Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Polkupyörän kettingit - Nopea Jansson

POLKUPYÖRÄN KETTINGIT

Takavuosina, kun olin nykyistä isompi, laitoin käyntikorttiini tärkeimmät intiimit tietoni: omat mittani. Pituus 183cm, leveys 83cm ja paino 1/8 tonnia. Hieman vähättelin, koska 1/8 tonnia on 125 kg ja minä painoin 134 kg. Kerroin pojalleni Karioskarille jotain tarinaa aloittamalla luonnehdinnalla, että 'kun minä olin pieni'... Poikani katseli minua ja kysyi sitten vakavana: "Ihan totta isi. Oletko sinäkin joskus ollut pieni?"

Kun minä olin pieni, kertoi isäni minulle tarinan omasta nuoruudestaan. 8-lapsisessa perheessä oli yksi polkupyörä. Se oli kovassa käytössä. Niinpä kerran, kun pyörän kettingit vaan venuivat venumistaan, ne räpsähtivät lopullisesti poikki. Isäni kävi mammalta pyytämässä rahaa uusiin kettinkeihin. Mamma ei ollut kova tekniseltä tietämykseltään. Tuskastunutkin 8 lapsen rahan menosta myös. "Rahaa ja rahaa. Polkupyörän kettinkeihin. Rahaa ei ole sellaiseen. Ja mitä ylipäätään polkupyörässä sellaisia kettinkejä tarvitaankaan."

Tarinan mukaan porilainen legenda Pietilän Sulo lähti viemään vaimoaan synnytyslaitokselle kiireen vilkkaa. Polkupyöräkorjaaja kun hän oli, vaimo istahti takatarikalle ja matka sairaalaan alkoi. Jälkeenpäin Sulo kertoi kavereilleen, että tiukalla oli ehtiminen. "Kyl mää poljin lujjaa. Mää poljin niin lujjaa ku yleensä vaan voi. Voitte uskoo. Ihmettelin, kun vauhti ei ollut mielestäni tarpeeksi kovvaa. Mutta Tiilimäen ympyrässä huomasin, että mää olin unohtanu laittaa kettinkin rattaisiin."

Polkupyörän kettingit 1.12.17

Vinkki: Monien mielestä kaikkien aikojen paras joulukalenteriohjelma kautta aikojen oli 10 vuotta sitten MTV:llä esitetty The Joulukalenteri. Nyt se on täällä taas.

Ohjelma kuvattiin aikanaan Tanskassa tiukan formaatin mukaan. Orkesterimme suuri ystävä Jukka Virtanen hoiteli käsikirjoitusta ja kerrontaa. 7 seinähullun jäsenet esiintyivät kaksoisrooleissa. Seppo Korjus, esitti Olli Santasta ”Raikke” Smedberg Kerttua sekä ”Gunu” Lehtomäki mm. Näsää. Heistä tuli kaiken kansan suosikit.
Jälkeenpäin Gunu siirtyi soittamaan Finlandersiin. Silloin totesinkin, että sen missä Finlandersin taso laski, meillä se nousi. Näin ystävien kesken. Finlanders ja 7 seinähullua kiertävät paraillaan Suomea Iloisen Joulukonsertin kanssa. Mukana on myös Kerttu ja Olli.
The Joulukalenteri alkaa tänään MTV3:lla ja jatkuu joka ilta jouluun asti.

Nopea Jansson 1.12.17
NOPEA JANSSON
Yksi perinteisimmistä uuniruoista ainakin rannikkoalueillamme on Janssonin kiusaus. Se on helppoa ja hyvää. Miksiköhän sitä niin harvoin tulee tehneeksi? Perinteen mukaan tehtynä se vie aikaa liian kauan nykyajan hätäisille ihmisille.

Tässä Sinulle toisenlainen resepti. Edelleen helppo ja hyvää, eikä vie kovin kauaa aikaa.

1 pussi perunasipulisilppua pakastealtaasta
1 purkki anjovista tai maustesilliä. Mitä mausteisempi, sitä parempaa
2.5 dl kermaa
Mustapippuria rouhittuna myllystä maun mukaan.
1 sitruuna. Kuori raastettuna ja mehu puristettuna joukkoon.
1 rkl ruokaöljyä
(1/2 tl suolaa)

Kaada puoli pussia perunasipulisilppua voidellun kasarin pohjalle. Lisää anjovis tai sillit liemineen (tärkeää). Rouhi mustapippuri sekä makusi mukaan suolaa ja lisää päälle sitruunankuoriraaste sekä sitruunan mehu. Kaada loput perunasipulisilpusta päälle. Viimeiseksi kermaa.

Kypsennys uunissa 45-50 minuuttia 200 asteessa. Siinä se on. Kyllä hyvän ruoan laittoon voi tunnin uhrata. Jos jää jäljelle, laita jääkaappiin. Lämmitys uudelleen uunissa, paistinpannulla tai mikrossa.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit