian delegaation, jonka kanssa menimme kebabille turkkilaiseen ravintolaan, jossa he kiittelivät siitä, että olin ottanut heidän näkemyksensä huomioon tyrkyttämättä omaa perustuslakiamme. Tällöin he kysyivät ryhtyisinkö Albanian kuninkaaksi. (Silloin muuten Albanian kuningas Leka II eli maanpaossa Etelä-Afrikassa). Sanoin, että en halua siihen hommaan koska tunnen Albanian historiaa. Kuninkaan toimikausi on yleensä ollut kovin lyhyt ja loppuu kurkunleikkaukseen. Näytin kuinka oma kurkkuni leikattaisiin. Laskeutui syvä hiljaisuus, josta selvisin tarjoamalla kierroksen rakia delegaation jäsenille, jonka jälkeen vallitsi jälleen iloinen puheensorina. Tapahtuma sattui Strasbourgissa joulukuussa 1995. Homma jatkui vielä helmikuussa Tiranassa ja päättyi kesken, koska vuonna 1996 alkoivat suuret mellakat Albaniassa pyramidiyhtiöiden kaaduttua".

Tämän tarinan kirjoitettuani syvennyin Turun Sanomien luentaan. Uskomaton yhteensattuma. Silmiini osui hyvin ajankohtainen uutinen: ” Albanian parlamentti lykkäsi keskiviikkona uuden presidentin valintaa, koska kukaan ei ilmoittautunut ehdokkaaksi". Mitä opimme tästä? Historian tunteminen saattaa pelastaa hengen.

Olen saanut elää ja kokea Markun kanssa monta monituista mielenkiintoista matkaa ja tapahtumaa. Ehkä niistäkin joskus vielä kirjoitan kirjan. Jos pitkään elää saan.RAPARPERISILAKAT NOKKOSILLA

Ainekset:
½ kg silakkaa
1 dl smetanaa tai tuorejuustoa
1 dl nokkosia
10 cm tyviraparperia
suolaa, valkopippuria
rutistus sitruunaa
2 rkl hunajaa
voita/rypsisöljyä

Voitele uuninpelti tai laita leivinpaperia. Myös alumiinifolio käy, mutta käsittele se silloin kevyesti voilla/öljyllä. Laita kokonaiset peratut silakat tai fileet selälleen pellille. Laita hiukan hienoa merisuolaa ja valkopippuria kalojen päälle. Lado ohuiksi siivutetut raparperikiekot tasaiseksi pediksi. Kiehauta nokkoset, pilko ne aivan pieneksi. Sekoita smetana tai tuorejuusto sekä nokkoset ja 1 rutistus sitruunamehua ja hunaja seokseksi. Levitä se tasaisesti raparperien päälle. Lopuksi lado loput silakat vatsalleen komistuksen päälle. 200 astetta uunissa ja 20 minuuttia. Tarkastele, ettei silakoiden pinta ruskistu kärvennykseen asti. Tällä pellillisellä on ph:t paikallaan.

Keitettyjen uusien rymättyläläisten perunoiden kera et tarvitse edes kastiketta. Voinokare tekee usein poikaa.

Resepti tulostettavassa muodossa.
Lisukkeeksi Vaakahuoneen punajuurisalaatti
Perinteinen Smoke and Swing only for ladies -tapahtuma Herrankukkarossa 11.8. myytiin hetkessä loppuun. Maailman viimeinen tosijazzin legenda Ted Curson lupautui kahteen ylimääräiseen konserttiin maasavusaunassa 4.8  ja 12.8.   Tällaista et muualla voi kokea. Lisätietoa ja ilmoittautuminen.

Lähde mukaan yhteiskumppanimme Positiivareiden 30 - vuotisjuhlaan Lahteen 15.6.2012. Minä ainakin haluan kuulla ja nähdä 7 Seinähullun Abba-shown.Lue tästä lisää.


 
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit