Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoISÄNNÄN YLPEYS RINNASSA ROIKKUU
Isälläni, Yrjöllä oli hyvin maanläheinen huumorintaju. Kun hän kertoi vitsin tai tarinan, ne eivät loukanneet ketään. Ne eivät pahoittaneet kenenkään mieltä. Kunnioitettava ymmärrys ja toteutus. Se tarkoitti myös sitä, että hän pystyi naurattamaan samanaikaisesti isompaakin joukkoa. Myös lapset saivat kuulla näitä aikuisten tarinoita. Se on saavutus, johon olen pyrkinyt myös omalta osaltani. Joskus Seinähullujen levytyksiin saimme ulkopuolisiakin sanoituksia. Myönnän, että olen niistä anteeksipyytävällä mielellä ollut jo vuosikymmeniä. Toisaalta vuosikymmenten takainen huumori oli tosi säyseää nykyiseen verrattuna.

Tässä yksi esimerkki isäni maanläheisestä tarinankerronnasta. Kuulin sen noin 65 vuotta sitten. Eipä ole muististani pyyhkiytynyt.

Kalannissa vietettiin itsenäisyyspäivää kunnantalolla. Naapurimme isäntä osallistui tärkeään tapahtumaan. Isoisäni Oskari siinä sitten ihmettelemään naapurin rinnassa kelluvaa isoa kullanväristä valtavaa prinikkaa suurine paperiruusuineen: "Mistäs isäntä on noin komean arvomerkin saanut?" "Meidän lehmä on saanut sen viime suvena Turun Artukaisten maatalousnäyttelystä", kertoi isäntä ylpeänä ja röyhisti rintaansa.Isännän ylpeys kaulassa roikkuu


 
Keitettyä kalaa 10.3.17
 
 
KEITETTYÄ KALAA
 

Ennen vanhaan kala valmistettiin pääasiassa keittämällä tai uunissa hauduttamalla. Grillaus ja paistaminen oli tosi harvinaista. Eräretkillä kyllä grillattiin ja saaristossa kalareissuilla kallion koloon tehdyissä nuotiopaikoissa. Mutta kotona keitettiin. Kuten tässä. Kastike oli aina kalaruoan kruunu. Ja se tehtiin yksinkertaisista aineista yksinkertaisesti ja oli siksi yksinkertaisen hyvää. Kuten tässä:

Neljälle:

1 kg kalaa (haukea, siikaa, kuhaa, lohta, kirjolohta)
Karkeaa merisuolaa

Kastike:

100 g voita tai rypsiöljyä
Puoli kaffekupillista vehnäjauhoja
4 dl kalalientä (tai muuta nestettä)
2 dl kermaa
Piparjuurta raastettuna maun mukaan
Suolaa
(sitruunapippuria)

Leikkaa peratusta kalasta poikittain 2 cm levyisiä pihvejä. Anna suolaantua karkeassa merisuolassa tovi tai 10% suolavedessä. Keitetään hiljaisella porinalla kypsäksi (4-5 min, tarkista kypsyys) ja tuodaan pöytään keitettyjen perunoiden kera.

Mukaan tulee erikseen tehtynä kastike: Keitä varovasti voita ja vehnäjauhoja koko ajan hämmentäen. Lisää kalan keitinlientä sen verran, että pysyy sakeana. Lopuksi raasta joukkoon piparjuurta ja lisää suolaa. Sekoita ja tarjoa.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit