Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Se parhaiten nauraa, joka itselleen nauraa - Peuranpaisti

SE PARHAITEN NAURAA, JOKA ITSELLEEN NAURAA


Hämäläisystäväni loukkaantui, kun kerroin, että hämäläiset nauravat aina parhaiten. Kas kun he nauravat aina viimeksi. Mutta tosiasiassa se, joka nauraa itselleen, nauraa parhaiten. Sen huomasin arjen aherruksessa tämän aamun herkkinä tunteina.

Jo pitkään talvet Ceylonin hymyjen saarella viettäneenä tapahtuu täälläkin arjen asioissa kaikenlaista hauskaa. Yksin ollessanikin. Runoilija Reino Helismaan Kulkuri ja joutsen –laulun sanoin: ”Kun sen vain oikein oivaltaa”.

Istuin aamuteellä talvikotini rannalla Birds Lake –nimisen pienen viidakkojärven reunalla. Normaaliin tapaan ohitseni lipui paikallinen alkuasukasvene, puunrunkoon kaiverrettu pienen pieni kanoottivene. Toinen kalastajista meloi ja toinen koki verkkoja. Oli peilityyntä ja näky hiveli. Mennyttä maailmaa pian – mietiskelin itsekseni.

Hain videokamerani ja aloin kuvata. Vene oli sen verran kaukana, että minun piti zoomata näkymää lähes 10 kertaiseksi. Käsivaralla kuvaten kuvan tasaisuuden aikaansaaminen oli haasteellista. Huom: melkein 77 vuotta oli käsiparissa ikää. Kesken kuvauksen toinen tutuista kalastajista heilautti kättään tervehdyksen merkiksi. Minä en uskaltautunut vastaamaan heilutukseen kesken kuvauksen, taideteoksen laadun takaamiseksi. Hiljaa he lipuivat näkymättömiin palmusaarekkeen taakse.

Istahdin rantakivelle. Ihailin tovin aikaa Luojan kaunista luontoa ja ryhdyin tarkistamaan talteen ottamaani videomateriaalia. Tulin kohtaan, jossa kalastaja tervehti minua heiluttamalla kättään. Nousin ylös ja vastasin heiluttamalla iloisesti kättäni.

Sitten istahdin ja mumisin itselleni: ”Kunpa kukaan ei olisi nähnyt tätä!”.

PEURANPAISTI

Peuranlihaa
Porkkanaa
Sipulia
Voita
Tyrnimarjaa
Puolukkaa
Hunajaa

Paloittele peuran liha palapaistin tapaan. Ruskista runsaalla voilla paistinpannussa pinnat ruskeaksi hämmennellen. Lisätään suolaa, mustapippurirouhetta, katajanmarjarouhetta ja jos sattuu olemaan murskattuja pakastetyrnimarjoja tai puolukoita. Seitinohuet viirut päälle hunajaa, jonka jälkeen hämmennetään hyvin ja laitetaan uunivuokaan kannen alle. Mukaan sekoitetaan lisää voita, porkkanaa ja sipulia ja jos löytyy, palsternakkaa.

Uunissa 180 astetta 1,5 tuntia nuori peura. 2 tuntia vanha peura.

Kommentit