Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


HIRVI OLYMPIALAISISSA

Olimme 1980 Moskovan Olympialaisten aikaan Tallinnassa purjehdusolympialaisissa. Töissä. Minulla on seinällä vieläkin oikein hieno ”bumaka” eli kunniakirja siitä. Ina- troolarillamme kuljetimme kisojen vip- vieraita Tallinnan lahdelle seuraamaan kisoja. Mukanamme oli myös nk. Flipper-laivasto, eli puolisen tusinaa Flipper moottoriveneitä samoissa toimissa. Olympiasataman johtajana toimi OTTO RAUD, joka oli hieno ja huumorintajuinen mies. Muutaman päivän välein hän piti ”laivastollemme” informaatio- ja palautekeskustelun. Satama-alue oli 1500 sotilaan ”piirittämä” ja valvonta mahdollisten terrorihyökkäysten johdosta äärimmäisen tehokasta.

Alustemme miehistökään ei saanut yöpyä aluksissaan, vaan tuutimaan piti mennä Viru-hotelliin. Tämä harmitti muutamaa flippermiestä erityisesti. Palautepalaverissa he alkoivat narista siitä, kuinka he epäilivät yön aikana jonkun käyneen heidän veneissään. Otto siinä ihmettelemään, että eikö veneet lukita poistuttaessa? ”Juu juu, ovet oli lukittu, mutta kannella oli sellaisia jälkiä, että siellä oli joku tepastellut” inisi joku. Istuimme Pakin kanssa vierekkäin ja meitä hävetti. Nolotti oikein tosissaan. Paki otti tilanteen haltuunsa ja nousi seisomaan ja kuulutti kuuluvalla äänellään: ” Herra johtaja Raud. Minäkin valitan. Valitan siitä, että epäilemme Oskarin kanssa, että Ina- aluksemme kannella on käyskennellyt viime yönä HIRVI.”

”Mistä herrat niin päättelee? kyseli Otto.

”No kun aamulla kömmimme alukseemme, näimme ihan selvästi, että siellä kannella oli hirven jälkiä” jatkoi Paki vakavalla äänellä ja naamalla.

Otto ei hämmentynyt hetkeksikään, vaan jatkoi vakavalla naamallaan ja äänellään, saman tien: ” Kulkaas Naantalin herrat. Meillä ei täällä Piritassa ole käyskennellyt hirviä muutamaan sataan vuoteen. Kyllä minä olen varma, että jos siellä aluksenne kannella on viime yönä hirvi jättänyt jalkansa jälkiä, kyllä sen hirven on täytynyt tulla teidän mukananne Naantalista.”

Oliko vielä muuta kysyttävää? Tilaisuus päättyi. Flipperkaverit katselivat toisiaan hölmistyneenä ja me siirryimme Oton ja Pakin kanssa Kalev Jahtklubille ölysille. Ja sitten me naurettiin niin, kun olimme ensin varmoja, ettei flippermiehet nähneet. Ja meistä tuli erinomaiset ystävät. Oton poika Priit antoi minulle kisojen loputtua lahjaksi ihan oikean Olympialipun.

Hirvi olympialaisissa 29.5.15

 
Pekan asenteelle suurtartunta
 
Tule mukaan ystäväni ja naapurimme PEKKA HYYSALOSTA tehtävän dokumentin rahoittamiseen. Positiivareiden kanssa haluamme auttaa tämän koskettavan tarinan taltiointia. Viime vuonna hänet valittiin Suomen positiivisimmaksi henkilöksi. Omalla asenteellaan Pekka on antanut rohkeutta ja päättäväisyyttä suurelle joukolle suomalaisia. Mukaan pääsee jo 2 eurolla.
 
Lue lisää
 

 
Sitruunakypsennetty raparperilohi 29.5.15
 
 
SITRUUNAKYPSENNETTY RAPARPERILOHI
 
Tässä reseptissä kala kypsyy happojen avulla. Sitruunan ja raparperin ansiosta. Terveysihmiset kertovat, että meidän on hyvä syödä välillä hapekasta ruokaa. Suolet tykkää kuulemma siitä. Sanoo suu mitä tahansa.

250 g lohta tai muuta kalan fileetä

Yksi pienehkö raparperin varsi
Persiljaa

Ruohosipulia
2 sitruunaa
Merisuolaa
Mustapippuria

Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Siika, hauki ja kuhakin käyvät. Kuori pieni raparperin varsi ja kuutio myös se. Pilko oikein pieneksi persilja ja ruohosipuli ja sekoita kalan ja raparperin joukkoon. Lisää makusi mukaan merisuolaa ja mustapippuria rouheena. Raasta vielä yhden sitruunan kuori joukkoon. Lopuksi purista kahden sitruunan mehu mukaan ja sekoita.

Hapot kypsyttävät herkun äkäisesti. Puolen tunnin kuluttua se on jo valmista. Ei kylläkään kestä kovin kauaa jääkaapissa. Ei ainakaan, jos sen syö. Erinomaista varrasleivän tai näkkileivän päällä. Ruisleipäkin käy, mutta vehnänen ei minun suussani toiminut. Tässä täytteessä on potkua. Niin pitää olla leivässäkin. Voita ei välttämättä tarvita.


 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet/osoitteenmuutokset: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit