Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

KANAFARMARIN ELÄMÄNOHJE


Tein 80-luvulla musiikkiohjelmia radioihin. Parhaillaan 38:aan paikallisradioon. Siihen aikaan toivekonsertit olivat hyvin suosittuja. Silloisen Miss Universumin kanssa tein pitkän talven TV 2:lle suosittua ”Lauantain toivotut” –ohjelmaa. Radio Auran Aalloilla tein työtä myös ihan livenä soittaen kuuntelijoiden lempikappaleita. Siihen aikaan yksi suosituimmista oli ikärakenteesta välittämättä haminalaisen kanafarmarin, VEIKKO LAVIN, reipas humppa: ”Ota löysin rantein, älä jännitä”.

Erään ohjelman aikana äänestä päätellen 3–4-vuotias tyttö soitti studioon ja hengästyneellä äänellään esitti toiveensa: ”Oskari-setä! Onko setä kiltti ja soittaisi tämän kappaleen… tämän, tämän… toi… Orota ny vähän. Äitiiiii! Mikä sen laulun nimi olikaan?” ”Ota löysin rantein…” neuvoi äiti. ”Aijuu! Oskari-setä, soita se laulu, jossa neuvotaan, että ota löysin rantein, älä hengitä!”

MUSTIKKALEIPÄ
Muu maa mustikka. Miksi? Siksi, että mustikan arvostus on noussut vasta viime vuosikymmeninä. Aikanaan mustikkaa pidettiin outona marjana. Johtuneeko siitä, että se oli makea. Happamat marjat maistuivat. Suu ei ollut vielä tottunut makeaan. Mustikkaa ei yleisesti kerätty eikä syöty. Merkillistä. Se kun on yksi elämän eliksiireistä. Mustikkaa kasvaa lähes koko maailmassa, mutta mitä pohjoisempana se kasvaa, sitä terveellisempää ja herkullisempaa se on. Ehkäpä siitä johtuu tuo ”Muu maa mustikka” sanonta. On kuinka on, mustikka on Luonnon lahja meille suomalaisille. suomalaisille. Vaimoni laittaa lusikallisen pakastemustikoita joka aamu kaurapuurooni. Siitä on hyvä lähteä töihin vatsa hyvällä mielellä ja suu naurussa.
Mustikka on myös monipuolinen herkku. Leivo se leivän sisään. Naperotkin tykkää. Mustikkaleivän päälle sopii erinomaisesti tyrnivoi.

0,5 l vettä
2,5 dl mustikoita (pakasteetkin käy)
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
50 g hiivaa
0,5 l ruisjauhoja
1 l vehnäjauhoja

Lämmitä vesi käden lämpöiseksi. Sulata veteen hunaja, lisää sekoittaen mustikat, suola, rypsiöljy, sekä pieneksi murennettu hiiva. Lopuksi molemmat jauhot vähin erin koko ajan hyvin sekoittaen. Vaivaa hyvin taikina ja laita se kohoamaan liinan alle runsaaksi tunniksi. Muotoile haluamasi muotoisia leipiä ja anna vielä kohota pulisen tuntia. Sitten uuniin 185 asteeseen vajaaksi tunniksi. Tarkasta, ettei leivät pala. Ota ajoissa pois.

Jos teet kerralla enemmän, pakasta osa. Leikkaa siivuiksi ennen pakastamista. Näin on helppo ottaa käyttöön sopiva määrä kerrallaan. Vaikka vain yksi pala. Laita sulaneet leivänpalat leivänpaahtimeen. Tuloksena melkein uunituoretta, tuoksuvaa mustikkaleipää.

Resepti tulostettavassa muodossa.


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit