Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Juhannusperunan keittoaika - Oikea juhannusruoka

 JUHANNUSPERUNAN KEITTOAIKA

 

Taannoin naapurimme Airismaan Länsitalon Sinikka - emäntä oli myymässä varhaisperunoita, joita myös neitsytperunoiksi kutsutaan, Turun torilla. Ensimmäinen kaupunkilaisrouva tuli kysymään Sinikalta, että ovatko nämä perunat kovin hajoavaisia? ”Ei suinkka. Vaik rouva keittäis kaks tuntti, ei ne hajoa”. Rouva katsoi pitkään myyjää ja lähti pois.

 

Hetken päästä tuli ruotsia murtaen puhua fiini frouva tiskin eteen ja sama kysymys. Ovatko nämä perunanne kovinkin hajoavaisia? Sinikka mietti hetken, kun perunat piti saada myytyä ja totesi: ”Kuulkkas hyvä frouva. Nämä on nii hianoi perunoi, ett ne hajo melkkei saman tien kun ne laitta kattila.” Eipä ostanut tämäkään asiakas. Ei muuta kuin palvelemaan seuraavaa asiakasta. 

 

Nyt Sinikka pitkän kokemuksen jälkeen tietää miten kauppa käy. Kun asiakas jälleen kysyi perunoiden hajoavaisuudesta, Sinikka totesi: ”Kuulkkas frouva. Se on jämt niinku frouva tahto. Ja kaupat tuli. Sinikka siirtyi sittemmin noin 25 vuotta sitten Herrankukkaron emännäksi. Perunat olivat aina keitetty niin, ettei paremmasta väliä.

 


 

POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Katselimme poikani kanssa televisiota. Hän kiehnäsi kunnes tarrasi minuun lujasti, halasi kovasti ja tokaisi: "Välillä täytyy mennä töpseliin, että saa virtaa!"

-Marja

 

 

 OIKEA JUHANNUSRUOKA

 

Harvoin saan olla ylpeä tämän viikon reseptistä. Se kun on niin lähiruokaa, paikallisruokaa, naapuriruokaa kuin olla ja voi. Tämä annos on Rymättylän saaristopitäjämme tuotteita. Silli tulee Ruuskan Matilta naapurikylästämme, Röölän sillitehtaasta, johon he ovat tänä kesänä palanneet. Suomen Sillikonttori on nyt tuotteiden jalostaja. Ruohosipuli on Mikolan luomutilalta ja perunat Aasla-saaren Mainikkalasta. Suolaetikkakurkku on Merimaskun Länstalosta. Jos ihmettelette kuvassa oleva mansikkaa, kerron, että se on jälkiruokaa. Sariolan Pasin kasvattamia.

 

Silli tulee Ruuskan Matilta naapurikylästämme, Röölän sillitehtaasta, johon he ovat tänä kesänä palanneet. 

 

Silliä

Merisuolaa

Uusia perunoita

Ruohosipulia

Voita

Keitinvettä

 

Rymättyläläinen uusien perunoiden keitto-ohje: Laita pestyt uudet perunat kuorineen kattilaan. Vettä juuri ja juuri niin, että perunat peittyvät. Suolaa 2 rkl perunakiloa kohti. Toisin kuin luullaan, suola ei imeydy perunaan vaan estää veden tunkeutumisen sinne. Suola jää perunan pinnalle, kuten kuvasta näkyy. Eiväthän espanjalaiset ryppyperunatkaan ole suolaisia, vaikka niiden pinta on valkoisen suolan peitossa. Se on se osmoosi-ilmiö, joka sen tekee. Keitä hissukseen ja pidä kansi päällä, ettei vesi haihdu, Keitinaika ei ole vakio, vaan riippuu perunan laadusta ym. Höyrykattilassa keitettäessä perunoista tulee vetisiä. Kun haarukalla koetettaessa peruna on juuri ja juuri pehmenemässä, nosta kattila sivuun ja laita pyyhe perunoiden päälle. Näin ne höyryssä kypsyvät loppuun. 5-6 minuuttia. Silppua sipulin varret pieniksi ja lisää voinokare sillin lisäksi lautaselle. Siinä on oikea juhannusherkku. Toimii koko kesän.

Kommentit