Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoRAUMALAINEN SAUNAN RAKENTAJA

60-luvun alkuvuosina olin joululomien aikana silloisen opiskelupaikkakuntani, Rauman kaupungin suurimman työnantajan, paperijalostustehdas Rauma Repolan sesonkityöläisenä. Siinä joululoma hulppeasti hupeni ja opiskelukassaankin sain koottua polttoainetta. Eräänä työrupeamana oli siirtää tiiliä vanhasta varastosta uuteen varastoon. Ei ollut trukkia eikä kuormaajia. Käsin kannettiin 16. tiilen kimpassa parin sadan metrin matka. Tulevalle kansankynttilälle kovaa hommaa. Muut olivat aikuisia riuskoja ja kokeneita työmiehiä. Hyvä kun tahdissa pysyin. Kahvi- ja tupakkitauloilla sitten sain nauttia elämänkokemuksen tuomia tarinoita isojen miesten kertomana. Nautin näistä hetkistä suunnattomasti. Voi, kunpa silloin olisin ymmärtänyt merkitä muistiin.

Tässä tiilenkantajien tarina, jonka moni varmaan on kuullut. Minä kuulin sen runsas 50 vuotta sitten. Saattaa hyvinkin olla se alkuperäinen. Repolassa oli töissä kaveri, nimeltään Jaska Jokinen, joka vei selkärepussaan joka työpäivän päätteeksi yhden tiilen kotiinsa. Siihen aikaan ei kuulemma lainkaan tavatonta. Raumalaisten moottoriveneetkin (niitä taisi olla enemmän kuin raumalaisia) olivat poikkeuksitta varustetut ruostumattomilla kaiteilla, peräsimillä ja polttoainetankeilla. Sen aikaisia boonuksia. Taustalla lienee työpaikkakohtaiset eduvalvontasopimukset.

Jaska Jokinen pääsi vihdoin eläkkeelle. Ennen eläköitymisikäänsä hänen omakotitalonsa pihaan nousi komea saunarakennus. Tiilestä muurattuna. Harjannostajaisiin hän kutsui parhaat työkaverinsa. Nämä toivat tuliaisinaan firman lähettämän lahjan ja Jaskan pomon kirjoittaman onnittelukortin:
”Onneksi olkoon saunasi harjannostajaisten kunniaksi. Firma päätti lähettää sinulle ruostumattomasta teräksestä tehdyn saunan kiukaan. Arvelimme, ettet sitä saanut aikanaan selkärepussasi tuotua.”

Raumlainee saunanrakentaja 11.12.15

 
Vinkki!
 
Höyrylaiva s/s Ukkopekka avasi juuri uuden Lahjakorttikaupan. Mukana myös avaustarjouksia, joista pukinkonttiin kerrankin toisenlaista riemumieltä aikaansaavaa jouluiloa.Lue lisää: www.ukkopekka.fi
 

 
Paistettu ahven 11.12.15
 
 
VANHANAIKAISESTI PAISTETUT AHVENET
 
2 kg ahvenia
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl korppujauhoja
2 rkl hienoa merisuolaa
tilliä hullun lailla
voita
vettä

Tässä resepti lapsuuteni ajalta sodan jälkeen. Toimii vieläkin. Ahvenet suomustetaan ja poistetaan sisälmykset. Huuhdotaan ja kuivataan. Molempiin kylkiin viilletään sentin välein syvät haavat. Kalat kieritetään ruisjauho-, korppujauho- ja suolaseoksessa ja paistetaan mieluiten valurautapannulla runsaassa voissa. Kun ne ovat hyvin ruskistuneet molemmin puolin, lisätään pannuun kiehuvaa vettä hiukkasen. Laitetaan kansi päälle ja annetaan hiljalleen kypsyä. Kuoriperunat ovat taas poikaa. Kuorimisen jälkeen voita tykö ja tillisilppua. Näin hyvää et saa meitä eteläisemmästä osasta Eurooppaa. Siellä ei valo riitä tillin hienoon makuelämykseen.
 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit