|
Isälläni
oli tapana kertoa tarinoita, joita hän oli kuullut isältään ja
isoisältään. Niitä minä tässä jatkan. Hänen viisauksiaan oli mm. arvio
siitä, ettei lisä pahaa tee. Muuta kuin selkään saamisessa ja maantien
jaossa.
Tämä on isäni jo kauan sitten kertoma tarina
kotikylältään Kalannin Kylähiidestä. Silloin, kun kaikki naapureiden ja
eri sukupuolten välinen kanssakäyminen ei ollut sukupuolista häirintää.
Naapurin isäntä oli haastanut naapurin emännän käräjille
kunnianloukkaaamisesta. Naapurin piikakin oli saanut haasteen
avunannosta emännän rikokseen.
Näin se meni: naapuruksilla oli
rajariita. Emäntä päätti ilmaista mielipiteensä kuten silloin tapana
oli. Hän meni tilansa rajalle, nosti hameidensa helmat ja pyllisti
naapurin isännälle. Teko oli harkittu, mutta ajoitus oli myöhäinen, jo
pimeän aikaa. Piika haastettiin avunannosta rikokseen, sillä hän oli
myrskylyhdyllä valaissut tapahtumaa.
|
|
JULKKIS
Olin kolmevuotiaan Eevan kanssa seurakunnan äiti-lapsileirillä. Ohjelmaan
kuului hartaushetki, jonka lopuksi luettiin yhdessä "Isä meidän"
-rukous. Kesken rukouksen Eeva kumartui puoleeni ja kuiskasi: "Mä oon
kuullu tosta miehestä ennenkii".
-Elli
Lisää tarinoita lasten suusta: www.positiivarit.fi
|
|
|
|
|
Vuosikymmeniä
sitten sain Teneriffan pienessä kalastajakylässä uuden makuelämyksen.
En ollut koskaan - ainakaan tieten - syönyt pinattia. Kippari Kallen
voimaruokaa, hurjaa raudan lähdettä. Pieni ravintola tarjosi grillikanaa
pippurikastikkeessa. Vieruskaverina oli pieni savivuoallinen uunissa
kypsennettyä pinattia. Siitä alkoi yhteinen makumatkamme.
Neljälle 400-500 gr perattuja silakkafileitä 500 gr tuoretta pinaattia 3 sipulia Voita ja ruokaöljyä Merisuolaa valkopippurirouhetta ½ juomalasillinen valkoviiniä
Kuullota
silputtu sipuli voi/ruokaöljysekoituksessa. Puolet ja puolet. EI
räisky. Lisää joukkoon pinaatti ja anna imeä kunnolla paistinrasvaa.
Kaada valkoviini joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna
hiljalleen porista, kunnes viini on suurelta osin haihtunut. Nosta
silakkafileet alumiinifolion päälle nahka alaspäin. Ripottele päälle
hieman suolaa. Päälle pinaatti/sipulipaistosta ja kääri folio nyytiksi.
Nyytit 200 asteiseen uuniin tai kuumalle grilliritilälle 8-10
minuutiksi. Nyytti avataan ja syödään sisältö.
HUOM! Toimii
muullakin kalalla, mutta silakka vaan on niin oiva ja arvostamaton kala.
Sen kunniaksi. Tuntemattoman Sotilaan Hietasen lempiruokaa. |
|
Resepti tulostettavassa muodossa |
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti