|
Herrankukkaron Airismaan
saaren naapurisaarena, Airiston toisella
puolella, sijaitsee Kakskerran saari. Siellä
tapasin yhden mielenkiintoisimmista persoonista. Suuresti arvostamani
kenraali ADOLF EHRNROOTHIN. Muistanette
tarinani kenraalista ja Mersusta. Entinen koulukaverini
Järvelä oli hänen hovihankkijansa. Kenraali vaati autokaupat tehtyään täyden palvelun. Järvelä oli vähän väliä ohjeistamassa auton käyttöä ja taisi
muutaman kerran käydä peruuttamassakin auton talliin. Kun kenraali joutui kolariin ja
ihmiset ehdottivat poliisin kutsumista paikalle, Ehrnrooth
totesi: ”Ei mitään poliisia, vaan Järrrrvelä
paikalle.”
Kun Ehrnroothilta
kysyttiin jatkosodan aikana arviota vihollisen lukumäärästä rajan takana, hän
vastasi. ”Neljäsataatuhatta.” Entä onko
arviota vihollisen sijoittumisesta? ”Kyllä on. Kaksi metriä maan alla.”
Ulkomailla vieraillessaan
hänen jo ollessaan evp. kenraali, häneltä
kysyttiin, että eikö hän ole huolissaan, kun Neuvostoliitolla ja Suomella on
yhteistä rajaa huikeat 1300 kilometriä. ”Ei minua se huolestuta,” totesi kenraali. ”Mutta jos
sitä rajaa ei olisi, silloin minua huolestuttaisi tosissaan.”
Tässä linkki takavuosien Ehrnroothin haastatteluun, joka on aina yhtä
ajankohtainen. Myös tänään. Katso ja kuuntele.
|
|
|
|
1 dl sinappijauhetta
1 dl kuohukermaa
1 dl hunajaa
1 kananmuna
1 rkl viinietikkaa
1 rkl Jallua (konjakkikin just käy)
Suolaa
Tee vesihaude: isompaan kattilaan
vähän vettä ja pienempi kattila sisään. Sekoita valmiiksi kerma, hunaja,
sinappijauhe ja kananmuna. Kaada pikkukattilaan ja laita koko haude liedelle.
Sekoita koko ajan. Kun sinappi alkaa kuplia, ota pois liedeltä. Lisää
viinietikka, Jaloviina ja suola.
Purkita pestyihin lasipurkkeihin,
jotka on uunissa kuumentamalla desinfioitu. Laita jääkaappiin, jossa sinappi
säilyy 3-4 viikkoa. Jollet käytä sinä aikana kaikkea, anna naapurille tai
järjestä heille grillijuhlat.
P.S. Sain palautteita viime viikon reseptistä eli Leijuvista
lätyistä. Jotkut kummastelivat jauhojen puuttumista, mutta tällainenkin
kommentti tuli: ”En olisi ikinä
uskonut, että pelkkä banaani-ja munasekoitus pysyisi koossa paistettaessa.
Mutta Simsala Pim!! Niistä tuli tosi kauniita kunhan malttaa paistaa miedolla lämmöllä
ja antaa melkein kokonaan hyytyä ennen kääntämistä. Siis mainio, hauska resepti,
joka todellakin toimii. Jos joku kommentoi, että ei toimi, on väärässä. SS”
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet:
oskari@herrankukkaro.fiLisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti