Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Kalojen kotimaa - Kermasilakat

KALOJEN KOTIMAA

Vielä vuosia sitten teimme Höyrylaivallamme kesäisin runsaasti tilausristeilyjä Saaristomeren Kansallispuistoon, Gullkronan kylään. Saaren hallitsija ja vallitsija oli Gullkronan kuningas, Erikson. Persoonallinen ja hauska mies.

Erään kerran mukanamme oli 200 senioriristeilijää. Rantauduimme laituriin ja astuimme lähimenneisyyteen, aitoon saaristolaiskylään. Olimme sopineet Eriksonin kanssa savukalaillallisen. Tykötarpeet höyrylaivakeittiöstä ja savukalat saaren kuninkaan kalastamana ja savustamana.

Kesken ruokailun vanhempi ja muita ehkä fiinimpi rouva alkoi tivata Eriksonilta kalojen alkuperää. Ettei vaan olisi mitään virolaisia.

” EI me tiedä. Voi olla Virost, Venäjält taikka Ruattista. Mistä mine tiedä, mist ne on tänne uinu. Minä vai nosta ne tost rannalt omas vedest verkon kans ylös. ”


 

KERMASILAKAT

Löysin kauan sitten Turku-seuran jäsenlehdestä artikkelin, jossa kerrottiin turkulaisesta miehestä, joka oli koonnut yli 500 silakkareseptiä. Aloitin salapoliisityön, jonka jäljet johtivat Linnankadulla toimivaan Eskelinen puhelinkauppaan. Kas kummaa. Yrittäjä, vanha ystäväni on kyseisen reseptigurun poika. Hän muisteli, että isänsä reseptimateriaali ovat tallessa jossain hänen autotallissaan. Arvaa, odotanko löytöjä.

Niitä odotellessa kerron lapsuuden ajan muistikuvani Lyökin saaresta. Kun sain ensimmäiset polvihousut (sanottiin uusikaupunkilaisittain ”kukohousuiksi”) sain luvan myös pyörittää separaattoria. Sellainen oli siihen aikaan joka talossa, jossa oli lehmiä. Pyöreään astiaan laitettiin vasta lypsettyä maitoa. Keskipakoisvoimalla se erotteli maidon, kerman ja pluttanan (kevytmaidon, jota juotettiin vasikoille). Seuraava askel oli kermasta erottaa voi. Lapsuuden ajan tähtihetkiä oli saada tehdä omilla käsillään jotain ihmeellistä. Maidosta.

Tässä Lyökin Mamman silakkaresepti, jossa separaattorin pyörittäjälle maksettiin palkkio. Jo palkkionkin toivossa minua ei koskaan tarvinnut kahta kertaa pyytää separaattorin pyöritykseen.


½ kg perattuja silakoita. Ei fileoituna mielellään.
2 dl kermaa
3 rkl vehnä- tai ruisjauhoja
1 rkl hienoa merisuolaa
voita paistamiseen

Laita jauhot ja suola esim. keittolautaselle ja sekoita hyvin. Kierittele silakat seoksessa ja paista voissa pannulla, molemmin puolin.
Sitten se juttu: Kaada kerma pannulle ja anna hautua 5 minuuttia. Peruna- tai juuresmuusin kanssa kyllä maistuu.

Resepti tulostettavassa muodossa 

Kommentit

Lähetä kommentti