Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Pojat on poikia


Lapsuuteni maisemissa Uudenkaupungin Itätullissa naapurinamme oli Tuokilan linjuriautotalli ja navetta. Sodan jälkeen kaupungeissa sellainen oli hyvin yleistä. Kaupungin pormestarin Af Ursinin pojat olivat kevyesti sanoen aika vilkkaita. He järjestivät pikkukaupunkilaisille persoonallista nähtävää ja koettavaa. Erään kerran pojat ymmärsivät avata Tuokilan navetan sikakarsinan ovet. Olihan siinä kaupunkilaisilla ohjelmaa, kun seurasivat sikojen kujanjuoksua pitkin kaupungin pääkatua. Pikkukaupungin persoonallista elämää.

Kaupungin keskellä oli merenlahti, jota jostain kummasta syystä silloin kutsuttiin Pasklahdeksi. Siihen aikaan ei ollut liiemmälti vedenpuhdistustoimintaa. Ainakaan Uudessakaupungissa. Ursinin pojat saivat käyttöönsä perheen perämoottoriveneen. Ajellessaan pitkin kaupunginlahtea, avattiin kaikki hanat vauhdin jouduttamiseksi. Samalla irtosivat myös perälaudan kiinnitysruuvit. Niin hyppäsi moottori suuressa kaaressa veteen ja painui pohjaan. Yksi pojista vielä lopuksi totesi kuplien noustessa pintaan: ”Hei poja, kuunnelkka, kone käy viäl!”

Kaupungin torilla vanhempi mies ihmetteli yhden Ursinin pojan pitkää tukkaa ja lohkaisi tälle kiusoitellen: ” Kenes tyttö sinä olet? ” ” Eiks täti tunne?” , totesi vesseli.

Tapasin yhden pojista jonkin aikaa sitten. Hän toimi Tampereella höyrylaiva s/s Tarjanteen kapteenina. Rauhallisen miehen toimessa.
 
KESÄKURKKU

Lapsuudestani mieleeni jäivät kesäkotonani Lyökissä erityisesti kausiruoat. Jokaisena vuodenajalla oli omat, persoonalliset ruokansa. Niitä odoteltiin vesi kielellä. Oli muutakin kuin mämmiä pääsiäisenä, lipeäkalaa jouluna ja simaa vappuna. Kesä saapui kesäkeiton ja kesäkurkun myötä. Seuraavaksi Aurajoen Vaakahuoneen kokeille antamani Lyökin mamman resepti. Yksinkertainen ja helppo. Ja hyvän makuinen.

Pese hyvin ja siivuta kurkku (2 kpl kurkkua tai mieluiten avomaan kurkkua 4-5 kpl) seitinohuiksi siivuiksi. Juustohöylä on mainio väline. Älä missään nimessä kuori kurkkuja. Kuoressa sen salaisuus. Viimeisten tutkimusten mukaan marjojen, vihannesten ja perunankin kuoret ovat oikeaa superruokaa. Minkä määrän elintarviketeollisuus vie kaatopaikalle esim marjojen kuoria. Siellä mätänee terveytemme suuri voimavara.

Tee mausteliemi:

3 dl vettä

½ dl väkiviinaetikkaa

¾ dl sokeria

2 tl suolaa

Puntti tilliä

Sekoita hyvin ja lisää kurkun viipaleet. Hämmennä ja anna maustua vähintään n. 2 tuntia. Parhaimmillaan ne ovat jääkaapista otettuna 1-2 vrk kuluttua. Silppua vielä hiukan tilliä tarjotinastiaan esille laitettaessa. Maistuvat hyvin myös näkkileivän päällä runsaan tillin tai persiljan kera. Niin kesäistä. Niin kesäistä. että hymy tulee suupieliin.

Vaimokin sanoi kerran läppäriä naputtaessani, että taidat taas kirjoitella resepetiä kun niin on suupielet kosteana.

Resepti tulostettavassa muodossa

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Tarina- ja reseptiarkisto.

 


Kommentit