Keisarin uudet vaatteet - Kalarosvopaisti
KEISARIN UUDET VAATTEET
Olen aina rakastanut vanhoja satuja. Vanhanaikainen kun olen. Vanhanajan sadut ovat yleensä viisauksia. Opettavaisia. Vai mitä olet mieltä ”Keisarin uudet vaatteet” sadusta?
Mistähän lienee tupsahtanut tämä satu mieleen, kun luin jälleen ison Ameriikan keisarin hulluja touhuja. Miten on mahdollista, että hänen mielialojensa mukana seuraa suuri osa suuresta kansasta.
Selitykseni tästä sadusta: ” Kertoo häpeästä. Kukaan ei kehtaa sanoa, ettei keisarilla ole vaatteita, koska pelkäävät olevansa tyhmempiä kuin muut, eivätkä siksi näe sitä, mitä pieni lapsi näkee.”
Tämä satu – siis alkuperäinen – kirjoitettiin C H Andersenin toimesta vuonna 1837.
Uskolla voi lentää- melkein! 
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
 Veli-Pertti (8v.), joka yleensäkin 
esittää asiansa lyhyesti ja ytimekkäästi, kirjoitti koulussa aineen 
Tapahtui viime viikolla: "Tätini tuli viime viikolla meille kylään ja 
toi tuliaisiksi omenia." 
Tarkastettuaan aineen opettaja sanoi: 
"Veli-Pertti, eihän tämä ole aine. Pitää olla pitempi kirjoitus", johon 
poika vastasi: "Mutta kun se ei tuonut muuta". 
-Ope 
 
KALAROSVOPAISTI
 Kun aikanaan sain mahdollisuuden keskustella kalan valmistuksesta 
vanhanajan menetelmin, olin onnellinen mies. Oppaana minulla oli 
legendaarinen KOKKI JAAKKO KOLMONEN. Keskustelimme aiheesta puhelimitse.
 Illalla alkoi puhelumme ja se loppu joskus aamuyöstä. Niin molemmille 
mielenkiintoisesta aiheesta saimme hekumaa.
Perinteinen rosvopaisti oli molemmille mieleen. Nimenomaan kalasta tehty.
Kaiva kuoppa, hiekkainen maa on aina paras. Syvyyttä noin 40-50 cm. 
Aseta pohjalle tiiliä tai luonnonkiviä.
Lado
 kuivia puita kuoppa täyteen ja sytytä. Anna palaa reippahasti ja lisää 
pari kolme kertaa lisää. Anna sitten hiiltyä niin, että liekit juuri ja 
juuri sammuvat.
Laita kalanyytti pohjalle ja peitä maalla, mieluiten hiekalla. Anna kypsyä reilusti yli tunnin verran.
Nosta kalanyytti pois ja puhdista maa-aines hyvin. Sisältö tarjoiluvatiin ja ei kun syömään.
KALANYYTIN TEKO
Perattu
 kokonainen kala liotetaan 30 min 10% suolavedessä tai suolataan 
karkealla merisuolalla ennen valmistusta. Kalan sisälle 
sipulihakkelusta, porkkanaa ja/tai muita juureksia pieneksi 
paloiteltuna, valkopippurijauhetta hitusen ripoteltuna, voita sekä 
juustoa eri muodoissa. Kalan viereen kuorittuja perunoita ja lisää 
juureksia makusi mukaan. Sivele niihin sekoitusta, jossa ruokaöljyä, 
hunajaa, suolaa ja sitruunamehua.
Kääri foliopaperiin oikein 
kunnolla. Rullaa päälle sanomalehteä paksulti, jonka olet ensin kastanut
 veteen. Laita nyytti kuoppaan ja peitä se maalla.
Toki voit 
tehdä lammas- tai muunkin lihan rosvopaistin samalla tavoin. Ainekset 
vain nyyttiin. Jos lihaa on isompi möhkäle (yli kilon) paloittele se 
pienemmiksi. 
  
LUKIJAPALAUTE
 Murkkutyttö hammasrautoineen, koulukiusattu mm. ulkonäöstään, pyöräili Seinäjoen tienoilla.
Tapani Kansa lenkkeili vastaan, tyttö pysähtyi , pyysi nimmaria.
Tapsa siihen; "Sulla on hienot hammasraudat, tulee suora hymy. Se onkin jo valmiina ja upea!"
Tyttö tästä loppuelämäkseen voimaantui eikä välittänyt enää kiusaajistaan.
-Teuvo Mikkonen 


Kommentit
Lähetä kommentti