Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Maailman suurin marja - Sämpylärulla

MAAILMAN SUURIN MARJA

Lukijani lähetti hauskan tositarinan, jonka haluan kertoa myöhemmin kertomastani syystä. Vähän senkin vuoksi, että aikanaan toimin minäkin opettajana 60-luvulla. Silloin kun lauantaisin vielä käytiin koulua. Useasti viimeinen tunti ”suolattiin” eli kerrottiin itse keksittyjä tarinoita ja arvoituksia. Me vanhemmat tiedämme, että lapset ovat huikeita arvoitusten keksijöitä.

”Tyttäreni ollessa kansakoulussa ensimmäisellä luokalla, opettaja piti kilpailun siitä, kuka keksii niin hyvän arvoituksen, ettei kukaan keksi vastausta. Palkintona oli karamellipussi. Tässä arvoitus: ”Missä on niin suuri marja, ettei se mahdu kunnolla edes saaviin”?

Eihän sitä kukaan arvannut. Ei edes opettaja. Tytär huudahti innoissaan karkkipussin voitettuaan: ”Meillä kotona!” Meidän äidin nimi on Marja.

Miksiköhän minua hymyilytti kovin tämän kuultuani? No kun meidän äitimarja mahtuu saaviin, eikä tarvitse olla edes kovin suuri saavi.

Oman opettajaurani ajalta on jäänyt mieleeni Laitilan Untamalan koululta lauantain suolaustunnilta arvoitus: ”Mitä yhteistä on autolla ja viululla?”

Kukaan ei tiennyt, vaikka vastaus oli helppo: ”Molemmat roikkuu seinällä, paitsi auto.”
Nostalgiajuttu: Vanhan ajan talviriemuilua Aurajoen jäällä

Tuskin mitään järjestämäämme tapahtumaa on jälkeenpäin muisteltu ja kiitelty niin paljon, kuin runsas 20 vuotta sitten 90-luvun jäätapahtumista Aurajoessa. Haluatko lukea lisää siitä? Klikkaa koko tarina auki täältä:

Historiaa 1990-luvulta Aurajoen jääriemuilusta >>

 


SÄMPYLÄRULLA

Ainekset:

Sämpylätaikina (ks. alta)
1 rs yrttituorejuustoa
1 kananmuna
3 dl sieniä
1 dl pilkottua persiljaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa

Ohje sämpylätaikinaan:
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria tai siirappia
25 g voita pehmennettynä tai öljyä
n. 7 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi jauhoilla. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.

Kaulitse taikinasta suorakaiteen mallinen levy. Levitä levylle tuorejuusto ja vatkattu kananmuna. Ripottele päälle pilkotut sienet sekä persilja. Ripottele päälle suola ja pippuri. Kääri levy tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta alkaen. Nipistä rullan saumakohta kiinni ja jätä se rullan alle. Paista uunipellillä uunissa 175 asteessa noin 45 minuttia. Anna vetäytyä ja leikkaa viipaleiksi.

Resepti tulostettavassa muodossa 

Kommentit