Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Satamajohtajan haku - Savukalatahna

SATAMAJOHTAJAN HAKU

70-luvulla Naantalin kaupunki haki satamajohtajaa. Paikallislehti Rannikkoseutu uutisoi tapahtumaa persoonalliseen tapaansa.

”Naantalin satamajohtajan virkaa haki 18 henkilöä. Lisäksi vielä herrat Meriläinen ja Gustafsson, jotka eivät halua nimeään julkisuuteen.”

Satamajohtajan haku 13.10.17

LUKIJAPALAUTTEITA

Edellisen kirjeeni aiheeseen, miten vaimon saa lopettamaan nalkutuksen, kun kertoo hänelle, että se on paras vanhenemisen merkki:
”Kerron sinulle, että myös miehet nalkuttaa. Edesmenneen mieheni sain lopettamaan nalkutuksen, kun kerroin, että se on tyypillinen naisten juttu”. R.S

Pihlajamarjahyytelönreseptiini sain kommentteja:

”Happamuus katoaa ajan myötä. Odota Uuteen vuoteen. Silloin sen maku on täydellinen. Pehmennyt ja ihana." L.H

"On se hyytelö hyvää. Olen tehnyt kokonaisista, jauhetuista ja keitetyistä pihlajanmarjoista. Arvaapas vaan, miltä se jauhettu sose tuoksuu - vaan kun lisätään sokeria ja purkitetaan ja lisätään sitä konjakkia, tai rommia tai viskiä tai mitä hyvänsä vahvaa juomaa (kahvilikööri on aika metka lisä) on jo tuoksukin parempi. Kun syksyllä tekee, on valmista joulupöydässä. Ja jos unohtuu talokylmiön perälle 15 vuodeksi yksi tölkki, on edelleen käyttökelpoista ja tosi upean makuista. Siinä oli muistaakseni viski lisukkeena. - Sinikka
PS. Raparperihyytelöä voi tehdä samalla lailla. Sekin on hyvää. Ja varmaan kaikesta hapahkosta tulee alkolisäilyllä hyvää."
Savukalatahna 13.10.17
SAVUKALATAHNA
Meillä jää Vaakahuoneella ja Herrankukkarossa joskus savukalaa jäljelle seisovasta pöydästä. Samana päivänä savustettua. Eihän sitä nyt pois raski heittää. Esi-isämme kun aikanaan keksivät savustuksen pidentääkseen lihan ja kalan säilyvyysaikaa.

Savukalassa, kuten kaikissa kaloissa on erinomaisen tärkeää se, että sen jäähdyttyä se pitää viilentää välittömästi. Niin kutsuttu kylmäsilta ei saa katketa missään vaiheessa. Kun kala kääritään esimerkiksi folioon tiukasti, se ei myöskään kuivu. Sama juttu kalan pakastuksessa. Pelkkä pakastuspussi ei mielestäni riitä. Kääri ensi alumiiniflioon ja sitten pakastepussiin. Ei kuivu liian nopeasti. Tärkeääkin tärkeämpää.

Kodin jääkaapin lämpötila ei saisi olla perinteiset 6-8 astetta plussaa.
Sen pitää olla 2-4 astetta. Vihannekset ottaa ehkä nokkiinsa, mutta se on niiden ongelma. Meillä ravintoloissamme on terveysasetusten mukaan kylmähuoneet erikseen vihanneksille, lihalle ja kalalle. Ette varmaan arvaa, mikä lämpötila on kalakaapissa. Se on -1 - + 1. Ihan totta. Siis nollahuone. Ja kyllä kalat säilyy tuoreena ja herkullisena. Joskus lämpö menee 2-3 miinusasteeseen. Mutta ei huolta. Hyhmäisenä säilyy ja sisälämpötilaan otettaessa lämpenee nopeasti.

Ohje savukalatahnaan:

600-800 gr puhdistettua savukalaa
1 kpl punasipuli
iso nippu tilliä
1 prk smetanaa
1 prk majoneesia
1 sitruunan mehu
merisuolaa
mustapippurirouhetta

Hienonna tilli ja pilko punasipuli pieneksi. Sekoita ne smetanaan ja majoneesiin ja lisää mausteet. Viimeisenä lisää mahdollisimman pieneksi revitty savukala. Sekoita kaikki ja laita jääkaappiin vähintään 2-3 tunniksi. Ja sitten esim. voileivän päälle. Ruisleivän tai kauraleivän. Vehnäleivän päällä ei maistu. Kumma juttu.
Resepti tulostettavassa muodossa.


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit