Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Aivokopan ihmeellisyyksiä - Leipä-hunajavanukas

AIVOKOPAN IHMEELLISYYKSIÄ

Sanotaan, että on kolme ihanaa asuinpaikkakuntaa. Rauma, Rooma ja Rymättylä. Raumalla olen asunut 6 vuotta opettajankoulutuksessa ja viihde-elämän käynnistyksessä. Rymättylässä olen nauttinut Saaristosta vuosia. Roomassa en ole edes käynyt.

Raumalla ollessani kisailimme naapurikaupunkilaisten kanssa milloin mistäkin. Turussa käytiin elokuvissa ja Porissa naisissa. Huumori oli kantava voima. Pitää muistaa, että kaikki mikä on pienempää kuin tiiliskivi, on naapurirakkautta.

Sain juuri kirjeen raumalaiselta ystävältäni, joka muistutti nuoruuden aikamme huumorin kukinnoista:

Patologi sai pöydälleen raumalaisen vainajan. Avauksessa oli tarkoitus selvittää aivoterveyden laatu. Siinä missä ihmisellä on aivot, turkulaisella, porilaisella, tamperelaisella, naisilla ja miehillä on selkeästi havaittavat, erilaiset sisällöt. Raumalaisella olikin muista poikkeava. Katsohan, miksi korvat tipahtivat pöydälle. Kas näin:

LEIPÄ-HUNAJAVANUKAS

viinisiirapin kera

Oikein luitte. Leipävanukas. Minäpä kerron: Olen rakentelemassa Herrankukkaroon uutta tuotetta, eli keskiajan saaristolaispitoja Mikael Agricolan aikaan. 1550-luvun naapurimme kunniaksi. Hanke on haastava ja mielenkiintoinen. Ruokapuoli on osapuilleen hallussa, mutta tärkeän osuutensa kokonaisuuteen muodostavat tarinat ja musiikki. Musiikillista taustaa on vähäsen ja tarinat kuuluvat jokapäiväisen leivän lisäksi jokapäiväiseen elämään. Näistä pidoista kerron, kunhan saan ne suunniteltua käsikirjoituksineen. Saat sitten kutsun niihin.

Tässä yksi löytämäni keskiaikainen saaristolainen resepti. Eipä liene monellekaan tuttu. Miltä maistuu? Kokeilin. Aivan uskomattoman herkullinen. Ja toisenlainen. Vanhassa vara parempi. Ja mikä parasta, resepti perustuu kuivuneeseen leipään, jota me hyväosaiset normaalisti heitämme roskiin. Hyi!

1/2 dl juoksevaa hunajaa. Jos hunaja on kovettunut, lämmitä sitä kuumassa vedessä tovin.
4 kpl munan keltuaisia
4 dl vaaleasta leivästä raastetta
3 tl jauhettua maustepippuria

Sekoita munankeltuaiset ja hunaja hyvin keskenään. Lisää leipäraaste ja pippuri. Vatvo sitä kuin taikinaa, niin että siitä tulee tukeva leipämäinen. Lisää tarvittaessa leipäraastetta. Kun massa on muotoiltu leivän malliseksi ja siitä voi leikata siivuja, se on valmis.


Tehdään kyytipojaksi VIINISIIRAPPI

1dl valkoviiniä
1tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua kanelia
2 rkl maustesokeria

(Valmistus: 1 dl valkoista sokeria, 1 dl fariinisokeria, 2 rkl jauhettua kanelia, ½ tl jauhettua neilikkaa, 1 tl jauhettua inkivääriä, ½ tl jauhettua maustepippuria. Sekoita kaikki keskenään ja pakkaa ilmatiiviiseen pakkaukseen.)

Sekoita ainekset keskenään ja anna vetäytyä kylmässä 1-2 vrk.

Leipä-hunajavanukas tarjoillaan viinisiirapin kera.

Kyllä ne kesiajalla osasi.

Kommentit