Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Rahajemma - Pähkinäinen siikarulla

RAHAJEMMA

60-luvun lopussa kävimme yhdessä keikalla Kokkolassa legendaarisen tamperelaisen, TAPPI SUOJASEN, kanssa. Tappi lauloi kitaransa säestyksellä muun muassa tangon nimeltään RAUTALANKATANGO.

Yövyimme paikallisessa hotellissa. Ani varhain aamulla olimme kiiruhtamassa lentokentälle. Tappi ei löytänyt jemmaamiaan keikkarahoja. Herätettiin siivooja, ei löytynyt. Herätettiin hotellin johtaja kotoaan. Ei auttanut. Oli pakko lähteä koneelle. Tappi laittoi kengät jalkaansa ja parkaisi: ”Kuka hemmetti on laittanut kengänpohjalliseni alle jotain? En saa toista kenkää jalkaani.” Siellähän ne rahat olivat. Hyvässä jemmassa.

70-luvun alussa kävin isossa maailmassa, oikein Lontoossa. Yövyin keskustan Mayfair–hotellissa. Olin kuullut, että jopa hotellihuoneistakin varastetaan rahaa. Kadullekaan ei kannattanut ottaa rahaa kuin ihan vähän. Minä ratkaisin ongelman piilottamalla ylimääräiset rahani tehokkaasti jemma-nimiseen paikkaan. Kun olimme lähdössä kotiin, en löytänyt rahoja. Enkä muistanut sitten millään, mihin jemmasin. Oli kiire jo lentokentälle. Kaverini avasi käytävän oven. Kun ikkunakin oli auki, syntyi ristiveto ja ovi paukahti voimalla tärähtäen takaisin kiinni. Samassa rahani tippuivat taulun takaa lattialle.

Kerroin tämän tarinan Pakille. Paki kertoi seuraavaa: ”Melkein samanlainen juttu sattui minulle, kun olimme töissä vuonna 1980 Tallinnan olympialaisissa. Piilotin rahani silloin Viru-hotellissa huoneeseeni. Rahoja ei löytynyt koskaan ja epäilen, että ne ovat siellä vieläkin.”

POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Testamenttivaje
Isovanhemmat olivat tilanneet matkan etelään. Vanhempi poikani (10v.) oli kateellinen matkasta ja kun muita keinoja ei ollut, niin moitti heitä rahan tuhlauksesta. Nuorempi poikani (9v.) yritti korjata tilannetta: "Antaa vanhuksien nauttia rahoistaan ennen kuin kuolevat."

-Hasan


VIIKON VIISAUS

Tämän viisauden sai kuullakseen ”eräs entinen kansakoulunopettaja” kun kyseli oppilailtaan onnittelulorua isäinpäivänä.

Ei oppi ojaan kaada, vaan troppi!PÄHKINÄINEN SIIKARULLA

1 – 2 puhdasta siika- tai kuhafilettä
Tilliä pilkottuna pieneksi
kermarahkaa
hienoa merisuolaa
ohut viiva hunajaa
aivan hitusen kanelijauhoa
pähkinärouhetta

Sekoita rahka, tilli, merisuola, kaneli ja hunajaviiva. Leikkaa filee ohuiksi siivuiksi ja lado ne muovikelmun päälle limittäin. Levitä rahkaseos tasaiseksi matoksi sen päälle. Rullaa muovikelmun avulla tiukaksi rullaksi ja jätä muovikelmu päällimmäiseksi rullan ympäri. Laita rulla pakastimeen puoleksi tunniksi. Murskaa pähkinöitä rouheeksi ja levitä ne laakeaan astiaan. Ota kalarulla pakastimesta, poista muovikelmu ja rullaa pähkinärouhe sen pintaan. Siivuta kalarulla 1 cm paksuisiksi paloiksi kuin kääretorttu konsanaan.

On mukavan makuista välipalana ruisleivän kanssa, alkuruokana sellaisenaan, tai pääruokana keitinperunoiden kanssa. Jos teet useamman rullan, voit jättää osan pakkaseen ja ottaa sieltä yksikseen, sulattaa ja pähkinöidä ennen käyttöön ottoa.

Mikäli olet allerginen pähkinöille tai et pidä sen mausta, murskaa manteleita sijalle. Hyvä makuyhdistelmä sekin.

Kommentit