|
70-luvulla Naantalin kaupunki haki
satamajohtajaa. Paikallislehti Rannikkoseutu uutisoi tapahtumaa persoonalliseen
tapaansa.
”Naantalin satamajohtajan virkaa haki 18
henkilöä. Lisäksi vielä herrat Meriläinen ja Gustafsson, jotka eivät halua
nimeään julkisuuteen.”
|
|
LUKIJAPALAUTTEITA
Edellisen
kirjeeni aiheeseen, miten vaimon saa lopettamaan nalkutuksen, kun kertoo
hänelle, että se on paras vanhenemisen merkki:
”Kerron
sinulle, että myös miehet nalkuttaa. Edesmenneen mieheni sain lopettamaan
nalkutuksen, kun kerroin, että se on tyypillinen naisten juttu”. R.S
Pihlajamarjahyytelönreseptiini sain kommentteja:
”Happamuus
katoaa ajan myötä. Odota Uuteen vuoteen. Silloin sen maku on täydellinen.
Pehmennyt ja ihana." L.H
"On se hyytelö hyvää. Olen tehnyt kokonaisista,
jauhetuista ja keitetyistä
pihlajanmarjoista. Arvaapas vaan, miltä se jauhettu sose tuoksuu - vaan kun
lisätään sokeria ja purkitetaan ja lisätään sitä konjakkia, tai rommia tai
viskiä tai mitä hyvänsä vahvaa juomaa (kahvilikööri on aika metka lisä) on jo
tuoksukin parempi. Kun syksyllä tekee, on valmista joulupöydässä. Ja jos
unohtuu talokylmiön perälle 15 vuodeksi yksi tölkki, on edelleen
käyttökelpoista ja tosi upean makuista. Siinä oli muistaakseni viski
lisukkeena. - Sinikka
PS. Raparperihyytelöä voi tehdä samalla lailla. Sekin on hyvää. Ja varmaan
kaikesta hapahkosta tulee alkolisäilyllä hyvää." |
|
|
|
|
Meillä jää
Vaakahuoneella ja Herrankukkarossa joskus savukalaa jäljelle seisovasta
pöydästä. Samana päivänä savustettua. Eihän sitä nyt pois raski heittää.
Esi-isämme kun aikanaan keksivät savustuksen pidentääkseen lihan ja kalan
säilyvyysaikaa.
Savukalassa,
kuten kaikissa kaloissa on erinomaisen tärkeää se, että sen jäähdyttyä se pitää
viilentää välittömästi. Niin kutsuttu kylmäsilta ei saa katketa missään
vaiheessa. Kun kala kääritään esimerkiksi folioon tiukasti, se ei myöskään kuivu.
Sama juttu kalan pakastuksessa. Pelkkä pakastuspussi ei mielestäni riitä. Kääri
ensi alumiiniflioon ja sitten pakastepussiin. Ei kuivu liian nopeasti.
Tärkeääkin tärkeämpää.
Kodin jääkaapin lämpötila ei saisi olla
perinteiset 6-8 astetta plussaa. Sen
pitää olla
2-4 astetta. Vihannekset ottaa ehkä nokkiinsa, mutta se on niiden
ongelma. Meillä ravintoloissamme on terveysasetusten mukaan kylmähuoneet
erikseen vihanneksille, lihalle ja kalalle. Ette varmaan arvaa, mikä
lämpötila on kalakaapissa. Se on -1 - + 1. Ihan totta. Siis nollahuone.
Ja kyllä kalat säilyy tuoreena ja herkullisena. Joskus lämpö menee
2-3 miinusasteeseen. Mutta ei huolta. Hyhmäisenä säilyy ja
sisälämpötilaan
otettaessa lämpenee nopeasti.
Ohje savukalatahnaan:
600-800 gr
puhdistettua savukalaa
1 kpl punasipuli
iso nippu tilliä
1 prk smetanaa
1 prk majoneesia
1 sitruunan mehu
merisuolaa
mustapippurirouhetta
Hienonna tilli ja
pilko punasipuli pieneksi. Sekoita ne smetanaan ja majoneesiin ja lisää
mausteet. Viimeisenä lisää mahdollisimman pieneksi revitty savukala. Sekoita
kaikki ja laita jääkaappiin vähintään 2-3 tunniksi. Ja sitten esim. voileivän
päälle. Ruisleivän tai kauraleivän. Vehnäleivän päällä ei maistu.
Kumma juttu. |
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti