Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Hyvää Joulua! - Joulurahaa - Lohirulla tuorejuustolla


JOULURAHAA

Tämä tositarina on 70-luvulta. Päähenkilönä Turkulainen Erkki Kimpivaara. Verbaali, fiksun näköinen ja sivistyneesti käyttäytyvä nuori mies. Hurmasi melkein kenet tahtoi. Armoton seuramies. Hauskakin. Hänellä oli yksi ominaispiirre. Rahat loppu vähän väliä.

Oli tulossa joulu, ja lombuuki ammotti tyhjyyttä. Rahaa ei ollut latin latia. Erkki ei olisi ollut Erkki, jollei hän olisi ratkaisut pulmaa persoonallisesti. Hän pyysi Tulosen Pakilta muutaman pari markkaa, joilla hän osti pinon muovikasseja. Osaan kasseista hän täytti Aurajokirannan kukkaistutuksista kaivamallaan mullalla.

Ja sitten ensimmäiseen kerrostaloon, ylimpään kerrokseen rimpauttamaan ovikelloa. Vanhempi rouvashenkilö avasi oven. Alkoi Erkin hurmaus. ”Hyvää päivää rakas rouva. Edustan Suomen joulukukkamulta ry:tä” (Erkki ei kertonut, että ry tarkoitti rekisteröimätöntä yhdistystä) "Olen hyväntekeväisyysasialla. Jos rouva haluaa, että vaihdan kotinne kukkasista mullan, niin ne saavat jouluksi aivan uutta energiaa ja säteilevät suuren juhlamme aikana. Me tässä yhdistyksessä teemme työn ilmaiseksi. Ainoastaan mullasta veloitamme muodollisen hinnan. Vain yksi markka per purkki. Bonuksena viemme vanhat mullat myös pois."

Kaupat tuli ja niin Erkki tyhjensi tuomansa kukkamullat rouvan ruukkuihin ja otti vanhat mullat talteen tyhjiin muovikasseihin. Nettona 15 markkaa, kun asunnossa oli 15 kukkaruukkua. Hyvän joulun toivotuksin Erkki siirtyi naapuriin. Formaatti toimi erinomaisesti. Asiakas säteili tyytyväisyyttään. Erityisesti hän arvosti, että tämä kohtelias nuori mies vei vanhan mullat pois.

Muutaman asunnon jälkeen kerrosta alaspäin. Ja niin kukkamullan vaihto sujui mallikkaasti. Korkeassa kerrostalossa huoneistoja oli reilunlaisesti ja kauppa kävi. Sitten viereiseen kerrostaloon. Sama juttu. Parhaasta kerrostalosta Erkki sai satoja markkoja. Päivän aikana hän kirmaisi toistakymmentä kerrostaloa. Ylhäältä alas vaan. Uuden mullan vaihdoksessa palautuksena tuli vanhaa multaa, joka muuttui seuraavassa asunnossa uudeksi.

Kun Paki sitten myöhemmin kuuli ostamiensa muovikassien tarinan, hän torui Erkkiä, että tämä oli hööpöttänyt ihmisiä. ”Tein tasan tarkkaan lupausteni mukaan. Joka huushollissa vaihdoin mullat ja vein vanhat pois.”

Joulurahaa tuli rankasti ja Erkki tilasi joulunajaksi Hamburger Börssistä huoneen.


180 (800 x 596)

Joulutervehdys Sri Lankasta

Vietän Joulua jälleen hymyjen saarella Unohdettujen Laakson köyhien lasten kera. Olemme viettäneet talvet täällä jo 32 vuotta Lotus Hill avustushankkeemme parissa. Jos Sinua kiinnostaa lukea lisää, klikkaa www.positiivarit.fi/lotushill ja sieltä ”Pentti-Oskarin päiväkirjat ”. Toisenlaista joululukemista.

Pidän pienen tauon perjantaireseptien lähettämisessä. Tammikuussa sitten viidakkorummutuksella lisää tarinoita ja reseptejä.

Rakkauden ihmisten tasavertaisuuden Joulua

Pentti-Oskari perheineen
 
Lohirulla tuorejuustolla 22.12.17
LOHIRULLA TUOREJUUSTOLLA
Tässä Joulupöytään sopiva resepti.

Ohje:
Reilun kokoinen merilohen tai kirjolohen filee

3 rkl merisuolaa
1 prk tuorejuustoa (mielellään ruohosipuli)
1 sitruunan mehu

1 rkl hunajaa
persiljaa ja tilliä

Ripottele merisuola lohifileen päälle ja jätä jääkaappiin seuraavaan päivään graavaantumaan. Poista fileestä nahka. Viillä ison puhtaan lohifileen keskelle pituussuuntaan veitsellä viilto puoleen väliin lihaa. Tee ohennusviillot fileen keskiruodon kohdalta molemmin puolin ulkoreunaa kohden, jolloin filee aukeaa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Jätä reunoihin 1-2 cm ”kannas”, ohennusviipaleet jäävät siis reunoista kiinni. Fileen leveys tuplaantuu.

Esimerkiksi 1.5 kg kirjolohen fileestä saat normaalisti noin 25-30 cm kantiltaan olevan laatan. Kalamiehet kutsuvat sitä ”virsikirjajalaataksi”.

Laita laatta kelmun päälle ja purista kokonaisen sitruunan mehu tasaisesti laatalle.

Lisää merisuolaa makusi mukaan ja muutama viiva kevyesti hunajaa. Notkista tuorejuusto sekoittamalla sitä hetken ja leveitä kalalaatan päälle. Hienonna persilja ja tilli ja ripottele päälle. Kääri tiukaksi rullaksi kelmun avulla ja laita pakastimeen vähintään pariksi tunniksi.

Kun otat pötkön pois pakastimesta, voit hetken kuluttua ottaa kelmun pois ja leikata viipaleiksi ruokapöytään.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit