SAVU ON
HIENO AINE
|
Sain mielenkiintoisen kirjeen naantalilaiselta
ympäristöprofessorilta, ystävältäni. Jälleen korostuu meidän
länsimaalaisen elämiskulttuurin taitajien suuri tietoviisaus. Elämämme talvisin
Sri Lankassa on tämänlaisia havaintoja täynnä.
”Terve!
Enpä
malta olla kertomatta vahvistusta savun merkitykselle:
Joskus 15 vuotta sitten olin saunomassa ulkoministeriön saunassa Katajanokalla.
Eräs kehitysyhteistyön pomoista kertoi jutun Tansaniasta. Suomalaiset
asiantuntijat näkivät, miten naiset valmistivat ateriat savimajassa avotulella.
Tupa täynnä savua, seinät mustat ja kova polttopuun kulutus, pitkät
puunkeruumatkat. Siispä teknologia avuksi. Suomesta toimitettiin suuri erä
pyöreitä peltikamiinoita, puuta säästäviä ja kustannustehokkaita. Kaikki hyvin,
vaiko?
Seuraavana vuonna nähtiin, että naiset valmistivat ateriat savimajassa
avotulella. Tupa täynnä savua, seinät mustat ja kova polttopuun kulutus, pitkät
puunkeruumatkat.
Mikä oli muuttunut: - Miehet istuivat niiden kamiinoiden päällä tarinoimassa
akasioiden varjossa. Perusongelma oli jäänyt asiantuntijoillamme huomaamatta:
savu piti savimajoissa tsetsekärpäset loitolla, ilman savua unitauti olisi
uhkaamassa.
Käytännön perinne-ekologiaa siis kunnioittakaamme!
Terveissi
Erkki Leppäkoski”
|
|
|
|
|
|
|
|
Sodan jälkeen 40-luvulla, me kaupunkilaisnassikat
Uudessakaupungissa saimme syödäksemme etuoikeutettuna siihen aikaan hyvin
monipuolista ruokaa. Olihan isä töissä Osuuskaupassa. Alle 10 km päästä
Kalannin Kylähiidestä saatiin isäni kotoa, maatalosta, etuoikeutettua ruokaa.
Äitini kertoi että kävin jo 4 vuotiaana linjurin kyydissä hakemassa joka toinen
päivä vastalypsettyä maitoa.
Kun vähän väliä pääsimme
Saara-äitini kotisaareen Lyökkiin 18 km put-put paatilla, olimme aivan
toisenlaisten herkkujen huomassa. Lyökin Mammalla oli taloudellisuutta,
vastuuntuntoa, realistisuutta ja ennen kaikkea mielikuvitusta säveltäessään
ruokaa vähistä raaka-ainevalikoimistaan. Mammalta opin saaneena
rakastan vieläkin Pappan mehiläisten tuottamaa hunajaa ja hänen poimimiaan
tyrnimarjoja sekä kalastamaansa meren hopeista viljaa. Mamman
”trekolin” (puutarhan ja ryytimaan) tuotteita ja kaiken sateenvarjona
yksinkertaisuutta.
Kaupunkilaisnassikat olivat
saaneet 40-luvun lopulla jo imeskellä nekkuja (siirappipuikkoa) ja
vanhanpiian kirkkokaramelleja. Lyökissä herkut olivat toisenlaisia. Mieleeni
muistu yksi ylitse muiden, yksinkertainen herkku:
Ainesosat:
Perunaa
Maitoa
Voita
Suolaa
Mamma keitti perunat kuorineen ja
kuori ne sitten välittömästi kuumana. Laittoi perunat lautasillemme, ripotteli
suolaa ja kaatoi tilkan vastalypsettyä maitoa. Lopuksi nokare voita.
Maito lämpeni kuuman perunan päällä ja voi suli kauniiksi kullan värisiksi
helmiksi. Herkku oli valmis nautittavaksi. Lusikalla syötäväksi. Ruisleivän
kanssa. Ai että oli hyvää. Yksinkertaisen hyvää.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti