Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Tarina Vainion Junnusta - Kievin Kala

TARINA VAINION JUNNUSTA

Äskettäin ilmestyi kirja taiteilija Juha Vainiosta. Tai pikemminkin runoilija J. Vainiosta. Olen sillä lailla kulttuurimerkillinen, että minun arvomaailmassani suosikkirunoilijat ovat Reino Helismaa ja Juha Vainio. Vaan eipä ole olleet mestarit olleet arvossaan. Ainakaan uransa alkuaikoina. Helismaakin joutui käyttämään peitenimeä ”Orvokki Itä”. Näin hän sai salanimen kätkössä julkaistua sen ajan fiinimpiäkin tekstejä. Junnu Vainio oli räväkkä kaveri eikä peitellyt persoonaansa. En ole vielä lukenut Junnun kirjaa. Ensin yritän saattaa muistilokeroistani omia kokemuksia. Kuljimme myös hänen kanssaan samaa matkaa tovin aikaa. Muistoja ja tarinoita riittää. Tässä yksi monista:

60-luvun loppupuolella kollegamme, kansakoulunopettaja Junnu Vainio toimi solistina orkesterissamme. Siinä meitä oli koossa isänmaan toivoja, kansankynttilöitä iso liuta. Junnu levytti ja sanoitti legendaarisen Toivo Kärjen levy-yhtiössä. Solistimme käytti silloin mieltymystensä mukaisesti lisänimeä Juha Watt Vainio - tunnetun viskimerkin innoittamana.

Sen ajan viihdetaiteilijoiden keskuudessa förskotit olivat jokapäiväistä elämisformaattia. Niin myös Junnulle. Erään kerran hänen saapuessaan menestyksekkäältä rahanhankintamatkaltaan Fazer-musiikista, ulko-ovella tuli vastaan Liikasen Erkki joka kyseli Junnun kasvoilla olevaa aurinkoista ilmettä.

”Rahasta Kärki ja unhoita”, totesi Junnu sen ajan menestysiskelmän sanoja tuunaten. ”Rakasta kärsi ja unhoita”.
 POSITIIVARIEN TENAVATARINA

PHOTO SHOP
Ajoin kohden Inaria jutellen samalla pojanpoikani, viisivuotiaan Jimin kanssa. Samassa liikennekamera välähti ja kerroin sen pojalle. "Hymyilitkö?" hän kysyi. Kun vastasin kieltävästi, kehotti hän: "Aja uudestaan, että ehdit hymyillä!"
-Pappa


KIEVIN KALA

  Yksi maailmalle eniten levinneitä ruokakulttuurin helmiä on Ukrainan pääkaupungin Kiovan mukaan nimensä saanut KIEVIN KANA. Eri tietolähteiden mukaan annos olisi keksitty Pietarissa jo kauan sitten, luultavimmin ranskalaiskokkien toimesta. Joka tapauksessa 50-luvulla Leningradissa avatun Ukraina-hotellin avajaisissa tämä annos lanseerattin hotellin kokkien kehittelmäksi.

Entisessä Neuvostoliitossa matkanneet muistanevat, miten juuri tämä oli yksi turvallisimmista ruoista koko suuren mahtavan maan alueella. Tilatessaan tiesi taatusti, mitä sai syödäkseen. On uskomatonta, miten annos nimeltään ja sisällöltään on levinnyt kaikille mantereille. Talvikodissamme, Ceylonin saarella kapsahdan vähän väliä juuri tähän Kievin kanaan. Kerran olin jo lähellä kyllästyä siihen, kunnes sain idean. Tykkään nimittäin sanaleikeistä. Pyörittelin mielessäni Kievin Kana, Kievin Kala… Ja ei muuta kuin toimeen. Syntyi annos, joka sai tekijänsä suun nauruun. Nuorison sanavarastoa lainatakseni, se on niin siistiä, niin siistiä. Älä kokeile, jollet halua Kievin koukkuun.

Kievin kala

1 Lohifile

Maustevoi:
100 g voita
1 valkosipulinkynsi
2 rkl silputtua persiljaa
2 rkl silputtua tilliä
2 rkl sitruunamehua
¼ tl rouhittua mustapippuria
½ tl suolaa

Leivitykseen:
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl silputtua tilliä
¼ tl mustapippuria
2 munaa
2 rkl vettä
1,5 dl korppujauhoja

Paistamiseen:
öljyä tai voita

Tee maustevoi. Sekoita voihin muut ainekset. Taputtele voi levyksi paperin päällä ja pane pakastimeen hetkeksi. Leikkaa kovettunut voi paloiksi.
Leikkaa lohifileestä nahka pois ja leikkaa filee noin 7 cm kokoisiksi paloiksi. Ripottele päälle kevyesti suolaa. Leikkaa lohenpaloihin fileointiveitsellä pitkittäiset taskut. Työnnä voipalat taskuihin ja sulje taskut esimerkiksi cocktailtikuilla.
Pane vehnäjauhot ja mausteet, muna-vesiseos ja korppujauhot syville lautasille erikseen. Kääntele lohet ensin vehnäjauhoissa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Anna leivityksen kuivahtaa hetki.
Kuumenna paistinpannulla 2 rkl öljyä ja 1 rkl voita. Paista leikkeisiin keskilämmöllä kaunis ja rapea pinta. Pane leikkeet uunivuokaan ja peitä leivinpaperilla. Jälkikypsennä 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Poista cocktailtikut.

Resepti tulostettavassa muodossa

Kommentit

Lähetä kommentti