ALASTOMANA LAIVAN KANNELLA
|
Olin aikanaan innokas kilpapurjehtija. Kilpailuluokkana oli vanha, perinteinen
ja nostalginen - kuinkas muuten - hai. Oman veneeni nimi oli
Haiveli. Siitäpä into tarttui myös vaimooni, joka ystävättärensä kanssa
hankki oman Hai-veneen. Annoin sille nimeksi Hairahdus. Poikanikin
innostui purjehduksesta ja intoutui nuorena miehenä seilaamaan pikkuruisella
purjeveneellä jopa Atlantin yli kahteen kertaan.
Minun aktiiviaikanani Naantalissa oli parisenkymmentä samaan
luokkaan kuuluvaa venettä. Hangon regatta oli kesän kohokohta. Minulla oli
silloin pieni Ina- niminen troolari, jolla hinasin koko letkan, parisenkymmentä
venettä Naantalista kisapaikalle. Olihan se hulppea näky. Inan syväys oli 1.2
metriä, eli sentilleen sama kuin haiveneen.
Kapeassa Käsnäsin
lossisalmessa ohjasin vahingossa reimarin väärältä puolelta. Ihan vähän.
Laakea kallio hieman nosti troolariani. Pysäyttää en enää voinut, kun letka
jatkaisi kulkuaan tovin, vaikka pysäyttäisinkin. Lossimatkaajat varmaan
ihmettelivät menoamme. Ensin hypähtää troolari ja sen jälkeen saman hypyn tekee
20 purjevenettä.
Kellekään ei sattunut merkittävää vahinkoa. Jatkoimme matkaa.
Olin lämmittänyt aluksen perässä olevan saunan. Paki jäi ajamaan alusta ja
me kömmimme Oksasen Timpan kanssa saunalauteille.
Kun saunomisen jälkeen sitten
pompimme Timpan kanssa kannella letkan purjeveneiden miehistön uteliaana
seuratessa nakuiluamme, totesi Timppa ominaiseen möreään tapaansa:
"Toivottavasti nuo tuolla letkassa tietävät, että tässä aluksessa on
sauna. Muutoin saattaisimme tulla nimetyksi ties miksi."
|
|
|
|
|
|
|
|
½ kg jauhelihaa
1/4 kg herkkusieniä
1 dl vettä
1 dl korppujauhoja
3 dl kermaa
2 munaa
1 sipuli
voita
1 lihaliemikuutio
merisuolaa
valkopippuria
Laita kulhoon kerma, vesi ja korppujauhot ja pieneksi silputtu
sipuli. Sekoita ja anna muhia 20 minuuttia keskenään. Sekoita joukkoon
jauheliha ja paistetut viipaloidut herkkusienet. Paista jauheliha pihveiksi
muotoiltuna. Murenna lihaliemikuutio 2 dl kuumaa vettä ja kaada pihvien
joukkoon paistinpannuun.
Anna kiehua tovi, jotta neste vetäytyy reippaasti.
Lisää kerma ja keitä varoen kunnes sakeus on sopiva. Lisää suola ja
valkopippuri. Ei ole kyytipoikana keitetyn kuoriperunan voittanutta.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti