Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


HAUSKA PORILAINEN


Kirjepalautteissa olen uudelleentavannut monia vanhoja kavereitani, ystäviäni ja kanssaeläjiäni. Yksi muisteli tapahtumaa vuodelta 1968, jolloin hän kaverinsa Pekka Sepän kanssa saapui Porin kauppaoppilaitokselle kuuntelemaan Pentti Kangas tangosekstettiä. Pekalla oli mukanaan trumpetti ja hän pyysi saada soittaa yhden kappaleen, Särkyneen toiveen kadun eli Boulevard Of Broken Dreams, jonka Lill-Jørgen Petersen oli tehnyt tunnetuksi. Se oli siinä. Yksi esitys ja kiinnitys.

Orkesteristamme tuli sekstetin sijaan septetti, eli jatkettiin voimalla seitsemän miehen. Poika teki siis ”Lavenit”: 1966 tyttönen nimeltään Lea Luukinen pyysi paikkaseutunsa tanssilavalla saada laulaa yhden laulun: Twilight Zone. Se oli siinä. Enempää ei tarvinnut tytön esitellä taitojaan. Hän siirtyi välittömästi orkesterimme vakinaiseksi jäseneksi. Lähti matkaamme niin, että taisi jäädä kengätkin kotiin. Annoin hänelle taiteilijanimen LEA LAVEN. Myös Pekka Seppä sai uuden taiteilijanimen, BABLO, jona monet hänet hyvin tuntevat. Viihteen monitoimimies lähes 50 vuoden ajan. Bablo tiesi uskomattoman määrän porilaisia muusikkovitsejä. Raumalaisina muusikkoina niitä kateellisina kuunneltiin. Yksi aihe ylitse muiden oli porilainen legenda, PIETILÄN SULO.

Tapasin Sulon kerran 60-luvun alussa, jollain tyttöreissulla Porissa. Sulo oli polkupyöräkorjaaja ja mielikuvituksensa oli vailla rajoja. Jotkut sanoivat, että Sulo valehteli, mutta minä uskon sen olleen enemmänkin liioittelua. Tulos harvinaisen rajoittamattomasta mielikuvituksesta. Tämän jutun Sulon kertomana muistan lähtemättömästi. Sulo oli käymässä Lapissa ja tapasi ison karhun. Pakkohan siinä oli aloittaa kunnon paini, kun kumpikaan ei väistänyt. Sulo kertoi ottaneensa oikein kunnon niskalenkin ja puristaneensa niin, että karhulta meinasi henki loppua. ”Sulo Sulo. Helpota Sulo vähä,” kähisi karhu. ”Eihän karhut osaa puhua”, väittelin vastaan. ”Ei kai normaalisti, mutta nyt sen oli pakko.” Ne porilaiset, jotka vielä Sulon jutut muistavat, antaa tulla:Parhaat palkitsen höyrylaivapiletillä. oskari@herrankukkaro.fi

ERIKOISTARJOUS:

Tänään perjantaina 25.4. Aurajokiranta syttyy jälleen tuleen. Bohemio Latino Social Club-orkesteri aloittaa yli 120 jokailtaisen ilmaiskonsertin sarjan ja tanssit Vaakahuoneen Paviljongilla. Tätä tekee sitten koko kesän. Tulosta tämä kirje vastaanottajakentän kera ja tuo mukanasi tänään tai huomenna. Tarjoan pienen kuoharin ilmaiseksi kirjesuhteemme kunniaksi. Lisätietoja www.vaakahuone.fi. Nähdään siellä!

KUOHUVAA VAPPUA : BLINI & SIIDERI 
Vappu on meille suomalaisille iloinen juhla. Nautintoja kukkurallaan. Jokainen lämpöaste ja auringonsädekin on ”till” joka ansaitsee aplodit. Juomana kuohuva sopii ja ruokakin voi olla kuohuvanlaista. Siksi tämä yhdistelmä sopii ensiviikon kevään juhlaan kuin vappulakki päähän.

Blini on mielestäni hauska, hyvänmakuinen ja positiivinen herkku. Ja oikeastaan aika helppo tehdä. Toki ravintolasta sen saa helpommalla, mutta jos haluat yllättää ystäväsi/perheesi iloisesti illan puhteessa, tarjoa heille blinejä. Nyt perinteistä poiketen.

Tässä blinien teko-ohje:

4 dl bulgarianjogurttia tai kermaviiliä
20 g hiivaa
2.5 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1.5 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 kananmunan keltuainen
1 vaahdotettu kananmunan valkuainen

Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota 1-2 tuntia huoneenlämmössä. Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, keltuainen, voisula ja vaahdotettu valkuainen.

Täytteeksi normaalisti laitetaan silputtua sipulia, smetanaa ja mätiä. On hyvää. Mutta jospa kerrankin toisenlainen blini.

Paista blinit voissa pannulla (valurautaisella tietenkin) miedolla lämmöllä.
Levitä kuuman blinin päälle smetanaa paksulti.
Lisukkeeksi, esim.
- katkarapuja, sienisalaattia ja tillisilppua

- kylmäsavulohta ja pilkottua etikkakurkkua

- graavikalaa, sitruunan palasia ilman kuorta

- savukalaa ja kapriksia

- maustesilakkaa tai - silliä ja tillisilppua

Voit paistaa pikkublinejä lättypannulla ja tarjota vieraillesi useita vaihtoehtoja. Vähemmästäkin ruoan ystävä sekoaa. Taikinasta tulee 20 pientä tai 10 isoa bliniä.

Juomaksi sopii valkoviini tai kaikkien viinien äiti, siideri. Irlantilainen on aika aitoa. Sen pitää olla käymällä valmistettua, mieluiten sakkaista. Siis ei tislattua. Ei väkiviinaa, johon on sekoitettu sokeria ja esansseja. Jos löydät ranskalaista tai espanjalaista siideriä, aina parempi.

Resepti tulostettavassa muodossa.Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit