Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoKIITOS MEIDÄN MANU!


Suuren suurmiehemme poismeno yhdisti jälleen meitä suomalaisia. Meillä monella on omakohtaisia kokemuksia koko kansan Presidentistä. Minullakin.

Ensimmäinen tapaaminen herra Tasavallan Presidentin kanssa oli hänen valtakautensa alkuajoilta. Omakohtaisesti näin, että Manu oli lentopallomiehen lisäksi innokas purjehduksen ystävä. Toimin silloin Naantalin Purjehdusseuran varakommodorina. Järjestimme optimistiluokan SM-kisat Naantalin aukolla, Kultarannan edustavesillä. Sain idean pyytää Manua kisojen suojelijaksi. ” Totkaike ” oli vastaus. Kisojen suojelu oli fyysistä, sillä seurasimme kisoja Presidentin edustusveneen Kultaranta VI:n kannelta. Purjehtijan kommentit osoittivat kyseessä olevan alan asiantuntijan. Mukana oli myös rouva Presidentti Tellervo.

Tapasimme Presidentin pitkin kesää useasti. Se johtui siitä, että hänellä oli pieni yhden miehen purjehdittava katamaraani purjevene. Hän purjehti päivittäin, pääasiassa Naantalin vanhankaupungin lahdella. Asun vastapäätä Kultarantaa, aivan ”mere parttal”. Jokapäiväistä ohjelmaamme oli seurata katamaraanin purjehdusta. Me teimme sen ikkunastamme, koska se sijaitsi vain muutaman metrin päässä merestä.

Eräänä päivänä Manu luovi vastatuuleen kotimme eteen ja teki siinä ” vendan” eli hallitun käännöksen. Vaikka hän oli taitava purjehtija, tapahtui haaveri. Tuuli oli puuskainen ja niin alus kaatui ja mies mereen.

Eikä hetkeäkään, kun vastapäiseltä rannalta mies kiikarinsa takaa siirtyi Boston Whaler -pikaveneeseen. Hetkessä hän oli paikalla. Ja niin miehet saivat aluksen nostettua pystyyn. Manu nosti purjeet. Iso käsi heilahti ja turvamies ampaisi Luonnonmaan rantaan.

Presidenttiparilla oli tapana reippailla tavallisten kansalaisten tavoin Naantalin alueella. Yksi perusreiteistä kulki Vanhankaupungin halki, rantakatua pitkin kotimme ohitse kohti Kuparivuorta. Jonkin matkan päässä presidenttiparia seurasi turvamiesten Saab. Rantakadun päässä Manu Tellervoineen siirtyi kapealle Rakkaudenpolulle. Iso käsi heilahti ja Saab kääntyi takaisin. Pariskunta käveli kahdestaan Rakkaudenpolkua Kuparivuoren yli Ukko-Pekan sillalle, jossa Saab liittyi taas matkaan. Ja taas iso käsi heilahti.

Manu puolisoineen sulautui luontevasti muiden naantalilaisten joukkoon. Monesti kyllä jo silloin mietin, että kyllä me elämme ihanassa lintukodossa. Ei tällainen olisi missään muualla maailmassa mahdollista. Tässä muistuu mieleeni keskiaikainen sanonta. ”Semmost se o Naantalis ja nii sanota oleva muuallaki Suames.” Tällaisen muistelot ovat mukavia. Kiitos meidän Manu.

Kiitos meidän Manu 19.5.

 
Perjantaireseptiläisten oma Saaristoseikkailu 26.5.
 
Mikä olisikaan sopivampi tapa juhlistaa kesän tuloa, kun lähteä Perjantaireseptiläisten omalle saaristoseikkailulle. Risteily sisältää ruokailun Vaakahuoneella, Risteilyn Ukkopekalla, tutustumisen Loistokarin saareen sekä esittelyn Herrankukkarossa. Normaalisti vain ryhmille. Nyt perjantaireseptiläisille menopaluu 39 €/hlö
 
Lisätietoa ja varaukset
 

 
Uunilihapata 19.5.17
 
 
UUNILIHAPATA
 
Neljälle

0,5 kg Paahtopaistia tai muuta lihaa
3 Sipulia
Voita reilusti
Vettä 2-3 dl tilanteen mukaan
Suolaa maun mukaan, n. 1 tl
Mustapippuria myllystä rouhittuna 5 kierrosta myötäpäivään
Vehnäjauhoja 4-5 rkl
Lihaliemikuutioita 1-2 kpl

Leikkaa paahtopaistista ohuita siivuja. Tai pilko pikku kuutioiksi. Ruskista ne kevyesti voissa paistinpannulla ja siirrä uunikasariin. Pilko sipulit pieneksi, ruskista hetken paistinpannulla, lisää voita jos tarvitsee, ja kippaa sipulit pataan lihojen joukkoon. Lisää sitten reilusti voita paistinpannulle, sulata se ja ripottele hissukseen vehnäjauhot ohueksi matoksi pannulle. Anna ruskistua hetken, mutta älä missään nimessä anna palaa. Sekoittele puulastalla tehokkaasti ja lisää vesi. Sekoita edelleen. Kun liemi on vaaleanruskeaa, kaada se kasariin lihojen päälle. Lisää suola, mustapippuri ja murennettu lihaliemikuutio. Sekoita kunnolla ja laita uuniin 160 asteeseen kolmeksi tunniksi. Välillä voit sekoittaa pohjan kautta sisältöä. Jos kuivumista alkaa näkyä, eli neste sakeutuu, lisää hieman kiehuvaa vettä joukkoon.

Maistuu mukavasti keitinperunoiden kanssa. Mutta voit lisätä tunnin uunissa olon jälkeen pilkottuja juureksia mukaan. Porkkanaa, sipulia, naurista, lanttua, perunoita. Mitä kaapissa sattuu olemaan. Siinä on kasarissa koko ateria lisukkeineen. Ja voi lämmittää seuraavana päivänä. Ja sitäkin seuraavana päivänä, kunhan on yön jääkaapissa. Jäähdytä se hyvin kuitenkin ennen kylmään laittoa.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit