Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Naapurisopu tiukilla - Silakkapinaattinyytti

NAAPURISOPU TIUKILLA

Isälläni oli tapana kertoa tarinoita, joita hän oli kuullut isältään ja isoisältään. Niitä minä tässä jatkan. Hänen viisauksiaan oli mm. arvio siitä, ettei lisä pahaa tee. Muuta kuin selkään saamisessa ja maantien jaossa.

Tämä on isäni jo kauan sitten kertoma tarina kotikylältään Kalannin Kylähiidestä. Silloin, kun kaikki naapureiden ja eri sukupuolten välinen kanssakäyminen ei ollut sukupuolista häirintää. Naapurin isäntä oli haastanut naapurin emännän käräjille kunnianloukkaaamisesta. Naapurin piikakin oli saanut haasteen avunannosta emännän rikokseen.

Näin se meni: naapuruksilla oli rajariita. Emäntä päätti ilmaista mielipiteensä kuten silloin tapana oli. Hän meni tilansa rajalle, nosti hameidensa helmat ja pyllisti naapurin isännälle. Teko oli harkittu, mutta ajoitus oli myöhäinen, jo pimeän aikaa. Piika haastettiin avunannosta rikokseen, sillä hän oli myrskylyhdyllä valaissut tapahtumaa.

Naapurisopu tiukilla 15.12.17
 

JULKKIS
Olin kolmevuotiaan Eevan kanssa seurakunnan äiti-lapsileirillä. Ohjelmaan kuului hartaushetki, jonka lopuksi luettiin yhdessä "Isä meidän" -rukous. Kesken rukouksen Eeva kumartui puoleeni ja kuiskasi: "Mä oon kuullu tosta miehestä ennenkii".
-Elli

Lisää tarinoita lasten suusta: www.positiivarit.fi
 
Silakkapinaattinyytti 15.12.17
SILAKKAPINAATTINYYTTI
Vuosikymmeniä sitten sain Teneriffan pienessä kalastajakylässä uuden makuelämyksen. En ollut koskaan - ainakaan tieten - syönyt pinattia. Kippari Kallen voimaruokaa, hurjaa raudan lähdettä. Pieni ravintola tarjosi grillikanaa pippurikastikkeessa. Vieruskaverina oli pieni savivuoallinen uunissa kypsennettyä pinattia. Siitä alkoi yhteinen makumatkamme.

Neljälle
400-500 gr perattuja silakkafileitä
500 gr tuoretta pinaattia
3 sipulia
Voita ja ruokaöljyä
Merisuolaa
valkopippurirouhetta
½ juomalasillinen valkoviiniä

Kuullota silputtu sipuli voi/ruokaöljysekoituksessa. Puolet ja puolet. EI räisky. Lisää joukkoon pinaatti ja anna imeä kunnolla paistinrasvaa. Kaada valkoviini joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna hiljalleen porista, kunnes viini on suurelta osin haihtunut. Nosta silakkafileet alumiinifolion päälle nahka alaspäin. Ripottele päälle hieman suolaa. Päälle pinaatti/sipulipaistosta ja kääri folio nyytiksi. Nyytit 200 asteiseen uuniin tai kuumalle grilliritilälle 8-10 minuutiksi. Nyytti avataan ja syödään sisältö.

HUOM! Toimii muullakin kalalla, mutta silakka vaan on niin oiva ja arvostamaton kala. Sen kunniaksi. Tuntemattoman Sotilaan Hietasen lempiruokaa.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit