Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Pikkutakkipakko - Keitetty villihauki

PIKKUTAKKIPAKKO


Kuten elämän ehtoopäiviä lähentelevät muistanevat, vielä 60-luvulla ravintoloissa oli naisilla hamepakko ja miehillä pikkutakkipakko. Toki muutakin vaatetusta piti olla seurana. Edesmennyt Aarnion Jambu istui asiakkaana legendaarisella Naantalin Kaivohuoneella. Kuuma kesäpäivä. Jambu riisui takkinsa ja laittoi tuolin selkänojalle roikkumaan. Hovimestari kävi pyytämässä Jambua pukeutumaan takkiinsa. Jambu sanoi että hänellä on Englannin kuningattaren lupa olla ilman pikkutakkia.

Kuinka niin? Jambu kertoi olleensa edellisellä viikolla Lontoossa kuningattaren vieraana päivällisillä ja riisuneensa sielläkin pikkutakin yltään. Kuningattaren lakeija edeskäypä oli tullut hänelle asiasta huomauttamaan. Jambu kertoi olevansa Suomesta ja tottuneensa istumaan ruokapöydässä pikkutakitta. Asia kerrottiin kuningattarelle ja lakeija toi Jambulle kuningattaren terveiset: Suomessa herra voi olla ilman pikkutakkia, mutta tällä kuningattaren vastaanotolla herra laittaa pikkutakin päälleen juuri nyt.
MUISTATKO VIELÄ?

”Auto on lentokonelaatua, sanoi mies kun Saabilla metsään ajo.”
”Volkswagen : Kun saapui syys, päättyi ystävyys”
”Citroen 2 CV : Hän tanssi kesän”
”Fiat rakennussarjasta mieleisenne”
”Fiat 600: Turhan iso pölynimuri”


KEITETTY VILLIHAUKI


Villihauki? Mikäs se sellainen kala on. Se on normaali luonnon hauki. Kaikki hauet ovat villihaukia. Ei ole kasvatettuja haukia. Minä tiedän kalankasvattaja-ajalta. Kun hauen tai ahvenen poikaset varttuvat hiukankin suuremmaksi, niin että suuhun juuri ja juuri mahtuu pienempi velipoika tai sisar, ne tekevät sen. Ovat siis kannibaaleja. Tätä kannibalismia esiintyy toki myös luonnonkaloissa. Mutta hauki on kala ja hauki on hyvä kala. Tässä hyvin perinteinen saaristolainen keitetyn hauen resepti Lyökki-saaren rannoilta. 

Ainekset:
n 800 gr kokoinen hauki
¾ rkl merisuolaa
1 sipuli
1 porkkana

Kastike:
2 rkl voita 
3 rkl vehnäjauhoja
kalan keitinlientä
piparjuurta

Keitä kokonainen hauki vedessä, johon olet lisännyt suolan, pilkotun sipulin ja viipaloidut porkkanat. Anna kiehua, kunnes evät lähtevät helposti irti. Perkaa hauki ja pilko näteiksi palasiksi. Tee valkokastike voilla, vehnäjauhoilla ja kalan keitinliemellä. Raasta piparjuurta makusi mukaan. Tarjotaan keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit