Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


JYTKYJUUSTO KORSIKALTA

70- ja 80-luvulla purjehdin innokkaasti. Kotona Naantalin vesillä ja ulkomaillakin. Naantalin Pursiseurassa meitä oli tusinan verran eri alojen ihmisiä jotka kävimme muutaman kerran Välimerellä purjehtimassa. Vuokrasimme viikoksi paikan päältä purjeveneen. Miehistössä oli oman siviiliammattinsa mukaisesti mm. laivapappi, laivalääkäri, laivahistorioitsija, laivasähkömies, laivakonemestari, laivakokki, laivajuristi, laivan kapteeni (iha ite) jne. Paitsi Tulosen Paki, joka oli virka-arvoltaan haastemies. Kun hän ei kehdannut aluksessamme ryhtyä siviilivirkaansa, hän ilmoitti, että hän on MATKUSTAJA. Hän perusteli sen sillä, että muutoin meidän muiden toimenkuvat eivät ole tarpeellisia. Täytyyhän aluksessa olla matkustaja, jota miehistö palvelee. Paki hoiti aluksessa tehtäväkuvansa moitteettomasti ja hyvin innokkaasti.

Erään kerran lensimme Korsikalle. Bonifacion pieneen rantakaupunkiin. Uskomaton paikka. Erään kerran purjehdimme rauhallisessa säässä Korsikan salmessa, joka on tunnettu kovista virtauksistaan. Yhtäkkiä kuulimme rannasta äänekkäitä tykin laukauksia. ”Mitä nuo tarkoittaa?” ” Ranskalle kuuluva saari on kuuluisa anarkistista itsenäisyysliikkeistään. Siellä ne taas mekkaloi” tiesi laivahistorioitsija. Hetken kuluttua nousi sellainen myräkkä, ettei pahemmasta väliä. Olimme tosi pahassa pinteessä. Purjeet piti laskea, ettei masto katkeaisi ja koneella keula tuuleen. Huh mikä tilanne. Totisia poikia oltiin. Raihnaisina pääsimme satamaan. Satamakapteeni siihen ihmettelemään, miksi emme tulleet rantaan, kun he ampuivat paikalliseen tapaan tykillä tiedoksi merellä olijoille, että nyt on tulossa tosi rankka ilma. Kaikki muut alukset sitä tottelivat. Totesi sitten, että ovat hulluja nuo suomalaiset.

Ja vielä episodi matkaltamme: Kotiin tuliaisiksi ostimme paikallisia tuorejuustoja. Mielettömän hyvän makuisia. Niin pehmeitä, että lusikalla sai syödä ja sellainen makujen voimakirjo, etten ikinä ole kokenut. Ne olivat oikein ”jytkyjuustoja”. Kapsäkki täyteen tuliaiseksi vaimolle, tuorejuustojen suurelle ystävälle. Koneen vaihdon yhteydessä Pariisissa kapsäkki jäi sinne kentälle. Lämpöä oli yli 30 astetta. Noin viikon päästä yritykseni puhelin soi. Tulli kyseli minua ja kertoi, että herra Kankaan (käytti nimenomaan nimitystä HERRA) kapsäkki on täällä noudettavissa. Sihteerini kertoi minun olevan parin päivän matkalla. Hakisin se viipymättä palattuani. ” Kapsäkki pitää noutaa HETI ja kuka tahansa voi noutaa sen. Pääasia, että se häipyy täältä mahdollisimman nopeasti” kuului tyly ilmoitus.

Sihteerini oitis noudattamaan viranomaisen käskyä. Perillä selvisi syykin muutoin niin tiukkojen säännösten oikomiseen. Tuorejuustot olivat räjähtäneet kapsäkissä. Viikko helteessä riitti. Koko lentoasema huokui korsikalaisen tuorejuuston eksoottisesta tuoksusta.

Jälkeenpäin tapasin yhden tutun tullinaisen, joka ihmetellen kysyi, että mitä siellä kapsäkissäni oikein oli. Vastasin, että ihan normaalisti vaihtovaatteitani. Niin ja sitten parit vanhat sukat, jotka taisi hieman tuoksua. En tiedä, onko se sattumaa, mutta sen jälkeen Turun Tulli ei ole koskaan pyytänyt avaamaan kapsäkkiäni.
 JUUSTOLAUTANEN

Edellisen tarinani innoittamana päädyin mahdollisimman yksinkertaiseen, mutta äärettömän nautittavaan reseptiin. Olipa mikä vuodenaika tahansa, juustolautanen on monelle nautinnon helmi. Totesin sen jälleen, kun avasimme Vaakahuoneelle Aurajokirantaan viini- ja juustoterassin. Valittavana on 10 erilaista juustoa. Asiantuntijoiden mukaan juustolaatuja ei tarvitse olla kolmea enempää. Lisukkeeksi omenan lohkoja ja viinirypäleitä. Ja tietenkin punaviiniä. Vielä ystävä kainaloon, niin se on siinä.

Tässä lista juustoista, jotka kelpuutimme hartaan harkinnan jälkeen listallemme:
Kolatun Juustolan Martta -Cheddar, Valma -Brie sekä Verneri- valkohomejuusto. Juustoportin Viinitarhuri. ÅCA:n Korsholm – saaristolaiskermajuusto Ahvenanmaalta. Västerbotten – murukolojuusto Ruotsista. Tanskalaiset Danablu – sinihomejuusto ja Skippers Stark – saaristolaisjuusto. Hollantilainen Pestogouda. Ja vielä tietenkin ranskalainen Brie – juusto.

 


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit