Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoMERKILLINEN RUOKA
Tämän ruoan sain kaivettua muistojen lokerosta lähes 50 vuoden takaa. Vietin silloin aikaani joskus Teneriffalla, saaren eteläosassa Los Christianosin kalastajakylässä. Se oli rauhallinen paikallinen pikkukylä ennen turistien invaasiota. Ihmettelin kylän rannassa olevan pienen El Sol nimisen ravintolan edustan väenpaljoutta. Siihen aikaan ei saarella missään jonoja näkynyt. Uteliaana piti mennä paikan päälle katsastamaan moinen kummajainen. Selvisihän se. Ravintolalla oli vain yhdenlaista tarjottavaa. Menu oli lyhyt ja iskevä. Grillattu broilerin puolikas, jonka päälle oli valutettu runsaasti pippurikastiketta. Kermaista pippurikastiketta.

Siihen aikaan kana ja pippurikastike yhdistettynä lähentelivät pyhäinhäväistystä. Tuo kastikehan kuului pihviin, legendaariseen pippuripihviin. Mutta vielä mitä. Kansa oli hulluna tähän ruokaan. Lisukkeena oli ainoastaan savinen kulho täynnä pinaattia, joka oli uunissa kypsytetty melkein lusikalla syötäväksi. Mukana oli hieman oliiviöljyä ja mausteena sitruunamehua. Kananhan osaa grillata melkein kuka vaan. Eikä pinaatin hauduttaminenkaan ole merkillinen juttu. Pippurikastikkeenkin moni osaa. Juttu on siinä, että nämä ruoka-aineet eivät olleet silloin viisikymmentä vuotta sitten kulinaarisesti samaa perhettä. Ravintoloitsijana toimi nuorukainen, nimeltään Jose. Hän oli keksinyt tuhannen taalan houkutuslinnun. Pippurikanan.


Kävin viimeksi Los Christianosissa noin kymmenen vuotta sitten. El Sol ravintola oli edelleen toiminnassa. Ravintoloitsijana toimi vanha harmaatukkainen herra, nimeltään Jose. Enää ei ollut jonoja, mutta tupa oli täynnä joka päivä. Ruokatarjoiluna oli yllätys yllätys, ainoastaan pippurikanaa ja uunipinaattia. Viivähti hetken mielessä kateuden pilkahdus. Jokaisen ravintoloitsijan suuri ja saavuttamaton unelma on keksiä ruoka, joka on maankuulu ja jonka kaikki haluavat syödä. Vaikkapa vain puolivuosisadan ajan. Jottei menisi aivan höpöttämiseksi, kirjoitan teille oikeasti yksinkertaisen pippurikastikereseptin:
Kulhon pohjalle HB kastiketta ja sekaan kunnon kermaa. Sekoitetaan. Ja se on siinä. Sopii muidenkin kuin broilerin kanssa. Toimii.


Merkillinen ruoka 28.4.17

 
ETUJA NOSTALGIAKLUBILAISILLE:
 
Vaakahuoneen Paviljongin avajaisia juhlittiin eilen ja samalla Nostalgiaklubin viikoittaiset edut polkaistiin käyntiin. Liity Nostalgiaklubiin niin saat etuja heti ja koko kesän ajan Vaakahuoneelle, Höyrylaiva s/s Ukkopekalle sekä Herrankukkaroon. Liity mukaan netistä tai Vaakahuoneella.
 
Katso edut ja liity mukaan
 

 
Hirvikäristys 28.4.17
 
 
HIRVIKÄRISTYS
 

Naantalin ja Herrankukkaron välinen tieosuus on monesti vaarallinen. Varsinkin öisin. Peurat ja hirvet sen tekevät. Siitä aasinsilta seuraavaan reseptiin. Taustana vanha perinnetieto "ainoasta oikeasta" käristyksestä. Toimii hirvellä, porolla ja peurallakin.
Rasvana sian silava. Sitä keitellään ensin kattilassa miedolla lämmöllä ja noukitaan kokkareet pois. Perus margariinikin käy. Rasvaan leikataan puukolla ei jäistä, vaan kohmeessa olevaa lihaa. Ohuita siivuja. Paistetaan kauniin ruskeiksi. Lisätään vettä, jotta viipaleet peittyvät. Mausteeksi suolaa, maustepippuria ja laakerinlehteä. Sitten keitellään ja tarkkaillaan ennen kaikkea kuplien kokoa; kun ne menevät aivan pieniksi lisätään tilkka vettä. Ja taas tarkkaillaan. Kun kuplakoko suurenee merkittävästi, kokeillaan kypsyys pienellä koepalalla ja nostetaan syrjään kun kypsää. Saa hautua jopa tunteja miedolla lämmöllä.

Kumppanina perunamuusia sekä lisäksi puolukkasurvosta. Maun mukaan myös suolakurkkua.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit