Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Pappojen autoretki - Affenfileitä sipulikermassa

PAPPOJEN AUTORETKI


Äskettäin kerroin tositarinan avioparin autoretkestä. Ystäväni Tulosen Paki sen luettuaan kertoi omakohtaisensa tarinan samasta aiheesta.

Paki oli Routamaan Hessun kanssa ajelemassa Rymättylän pikkuteitä. Poikon kapealla tiellä äkillisesti mutkan takaa ilmestyi heinäkuorma. Eivät papat edes huomanneet oliko se tulossa vai menossa. Sinne suhahti auto suoraan paalien sekaan. Routamaa Pakia siinä torumaan, että miksi hemmatissa et jarruttanut vaan ajoit suoraan heinien sekaan. Minulla kun on paraillaan menossa paha heinänuhakin.

”Ai miksikö?” kysyi Paki ihmeissään. ”Minä ihan luulin, että sinä ajat.” Pitäneekö taas kysyä, että ”ikä oli?” 


  AFFENFILEITÄ SIPULIKERMASSA


En turhaan ole kotoisin Lökö-nimiseltä ulkosaarelta. En, koska se nimi on suomeksi ”Sipulisaari”. Lökö nimeä ei suomennettu suoraan, vaan tehtiin kompromissi, Lyökki. Olisihan se ollut hieno kertoa olevansa ” Sipulisaaren kasvatteja”. Isovanhempieni kotiniemessä Myllykallion kallioiden koloissa kasvoi valtoimenaan villisipulia. Toki Mamma kasvatti sitä ”tregolissakin” = puutarhassa, se oli kelpoisa maun jalostaja varsinkin kalan valmistuksessa. Myllymäen rantakalliolta ongittiin pikkukaloja. Pääasiassa ahvenia. Niitä ei perattu eikä suomustettu. Ne nyljettiin. Osaan sen taidon vieläkin. Kerron joskus. Maailman helpoin tapa saada onkikalasta saman tien paistinpannulle. Toki sen voi myös perata ja suomustaa. Lopputulos on aina yhtä herkullinen.

Ainekset:
1 kg perattuja pikkuahvenia tai ahvenfileitä. Muutkin pikkukalat käy. Myös silakka.
1 rkl lämmintä öljyä

Jauhottamiseen:
1½ dl korppujauhoja
1½ tl merisuolaa
¼ tl valkopippuria

Sipulikermaan:
2 sipulia
2 dl kermaa
hienonnettua tilliä
hienonnettua persiljaa

Pese kalat ja kuivaa pinnat kevyesti. Lado kalat uunipellille leivinpaperin päälle ja sivele öljyllä. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita jauhot ja mausteet, ja kierittele kala yksi kerrallaan niissä. Aseta kalat takaisin pellille ja laita uuniin, kunnes kalat näyttää sopivan rapeilta.

Kuori ja silppua sipuli hyvin pieneksi. Sekoita kulhossa sipulisilppu, tilli ja persilja. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon. Tarjoa kermasipulivaahto kastikkeena lämpimien kalojen päällä. Lisukkeena peruna on poikaa.

Kommentit