|
Aikanaan kerroin tarinaa Herrankukkaron naapurissa asuvasta
rautarouvasta tai oikeammin terärouvasta, naapuritalon lähes 90-vuotiaasta
vanhasta emännästä. Tarinan juju oli siinä, että päivittäin ajaessani aamulla
kotoani Naantalista työpaikalle, käveli vastaan tämä teräsrouva. Vauhti oli
melkoinen. Iltapäivällä palatessani kotiin rouvan suunta oli sitten
päinvastainen. Kävelymatkaa oli yhteensä lähes 20 kilometriä. Mitäköhän
vanhaemäntä teki kirkonkylällä joka ikinen päivä? Hän kävi katsomassa Rymättylän vanhainkodissa oleskelevaa
70-vuotiasta tytärtään. ”Ku se on jo nii vanha, ettei se itte ossa pittä hualt
edes syömisestäs.”
Tieteellisten tutkimusten mukaan kalaa syövät saaristolaiset
elävät sisämaan olijoita huomattavasti pidempään ja terveempänä. Eräällä
Rymättylän saarella asusti aikanaan kalastaja, jonka ikä lähenteli sataa
vuotta. Hänen kolme lastaan kyttäsivät innokkaana isänsä omistamia arvokkaita
saaria ja rantapalstoja. Tähän oli rautaherralla hauska kommentti: ”Kuha
lapsistani aika jättä, myyn tämä kaike pois ja alan nautti elämäst!”
|
|
|
|
|
|
|
|
Kun vuonna 1960 aloitin opintoni Rauman
opettajaseminaarissa, meille opetti siellä kotitaloutta rouva Rajahalme. Hänen miehensä,
merikapteeni Rajahalme tuli tunnetuksi raumalaisia merimieslauluja esittävässä
kvartetissa. Myöhemmin sain nauttia hänen vieraanvaraisuudestaan kunniakkaan
FINJET-höyryturbiinilaivan kapteenin pöydässä. Laivassa oli niin
isot koneet, että ne vaativat yli 100 m vettä alleen, ennen kuin potkurit pyörivät
tehokkaasti. Itämerellä sellaisia alueita on aika hintsusti. Kapteenia nauratti
niin, kun ehdotin mahdollisen seuraavan sisarlaivan nimeksi SOVJET.
Finjetin rinnalle. Ei tullut, vaikka nimi oli valmiina.
Kapteenin vaimo opetti siis minulle ruoanlaiton
viralliset alkeet. Ensimmäisenä oli valkea peruskastike kalalle.
Olen huomannut, että oikeat kokitkin käyttävät valmiita
purkkikastikkeita. Saisivat hävetä. Eivätkö he tiedä, että
kalakastikkeen teko on äärettömän yksinkertainen juttu. Eikä maksa lähes mitään.
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
3 dl (kaksi juomalasillista) valmista kalalientä tai
maitoa tai puolet kumpaakin
vähän suolaa
Sulata voi kattilassa ja lisää
vehnäjauho sekoittaen. Anna kiehahtaa. Lisää valmiiksi kiehautettu kalaliemi
joukkoon koko ajan vatkaten. Se on siinä.
Kastike on helppo peruskastike, jota voit maustaa
käyttötarkoituksen mukaan. Lisäämällä sinappia, se sopii mainiosti lihalle.
Lisäämällä kananmunaa ja tillisilppua, sopii kalalle. Lisäämällä curryä tai
tyrniä, sopii kanalle. Mielikuvitus on avoimuuden helmi.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet/osoitteenmuutokset:
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti