|
Isäni Yrjö syntyi
ja asui nuoruutensa Uudenkaupungin lähellä Kalannin Kylähiiden kylässä. Niiltä
ajoilta hän kertoi kauan sitten minulle tositarinan, joka jostain kummasta syystä
on jäänyt mieleeni ja putkahtanut aika ajoin esiin. Johtuneeko se suomalaisesta
asennekulttuurista, uskoisin.
Naapurin
maanviljelijä-isännällä oli tapana aina syksyisin valitella, kuinka huono sato
taas tuli. ”Viime vuonna tuli sentään jotain, mutta tänä vuonna ei paljoa
mitään”.
Kunnes sitten
eräänä vuonna kaikki meni putkeen. Keväällä kylvön jälkeen tuli pari sopivaa
sadepäivää ja kesä meni viimeisen päälle. Vilja kasvoi ja kasvoi.
Syksykin oli lämmin. Vilja tuleentui juuri sopivasti eivätkä liialliset sateet
estäneet viljan korjuuta.
Kun sato oli
tallessa ja naapurin isäntä kärräsi niitä viljavarastoon, ei isäni malttanut
olla toteamatta naapurilleen:
”No nyt oli hyvä viljavuosi. Sait todella hyvän sadon.” Siihen isäntä vastasi
ominaiseen tapaansa. ”Tuli tuli hyvä sato, mutta kyllä vei pellosta voimatkin”.
|
|
|
|
|
|
|
|
5 keitettyä perunaa
4 keitettyä kananmunaa
savukalaa 300-600 g
1 kerä salaattia
kahvikupillinen etikkapunajuurta pilkottuna
sama juttu etikkasuolakurkkua
pieni sipuli pilkottuna
Paloittele savukalat ja viipaloi perunat, kananmunat,
punajuuri, suolakurkut ja pilko sipuli. Revi salaatti, joka laitetaan
pohjalle. Muut päälle. Lopuksi kastike.
Kastike:
Oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kommentit
Lähetä kommentti