Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


KYYNELSAARELLA HYMYILLÄÄN
Kirjoitan tätä Suomen 99-vuotis itsenäisyyspäivän tarinaani joka talvisena avustusmatkallani kyyneleen muotoisella hymyjen saarella Ceylonilla. Täällä sijaitsee Sri Lankan valtio. Yksi maailman köyhimmistä maista. Kerrotaan, että Sri Lankassa on eniten juhlapyhävapaita. Kun on monta uskontoa, kuten tässä maassa on, niin kaikki juhlivat kaikkien juhlapyhiä. Sitten on vielä täydenkuun kunniaksi vietettävä Poyapäivä eli Full Moon, ja myös se on kaikille vapaapäivä. Jokaisena kuukautena.

Täällä ei ole tänään vapaapäivää, koska paikalliset ei varmaan tiedä, että Suomessa juhlitaan itsenäisyyspäivää.

Viime talvena menin eräänä maanantaina pankkiin. Se oli kiinni. Olin tarkistanut paikallisesta kalenterista, ettei ollut juhlapyhää. Edellisenä päivänä oli ollut täyden kuun päivä, mutta kun se oli sunnuntai, eivät virkailijat voineet pitää vapaapäivää. Siksi he pitivät sen maanantaina.

Viime talvena taas kerran kun menin pankkiin, niin virkailijat istuivat tuoleillaan tiskin takana, mutta eivät palvelleet minua. He kertoivat että on lakko. Kysyin miksi he lakkoilevat? ”Kertokaa te” virkailija sanoi, ”koska me ei tiedetä mitä tarkoittaa lakko ja miksi lakkoillaan.”

Kerroin, että esimerkiksi palkankorotusten vuoksi lakkoillaan. Virkailija innostui tiedosta niin paljon, että vinkaisi Visallani rahaa minulle. Ja vielä kiitti antamani tiedosta kolmasti.

Viikon päästä kävin taas pankissa.
– Vieläkö lakkoilette, kysyin.
– Ei me enää.
– Miksi ei?
– No kun lakkoiltiin eikä rahaa tullutkaan lisää, niin päätimme ryhtyä antamaan sitä edes muille.

Ja sain taas Visallani muutaman rupian. Lopuksi hymyilimme toisillemme. Ja minä myös muille pankissa oleville.

Tosin täällä kaikki hymyilevät pankissa, jotta saisivat sieltä rahaa. Merkillisintä on, että kadullakin ihmiset hymyilivät minulle. Jäin miettimään tätä seikkaa oikein tosissaan.

Tässä maassa hymyilevät kaikki. Eniten ne, jotka ovat köyhiä. Että miksikähän?

Hymy on heille arvokas, joillekin lähes ainoa omaisuus. Se laittaa meikäläisen - suomalaisen - miettimään.


Kyynelsaarella hymyillään 9,12,16

 
Toisenlainen Joululahjavinkki:
 
Herrankukkarossa järjestetään ensi vuonna erilaisia saunatapahtumia, joihin voi nyt ostaa lahjakortteja suoraan kotisivuilta. Anna joululahjaksi toisenlainen kokemus.
 
Tutustu lahjakortteihin
 

 
Sieni-lihamureke 9.12.16
 
 
SIENI-LIHAMUREKE
 

500 g jauhelihaa
300 g sieniä (tuoreita, kuivattuja tai pakastettuja)
150 g juustoraastetta
1 dl lihalientä
1 dl korppujauhoja
1 muna
2 sipulia
3 rkl ruokaöljyä
suolaa, mustapippurirouhetta

Laita ensin korppujauhot imeytymään lihaliemeen. Turvota niitä ainakin vartti. Lisää muna. Paista sienet paistinpannulla. Sekoita kuullotetut sipulit jauhelihan joukkoon. Lisää suola ja pippuri sekä imeytynee korppujauhot. Tee tasainen taikinalevy leivinpaperille ja ripottele päälle juustoraaste ja paistetut sienet. Kääri rullalle ja laita uuniin. 180 astetta 40 minuuttia.
 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit