Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


RYMÄTTYLÄN RAUTAROUVA

Aikanaan kerroin tarinaa Herrankukkaron naapurissa asuvasta rautarouvasta tai oikeammin terärouvasta, naapuritalon lähes 90-vuotiaasta vanhasta emännästä. Tarinan juju oli siinä, että päivittäin ajaessani aamulla kotoani Naantalista työpaikalle, käveli vastaan tämä teräsrouva. Vauhti oli melkoinen. Iltapäivällä palatessani kotiin rouvan suunta oli sitten päinvastainen. Kävelymatkaa oli yhteensä lähes 20 kilometriä. Mitäköhän vanhaemäntä teki kirkonkylällä joka ikinen päivä? Hän kävi katsomassa Rymättylän vanhainkodissa oleskelevaa 70-vuotiasta tytärtään. ”Ku se on jo nii vanha, ettei se itte ossa pittä hualt edes syömisestäs.”

Tieteellisten tutkimusten mukaan kalaa syövät saaristolaiset elävät sisämaan olijoita huomattavasti pidempään ja terveempänä. Eräällä Rymättylän saarella asusti aikanaan kalastaja, jonka ikä lähenteli sataa vuotta. Hänen kolme lastaan kyttäsivät innokkaana isänsä omistamia arvokkaita saaria ja rantapalstoja. Tähän oli rautaherralla hauska kommentti: ”Kuha lapsistani aika jättä, myyn tämä kaike pois ja alan nautti elämäst!”

Rymättylän rautarouva 20.3.15


 
Kalakastike
 
 
KALAKASTIKE
 
Kun vuonna 1960 aloitin opintoni Rauman opettajaseminaarissa, meille opetti siellä kotitaloutta rouva Rajahalme. Hänen miehensä, merikapteeni Rajahalme tuli tunnetuksi raumalaisia merimieslauluja esittävässä kvartetissa. Myöhemmin sain nauttia hänen vieraanvaraisuudestaan kunniakkaan FINJET-höyryturbiinilaivan kapteenin pöydässä. Laivassa oli niin isot koneet, että ne vaativat yli 100 m vettä alleen, ennen kuin potkurit pyörivät tehokkaasti. Itämerellä sellaisia alueita on aika hintsusti. Kapteenia nauratti niin, kun ehdotin mahdollisen seuraavan sisarlaivan nimeksi SOVJET. Finjetin rinnalle. Ei tullut, vaikka nimi oli valmiina. Kapteenin vaimo opetti siis minulle ruoanlaiton viralliset alkeet. Ensimmäisenä oli valkea peruskastike kalalle.

Olen huomannut, että oikeat kokitkin käyttävät valmiita purkkikastikkeita. Saisivat hävetä. Eivätkö he tiedä, että kalakastikkeen teko on äärettömän yksinkertainen juttu. Eikä maksa lähes mitään.

2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
3 dl (kaksi juomalasillista) valmista kalalientä tai maitoa tai puolet kumpaakin
vähän suolaa

Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauho sekoittaen. Anna kiehahtaa. Lisää valmiiksi kiehautettu kalaliemi joukkoon koko ajan vatkaten. Se on siinä.

Kastike on helppo peruskastike, jota voit maustaa käyttötarkoituksen mukaan. Lisäämällä sinappia, se sopii mainiosti lihalle. Lisäämällä kananmunaa ja tillisilppua, sopii kalalle. Lisäämällä curryä tai tyrniä, sopii kanalle. Mielikuvitus on avoimuuden helmi.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet/osoitteenmuutokset: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit