Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Merkillinen luumukeitto - Sipuligraavattu siika

MERKILLINEN LUUMUKEITTO

Tämän tarinan kertoi isäni minulle joskus 50-luvulla automatkoillamme. Jos hän ei laulanut, hän kertoi tarinoita. Merkillinen ihminen. Kuinka joku voi kuluttaa aikaansa laulamalla ja tarinoita kertomalla. Pikkupojan muistilokeroihin molemmat taltioituivat. Lempilauluni oli ”Rakkauden tuli palaa, vain öljypumpulissa. Päivin sä oot mun mielessäni ja öisin unelmissa…”

Sitten tarinaan.

Isäni kotikylän Kalannin Kylähiiden naapurissa oli ja on vieläkin Hallun kylä. Kylän suurimman talon tytär oli alkanut seurustella uusikaupunkilaisen ylioppilaan Paavon kanssa. Herraväkeä siis.

Avioehdokas saapui ensimmäistä kertaa tutustuttamaan itseään vaimoehdokkaan kotiin. Isäntä oli hieman pröystäilevää laatua. Kun sitten ruokailun lopuksi syötiin jälkiruokana fäskyynsoppaa eli luumukeittoa, isäntä ohjeisti nuorta miestä ottamaan kunnolla sattumia: ”Pan Paavo pohjast vaa!” Eli otahan pohjan kautta. Ja Paavohan otti. Mutta luumuja ei kauhaan osunut ainuttakaan. Isäntä siinä talon emäntää torumaan, että taasko sinä olet turhaan säästellyt luumusattumia. ”Kyl mää niit luumui sin laitoi aika kasa. Ne o varma hajonnu, ku mää keiti niit varmuuden vuaks aika kaua.” Siihen isännällä oli selkeä vastaus: ”Vai nii. Kylläs kaua keitit. Tosi kaua. Nii kaua, et luumu kivekki hajosiva.”

Merkillinen luumukeitto 20.10.17

Positiivarit on valinnut vuoden positiivisimman naantalilaisen ja turkulaisen

Höyrylaiva Ukkopekka sai taas kerran toimia arvokkaan tapahtuman näyttämönä, kun palkitsimme Anne-Marget Hellénin kanssa vuoden positiviisimmat. Positiivisimmaksi turkulaiseksi valittiin Tanja Raunio ja naantalilaiseksi Tiina Rinne-Kylänpää.

Lue lisää.
__________________________________________________________

Vietä Pikkujoulut Herrankukkarossa!

Mitä olisi joulu ilman oikeaa savusaunaa?
Isäntä on lämmittänyt maailman suurimman, 124-paikkaisen, maasavusaunan. Emäntä on kattanut saaristolaisen joulupöydän jonne isäntä on savustanut ja loimuttanut monenlaista merikalaa. Kinkkukin on oikea joulukinkku. Teidän tehtäväksenne jää saapua paikalle ja nauttia tilaisuudesta. Tervetuloa herkuttelemaan!

Katso tulevat saunatapahtumat tai kysy tarjousta ryhmällesi.
Sipuligraavattu siika 20.10.17
SIPULIGRAAVATTU SIIKA
Kävelimme edesmenneen ystäväni Jakobsonin Olofin kanssa Vakuutusyhtiö Sammon käytävällä. Vastaan tuli kaunis neitokainen. Olofin silmät meinasivat pudota päästä. ”Sä taidat tykätä tuosta naisesta”, totesin. ”Totta. Mä tykkään kaikista naisista ”, vastasi Olof rehellisesti.

Minäkin tykkään kaikista mausteista. Mutta ihan rehellisesti on yksi ruoka, joka ei minussa hehkua aiheuta. Se on iso raaka sipuli. Kuullotettuna kyllä. Ja ranskalainen ruskea sipulikeitto on herkkuani. Mutta raaka sipuli. Harmittaa, kun se ei maistu. Minua helpotti kummasti, kun luin uutisen, että raaka sipuli ei ole sydäntautiselle hyväksi. Tieto helpotti minua, sydämen vajaatoiminnasta kärsivää.

Nyt kerron teille reseptin, jota en kuunaan ikinä itse toteuta. Siis täydellinen vastakohta normaaliin kirjoittamiseeni. Tämän reseptin antoi työkaverini Birgit minulle. Kerron sen nyt teille, mutta vapautan itseni täydellisesti vastuusta. Itse otatte riskin.

Tarvitset:
Sillifileitä
Punasipulia
Ripaus merisuolaa
Ripaus sokeria
Tilliä

Ripottele sillifileiden päälle merisuola/sokeriseosta makusi mukaan. Lisää ohueksi siivutettuja sipulirenkaita. Aseta fileet päällekkäin ja tee tiukka nyytti. Laita jääkaappiin. Seuraavana päivänä avaa nyytti. Ennen siivutusta voit poistaa sipulirenkaat ja ripotella tilalle tillisilppua. Siittä vaan, jos riskejä halajaa.
Resepti tulostettavassa muodossa.


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit