Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


VORSMAKKI

Eittämättä kansakuntamme upeimpia kulinaarisia nautintoja ovat olleet klassiset, hienot ruoat. Kuten suuresti arvostamani Marskin lempiruoka Vorschmack eli VORSMAKKI. Siihen liittyy tämä seuraava tarina.

Olimme 60-luvun alussa taivassalolaisten kavereitteni Lähteenmäen Markun ja Vikströmin Jorman kanssa tulleet Turkuun, oikein kaupunkiin viettämään iltaa. Siihen aikaa juhlapaikka ylitse muiden oli Hotelli MAAKUNTA ja sen yhteydessä oleva legendaarinen ravintola ITÄMERI, jota niin ikään isännöi legendaarinen KALLE AALTONEN. Maalaispoikina meidän ravintolakulttuurimme oli hieman rajoittunut. Lähteenmäen Markku oli kova poika lukemaan historiaa.

Kun tarjoilija kysyi toivettamme eineen laadusta, Markku totesi: ”Olisikohan teillä mahdollisesti meille Vorsmakkia? ”Totta kai,” sanoi tarjoilija yllättyneenä, kun muut ikäisemme tilasivat juustovoileivän tai parhaimmillaan Wienerleikkeen tai Oskarinleikkeen. Kului aikaa tovin. Tarjoilija tuli pöytäämme ystävällisesti kertomaan, että ikävä kyllä meillä nyt yllättäen sattui vorsmakki loppumaan. Mutta hyvät herrat laitamme uuden vorsmakin heti työn alle. Ei se kauaa kestä. Vikströmin Jorma nuukana miehenä siinä kysymään, että saammeko hotelliyöpymisestä alennusta.
”Kuinka niin?” kysyi tarjoilijatar.
”No kun hyvän Vorsmakin tekemiseen tarvitaan reippaasti aikaa. Jos nyt aloitetaan, se kestää vähintään yön yli.

Vorssanmakki 30.4.15

 
 
Joskus joku äityy epäilemään tarinoiden oikeanperäisyyytttä. Viime perjantain tarinani norjalaiskokista aikaansai lukijaltani Kari Raatikaiselta mielenkiintoisen tukikirjoituksen.

"Vahvistan, että tarina pitää pääosin kutinsa. Olin aikoinaan laivausalalla ja kollegani kävi kurssilla Englannissa. Samaisella kurssilla oli norjalainen upseeri, joka palveli Kirkenäsissä. Kirkenäsin varuskunnan kohdalla on pieni, melkein ylikahlattava jokipahanen, joka toimii Norjan ja Venäjän (silloin N:liitto) rajajokena. Varuskuntaelämä tuolla Jumalan selän takana oli pääosin tapahtumaköyhää. Norjalainen upseeri oli kertonut, että venäläisillä oli tapana silloin 80-luvun alussa aika ajoin testata norjalaisten liipasinherkkyyttä.

Tämä tapahtui mm. niin, että venäläiset ajoivat panssarivaunurivistön vauhdilla joen rantaan ja katsoivat norjalaisten reaktioita. Samassa yhteydessä hän kertoi tästä heidän kokki-episodista. On totta, että osapuolilla on viikottaiset tapaamiset, jossa käsitellään esim. rajaloukkauksia tai muita "molempia osapuolia kiinnostavia asioita". Venäläiset olivat suuresti ihmetelleet kokin kohtaloa, mutta tiedustelu liittyen ruoan paranemiseen "teloituksen" jälkeen lienee tarinan kuorrutusta.

Varuskunnassa oli vieraillut lehtimiesryhmä hieman tämän tapahtuman jälkeen ja heille oli illan istujaisissa "luottamuksellisesti" kerrottu kyseinen episodi ja kuten aina, nimenomaan luottamukselliset asiat nopeimmiten vuotavat julkisuuteen. Varuskunnan komentaja oli saanut kepposen julkistamisen jälkeen kovat nuhteet.

 

 
Lettusoppa wieniläisittäin 30.4.15
 
 
 
 
 
LETTUSOPPA WIENILÄISITTÄIN
 
Ihan oikein luit. Lettusoppa. Sain viestin Itävallasta. Ystäväni Heidi asuu Itävallassa ja lähetti mielenkiintoisen perinne-reseptin. ”Lähetän sinulle reseptin tyypillisestä wieniläisestä perinneruoasta. Se ei ole yksinomaan Wieninleike (joka muuten oikein ja alun perin tarjoillaan puolukkahillon kanssa!), vaan lettusoppa, Frittatensuppe. Räiskäletaikina tehdään kuten Suomessakin, joko maitoon tai vichyveteen. Valmiit letut suikaloidaan pieneksi ja lisätään lihaliemeen, jossa voi olla myös hiukan vihanneksia. Maistuu hyvälle, vaikka ensin oudoksuinkin yhdistelmää”.

Kokeilin ystäväni reseptiä. Ystävyys vaan vahvistui. Tässä tarkempi teko-ohje:

Frittatensuppe auf Wiener Art
eli Lettusoppa wieniläisittäin

60 g hienoja vehnäjauhoja
2 munaa

1/8 litraa maitoa eli 125 ml
Suolaa
3 rkl öljyä paistamiseen.
Lisäksi:
Kuumaa lihalientä ja persiljaa/ruohosipulia koristeluun

Taikinasta tulee paksuhko, mutta juokseva. Ohuet letut paistetaan isossa tai keskikokoisessa pannussa kullanruskeiksi ja annetaan jäähtyä. Jäähtyneenä rullataan kuin kääretortuksi ja leikataan näin ohuiksi suikaleiksi. Lettusuikaleet asetellaan soppalautasen tai -kulhon pohjalle ja päälle kaadetaan kuuma lihaliemi. Koristellaan hienonnetulla persiljalla Jotkut tykkäävät laittaa myös ruohosipulia. Ja nautitaan.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet/osoitteenmuutokset: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit