Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Traktorilla jään läpi - Meheväksi paistettu kala

TRAKTORILLA JÄÄN LÄPI

Takavuosikymmeninä, kun käytössämme oli vanha kalastajatila Iniön takana, lähellä Ahvenanmaan rajaa, sattui monenlaisia kommeluksia. Vapaa-ajan paikkaan piti päästä ympäri vuoden. Veneellä avoveden aikaan ja talvella jäitse. Muutamana talvena oli oikein viralliset jäätiet Kustavin Laupusista Iniöön ja joskus jopa Ahvenanmaalle asti. Ne olivat huikeita elämyksiä. Vaikka samaa reittiä olin ajanut veneellä satoja kertoja, jäitse autolla olin vähän väliä eksyksissä.

Laivareitin yli mentiin railolossilla. Erään kerran matkalla ollut traktori putosi jään läpi. Poliisit sattuivat paikalle ja päivittelivät tapahtunutta. ”Mitenkähän syvälle lienee uponnut tuo traktori?” Paikalle sattunut Björlundin Åke Norrbystä totesi vain lakonisesti: ”Epäilen, että meni pohjaan asti.”Positiivarien tenavatarinoita

PARISUHDETERAPEUTTI
Kuusivuotias seurasi isänsä rakennushommia. Hetken hiljaisuuden jälkeen hän tokaisi: "Et sinä isi ikinä saa tyttöystävää kun sulla on aina raksavaatteet päällä ja eriparii sukat!" –PirpaMEHEVÄKSI PAISTETTU KALA

Kokeilehan seuraavan kerran kalaa paistaessasi toisenlaista valmistustapaa.

Suolaa puhdas kalan filee molemmin puolin etukäteen ja anna vetäytyä hetken. Laita pannulle voi/kasviöljyseosta. Älä kuumenna liikaa. Aseta kalan fileet pannulle NAHKAPUOLI YLÖSPÄIN. Paista miedolla lämmöllä, kunnes nahka lähtee kevyesti pois.

Valele pannulta paistinrasvaa kalan pinnalle ja mausta mieltymyksesi mukaan. Ehkä hieman mustapippurirouhetta ja sutilla ohuesti etikkaa. Ja tietenkin tillisilppua. Laita kansi päälle ja anna hautua vielä hetken. Jos olet onnistunut, kala on mehevän pehmeää. Jos et ole onnistunut, palaa perinteiseen kalan ”kuivapaistamiseen”.

Resepti tulostettavassa muodossa


LUKIJAVINKKI
Partasen Jari jatkoi viime perjantain tikkupullareseptini jalostamista. Hyviä ideoita. Mieluisasti vastaanotan lukijakommentteja ja ideoita hauskoihin ja hyvää mieltä aikaansaaviin resepteihin. Mitä toisenlaisempia, sitä parempi. Tässä Jarin vinkit:

"Suosittelen tekemään hieman notkean taikinan ja välttämään pinnan jauhotusta ainoastaan kädet jauhottaen, näin pysyy taikinan pinnassa sopiva kosteus ja tartuntakyky. Teen taikinan ja jaan sen pieniin tikkuun sopiviin osiin, annan kunkin tikkupullan paistajan pyörittää rullaten siitä pitkulaisen kapean taikinan joka kierretään tikun päästä alkaen alaspäin. Tikut olen valinnut hieman vahvempana (jää isompi reikä keskelle paiston jälkeen) ja kuorinut kaarnat pois sekä laittanut tikut likoamaan veteen edellisenä päivänä (sen verran syvään astiaan että likoavat reilulta matkalta), näin lionneet tikut kestävät tulta ja kuumuutta paremmin.
Kun sitten kypsennän tikkupullia pidän niitä loimussa jotta ne kypsyvät maltilla ja kypsyvät myös sisältä (vaikkakin jotku pitävät myös taikinasta). Kypsä pulla irtoaa parhaiten kun se on kypsynyt myös sisältä. Kun taikina on oikein ja hyvin kiedottu tikkuun syntyy valmiiseen pullaan hieno kolo keskelle ja siihen sitten sisään mansikkahilloa ja kermavaahtoa, tietenkin jos haluaa voi paiston jälkeen sirotella ensin pintaan kristallisokeria. Itse laitan koloon kylmää voita (jos on) joka sulaa ja maustaa pullan. Olen nähnyt lapsien jaksavan paistaa kolmekin pullaa ja kivaa on ollut aina. Kokeilen kyllä tuota sinunkin ideaasi pistää tikku s-muotoiltuun pullaan.
Syysterveisin Jaska"

Kommentit