Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Kielitaidotonkin pärjää - Lipeäkala

KIELITAIDOTONKIN PÄRJÄÄ

Kuten aiemmin kerroin, orkesterin 7 Seinähullua Veljestä -yhtyeen perustajajäsen Nätsi eli Esa Rosvall (hän muistutti aina, että ”jos nimi tulee lehteen, kirjoitetaan kolmella ällällä”) ei kieliä osannut. Tiukan paikan tullen ranskalaiset perunat kuitenkin taipuivat ymmärrettävään muotoon: ”Pommpiduu.”

Soitimme alkuvuosina 60-luvulla suosittua, supisuomalaista iskelmähumppaa ”Yö Altailla”. Kuuluttelin kappaleen nimen aina sitä soittaessamme. Kerran Nätsi tokaisi rumpujensa takaa, että kerro se nimi myös ruotsiksi.

Olin aivan äimän käkenä. ”Tiedätkö tosiaan sen ruotsinkielisen nimen?”

Kyllä – ”Natten i lavuar.”

POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Keskustelimme poikani (6v) kanssa siitä kuinka jotkin hyönteiset elävät vain yhden päivän. Poika tuumi ja sanoi: ”Ajatteles jos olis niin huono tuuri, että olis hyönteinen, joka elää vain yhden päivän ja se sattuis oleen huono päivä!”
–Saili

 LIPEÄKALA

Tässä luettavaksenne ja joillekin myös nautittavaksi hieno perinneresepti. Itse olemme vaimoni kanssa hurahtaneet täysin lipeäkalaan. Olimme kerran ruotsinlaivaristeilyllä. Menomatkalla söimme vain lipeäkalaa. Paluumatkalla vain lipeäkalaa. Tiedän, että tämä ruoka jakaa rajusti ihmisiä. Tämä on niille, jotka siitä nauttivat.

Tällaisen lukijakirjeen sain:

Asenne ratkaisee aina. Niin se vaan on.

Kiitän monista nautinnollista hetkistä tarinoiden ja reseptien parissa. Etenkin minua on ilahduttanut vanhaan ruoka perinteeseen perustuvat ohjeet.

Näin joulun alla haluan antaa teille lapsuudenkotini jouluaattoon kuuluvan reseptin. Sitä on valmistettu isäni lapsuudenkodissa Mynämäellä 1900- luvun alkupuolelta asti ja ilmeisesti myös aikaisempienkin polvien kodeissa Varsinais-Suomessa. Sitä keitetään mm Laitilan senioreille yhä.

Minä sisarustensa kanssa olemme jatkaneet perinnettä keittämällä livekalakeittoa joulun aikaan. Se on oiva kevyt puolipäivän ruoka aattona.

Keitto on yksinkertainen. Kuori ja pilko perunat, kun perunat ovat puolikypsiä lisää kattilaan livekala ja maustepippureita.

Kun perunat ja kala ovat kypsät, kaada vesi pois, lisää kuuma täysmaito, voita ja suolaa. Anna seistä hetki. Ripottele lautaselle keiton päälle maustepippuria, voitele ruisleipä ja nauti. Siis jos olet livekala ystävä.

Hyvää joulun aikaa.

Terv. Eeva Jaskari

Kommentit