Kummolan Kalen yöpuku - Tulinen sipulikalakeitto
KUMMOLAN KALEN YÖPUKU
Viime suvena tapasin Naantalin vanhassa höyrylaivalaiturissa Suomen merialueen viimeistä mohikaania s/s Ukkopekkaa vastaanottaessani ja köysiä kiinnittäessäni entisen turkulaisen (miettikäähän sitä – tamperelaiset) sittemmin tamperelaistuneen, vanhan tuttavani rautakansleri Kalervo Kummolan. Hän oli lystireissulla kaverinsa veneellä joka suviseen tapaan.
Me olemme melkein samasta kaislikosta. 1970 -luvun alussa Kale veti turkulaisen urheiluseuran Kiekko-67 bingotoimintaa. Minä taasen olin perustamani Suomen Uimaliiton Tuki ry:n varainhankkija. Me kollegat olimme ruotsinlaivaristeilyllä. Yö oli aktiivista neuvonpitoa, eikä Kale katsonut tarpeelliseksi vaihtaa aamuyön minuuteiksi yöpukua päälleen.
Hieman muuntuneessa puvussaan hän saapui aamiaiselle. Kale kertoi minun tokaisseen: ”Kato! Kale on jo heränny, ja jääny pääl tamperelaine yöpuku.”
Kummolan Kalen yöpuku 27.11.20
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA:
Leikisti
Avomieheni on lakimies ja joskus hänen asiakkaansa tulevat meille kotiin. Näin tapahtui sinäkin iltana, kun Petra (7v.) kurkisti huoneeseen, kääntyi minuun päin ja totesi: ”Kato äiti, taas se leikkii sitä asiantuntijaa.”
-Pirjo
VIIKON AFORISMI:
Mitä auringonpaiste on kukkasille, sitä on hymy ihmisyydelle.
TULINEN SIPULIKALAKEITTO
Kotisaareni Lyökin (Lökö=sipulisaari) muistojeni ruoassa oli paljon sipulia. Villinä kasvanutta ja pellolla.
Sipuli ja kala eivät ole kovasti nykyään myötäeläneet, mutta ajan kanssa se toimii erinomaisesti. Raaka tai raa’ahko sipuli ei välttämättä sovi kalalle. Eikä aina valkosipulikaan. Mutta poikkeus tekee säännön. Kokeile oheista reseptiä. Huh, mitkä makuhöyryt. Sopii erityisesti kunnon mausteisen ruoan rakastajille.
Puhdasta kalanfileetä 250-400 g
5 sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 kalaliemikuutiota
1½ l vettä
1 laakerinlehti
1/4 tl valkopippurirouhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl basilikaa tai timjamia tai molempia
3 rkl voita tai ruokaöljyä
hienoa merisuolaa
juustoraastetta
Kuullota ruskeaksi pilkottu sipuli. Lisää vesi laakerinlehti, paprikajauhe, valkopippuri ja suola.
Hauduta keittoa "hymyillen" n ½ tuntia. Lisää pieneksi pilkotut kalan palat sekä timjami/basilika. Keitä vielä 5-8 minuuttia.
Jos haluat kuorrutuksen, laita päälle juustoraastetta ja sitten hetkeksi uuniin 250 astetta kunnes pinta ruskistuu.
Kommentit
Lähetä kommentti