Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

ACRE KARI VETOPASUNISTI TAMPEREELTA - KOKKISAMULIN KALAKASTIKE


Yksi legendaarisimmista suomalaista soittajista on tamperelainen vetopasunisti Acre Kari. On ollut elämän eliksiiriä tutustua mestariin. Legendaan. Ja jo eläessään. Tehkää Mansen muusikot muistoistanne tallenne. Oli niin huikea mies. Kiusoitellen teille saamattomille kerron pari tositarinaa:

Acre oli huolimattomuuttaan joutunut työsiirtolaan. Hänen tehtävänään oli keittää ruokaa siirtolan sioille. Johtaja syytti Ackrea liian kuuman ruoan syöttämisestä.
”On niillä aikaa jäähdytellä”, totesi Acre.

Acre oli huolimattomuuttaan jättänyt torvet ´kaniin´ ja joutui hätäaputöihin. Joutuessaan ryssänkirkon (paikallinen sanonta) tontille kaivamaan viemäriä, sattui paikalle kaverinsa. ”Mitä Acre siellä teet?” ”Suoritan arkeologisia kaivauksia ortodoksisen kirkon lukuun.”

Kun repsahdin aikanaan swing-musiikin nautintoon, sen sai aikaan Matti Heinivaho puheellaan ja Acre Kari soitannollaan. Acre poika on muuten Vaakku Varjus, joka on ystävämme ja orkesteri VILPERIN PERIKUNNAN avainhahmo. Samaa loistavaa huumoria yltä kaiken. Ei omena ole kauas pudonnut.Suomalaisen sekoilumusiikin pyrstötähti Sleepy Sleeppers oli kuuluisa hulvattomista tempauksistaan. Yhtyeen yksi legendaarisista taustatanssijoista vieraili taannoin Vaakahuoneellamme kuubalaisorkesterin managerina. En kehtaa kertoa kaikkea kuulemiani. Vain yhden tarinan kehtaan:

Poikien keikkabussista poliisi oli vienyt rekisterikilvet. Keikkamatka edessä. Nokkeluus avuksi. Koska oli pakkassää, pojat jäädyttivät rekisterikilven kohdat paksuun jäähän. Auton keulaan he kirjoittivat suurella tekstin: MATTI JA TEPPO. Matkalla vastaan tuli poliisi, joka veti kohteliaasti tumppua lippaan ja hymyili osanottavasti.
KOKKISAMULIN KALAKASTIKE                                             

Meillä Vaakahuoneella, Ukkopekalla ja Herrankukkarossa tarjotaan asiakkaillemme lihaa/kalaa suhteessa 10/90. Tai tarjotaan tasapuolisesti, mutta kulutus vain on tuossa suhteessa. Vaakahuoneella esillä on saaristolainen seisova pöytä. Kalapainotteisessa pöydässä on hintakilpailun vuoksi jouduttu jättämään kaviaarit ja mädit hieman sivummalle, kun jotkut ryhtyivät karppaamaan sitä ruokalusikalla. Eräänä päivänä pöydässämme oli vastoin ohjetta selvästikin lohikaviaarikastiketta. Olin Tuntemattoman Sotilaan Hietasen tavoin ”kuin klapil päähä lyäty". Ennen kuin riensin keittiöön meuhtoamaan, otin kastiketta lautaselleni savustetun kampelan palan päälle. Aivan taivaallista.

Riensin keittiöön lievään torumistuokioon sovittujen rajojen ylittämisestä. Tuskin koskaan ammattiylpeyteni on saanut sellaista kolausta kuin nyt. Olinhan yhden elämäntöistäni tehnyt kalan kanssa ja erityisesti mädin kanssa. Toimin aikanaan jopa Euroopan Lohenkasvattajain liiton hallituksessa. Kasvatin kymmeniä tuhansia emokaloja, joiden mätiä vietiin lentokoneilla ympäri maailmaa.

"Miksi pöydässä on mätikastiketta?"                 

Takaisin tuli täyslaidallinen. Nuori kokkimme Samuli oli tehnyt sen kastikkeen:

Ota Abban tartar -pikkelssipurkista 4 dl aivan pieneksi paloiteltua melkein kypsää aivan pieneksi pilkottua porkkanan palaa. Siivilöi liemi pois. Tai voit myös keittää raakoja porkkanoita laimeassa suolavedessä vähän aikaa (15 min) ja pienennä ne veitsellä n. 2-3 millimetrin kokoisiksi neliskulmaisiksi paloiksi lohen mädin kokoisiksi.

Sitten marinoitumaan liuokseen, jossa on 2,5 osaa väkiviinaetikkaa, 5 osaa vettä ja 2,5 osaa sokeria sekä musta- ja valkopippuria ja sokeria (tai hunajaa) vähän. Anna vetäytyä jääkaapissa pari päivää.

Tee valmis tuote sekoittamalla muut ainesosat joukkoon.

Ainesosat:

4 dl tätä porkkanapikkelssiä (Abban valmista tai itse tehtyä) liemi siivilöitynä pois.
3 dl kermaviiliä
2 dl majoneesia
1 dl suolakurkkuja oikein pieniksi pilkottuna tai tehosekoittimella muusattuna.

Tässäkin tuotteessa saattaa tulla hinta vastaan. Varsinkin jos sitä vertaa oikeaan kaviaariin. Taas liian halpaa.

Voisihan sitä kutsua vaikka köyhän miehen kaviaariksi. Maistuis varmaan rikkaillekin?                                                                              

Resepti tulostettavassa muodossa.

ONNELLISEN MIEHEN TARINOITA
on erilainen elämänkertomus. Olen jäävi kehumaan sitä, mutta takaan, että se on erilainen elämänkerta. Uskomattomia tarinoita, mutta tosia. Samaan aikana ilmestyi myös maailman helluisin kalenteri.


HYMYPÄIVÄN KALENTERI 2012
. Kuvasin viime talvena Sri Lankassa 2500 köyhää koululasta, jotka olemme auttaneet koulutielle. 12 heistä katsoo seinältäsi Sinua silmiin. Ja auttaa Sinua hymyilemään. Se on vain Sinusta kiinni. Kirja ja kalenteri: Lue lisää!


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit