Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


KARJUROCK

Asuimme aikanaan nuoruuteni vuosina saaristopitäjä Taivassalossa. Naapuripitäjinä Kustavi ja Lokalahti, joka nyttemmin jo osa syntymäkaupunkiani Uuttakaupunkia. Lokalahden Leiskua edusti pikajuoksija Ilkka Kanerva. Olin puberteetti-ikäisenä ihastunut Iken siskoon. Hän oli piirin parhaita hiihtäjiä. Juoksin ihastuksissani hänen perässään aina arvokisoissa. Hävisin aina. Kun kävin Kanervien kotona, muistan kuinka pieni Ilkka-poika kiusasi siskoaan ja minua. Ajattelin, että mitähän tuostakin rasavillistä tulee. Aikanaan. En arvannut.

Toisen lokalahtelaisen talon isäntä, Arvo Sainio, oli valtiopäivämies. Hänen tyttärensä Kike jatkoi perinnettä kansanedustajana. Heidän kotitalonsa maisemissa on jo vuosia järjestetty nuorisofestivaaleja. Karjurock- tapahtumaa. Keskellä ei mitään. Tuhansia vieraita joka vuosi. Uskomaton saavutus.

Naapurissa, Taivassalon kirkonkylässä, oli eräs vanhaisäntä viettämässä rauhallista saunailtaa. Perheen nuoriso kavereineen saapui talolle ja alkoi aikamoisen metelöinnin. Kuten nuorilla jo silloin oli luontaisesti tapana. Heidän metelöintinsä sai 98-vuotiaan vanhaisännän hermostumaan oikein tosissaan. ”Jos jatkatte tuota melskaamistanne, minä lähden KARJUROKKIIN.” Nuoret naureskelivat pilkallisesti, että ei se vaan nyt enää onnistu. ”Miksei muka?, uteli vanhaisäntä. ”Kas kun on tullut jo otettua sen verran kuppia, ettei löydy enää isännälle kuskia”, naureskelivat nuoret. Isäntä pysyy kotona vaan”. ”Kyllä minä nyt lähden.” ”Millä muka?” ”No onhan mulla mopo.”


Karju Rock 2.4.15


 
Keitetyt pääsiäismunat 1.4.
 
 
PÄÄSIÄISMUNAT
 
TÄTÄ EI VOI MUNATA

Tee tämäkin toimi helpommin ja nopeammin. Aina ei välttämättä tarvitse keittää ensin vettä, tiputtaa munia kuumaan veteen niin, että joku niistä rikkoontuu ja valkuainen leviää keitinveteen. Tuttua, eikö vaan?

Voit tehdä sen toisinkin: Munat laitetaan kattilan pohjalle, kylmä vesi kaadetaan varovasti päälle, niin että munat juuri peittyy. Näin eivät munat rikkoonnu. Sitten kattila liedelle ja pökköä pesään. Kun vesi kiehuu, nostetaan kattila liedeltä ja nostetaan munat pois. Näin keitettynä sekä valkuainen että keltuainen hyytyvät tasaisesti. Säästät aamuaikaasi 3-4 minuuttia. Näin keitetyt munat ovat löysiä. Mutta jos haluat kypsempiä munia jätä ne muutamaksi minuutiksi kuumaan veteen. Keltuainenkin kovettuu sitä enemmän, mitä kauemmin pidät munat kuumassa vedessä. Kokeile itsellesi sopiva löysyys.

KUPPIMUNAT
Riko munat varovasti ja laita ne kahvikuppeihin niin, ettei keltuainen rikkoonnu. Aseta kahvikupit sitten kiehuvaan veteen. Kun valkuainen on hyytynyt, kaadetaan kuppi aamiaislautaselle. Eikä tarvitse kuoria näppejä polttaen tulikuumia munia. Helppoa, hauskaa ja tenavatkin tykkää.


MUNALAATIKKO
Herrankukkaron emännän supersuosittu aamiaisruoka on sekin yksinkertainen:

2:lle aamiaisnauttijalle:
2 kananmunaa
2,5 dl kermaa suolaa

Vispilöi munat ja kerma. Lisää hieman suolaa. Kaada seos voideltuun vuokaan ja laita se uuniin hyytymään. Lämmöllä ei niin väliä. Otetaan pois, kun seos on hyytynyt. Raavaat miehet tykkää jos joukkoon pilkotaan vähän kypsää paloiteltua silavaa tai muuta terveellistä lisuketta. Itse sekoitan joskus sinne sieniä ja/tai juustoraastetta. Tomaatin viipaleet sopivat myös mainiosti joukkoon. Tulee väriä ja makua. Kerran tuikkasin joukkoon banaanin palasia. Olipahan mukavan makuista. Itsekritiikin puuttuminen lisukkeiden käytössä parantaa makuelämyksiä. Menttaaliteetilla: mitä kaapista löytyy.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet/osoitteenmuutokset: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit