Kielitaidotonkin pärjää - Lipeäkala
KIELITAIDOTONKIN PÄRJÄÄ
Kuten aiemmin kerroin, orkesterin 7 Seinähullua Veljestä -yhtyeen perustajajäsen Nätsi eli Esa Rosvall (hän muistutti aina, että ”jos nimi tulee lehteen, kirjoitetaan kolmella ällällä”) ei kieliä osannut. Tiukan paikan tullen ranskalaiset perunat kuitenkin taipuivat ymmärrettävään muotoon: ”Pommpiduu.”
Soitimme alkuvuosina 60-luvulla suosittua, supisuomalaista iskelmähumppaa ”Yö Altailla”. Kuuluttelin kappaleen nimen aina sitä soittaessamme. Kerran Nätsi tokaisi rumpujensa takaa, että kerro se nimi myös ruotsiksi.
Olin aivan äimän käkenä. ”Tiedätkö tosiaan sen ruotsinkielisen nimen?”
Kyllä – ”Natten i lavuar.”.jpg)
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Keskustelimme poikani (6v) kanssa siitä kuinka jotkin hyönteiset elävät vain yhden päivän. Poika tuumi ja sanoi: ”Ajatteles jos olis niin huono tuuri, että olis hyönteinen, joka elää vain yhden päivän ja se sattuis oleen huono päivä!”
–Saili
LIPEÄKALA
Tässä luettavaksenne ja joillekin myös nautittavaksi
hieno perinneresepti. Itse olemme vaimoni kanssa hurahtaneet täysin
lipeäkalaan. Olimme kerran ruotsinlaivaristeilyllä. Menomatkalla söimme
vain lipeäkalaa. Paluumatkalla vain lipeäkalaa. Tiedän, että tämä ruoka
jakaa rajusti ihmisiä. Tämä on niille, jotka siitä nauttivat.
Tällaisen lukijakirjeen sain:
Asenne ratkaisee aina. Niin se vaan on.
Kiitän
monista nautinnollista hetkistä tarinoiden ja reseptien parissa.
Etenkin minua on ilahduttanut vanhaan ruoka perinteeseen perustuvat
ohjeet.
Näin joulun alla haluan antaa teille lapsuudenkotini
jouluaattoon kuuluvan reseptin. Sitä on valmistettu isäni
lapsuudenkodissa Mynämäellä 1900- luvun alkupuolelta asti ja ilmeisesti
myös aikaisempienkin polvien kodeissa Varsinais-Suomessa. Sitä keitetään
mm Laitilan senioreille yhä.
Minä sisarustensa kanssa olemme
jatkaneet perinnettä keittämällä livekalakeittoa joulun aikaan. Se on
oiva kevyt puolipäivän ruoka aattona.
Keitto on yksinkertainen. Kuori ja pilko perunat, kun perunat ovat puolikypsiä lisää kattilaan livekala ja maustepippureita.
Kun
perunat ja kala ovat kypsät, kaada vesi pois, lisää kuuma täysmaito,
voita ja suolaa. Anna seistä hetki. Ripottele lautaselle keiton päälle
maustepippuria, voitele ruisleipä ja nauti. Siis jos olet livekala
ystävä.
Hyvää joulun aikaa.
Terv. Eeva Jaskari

Kommentit
Lähetä kommentti