Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


MERIMIES ON ERIMIES


Pikkuserkustani, Urposen Hessusta, tarinoita riittäisi kokonaiseen kirjaan, jos toiseenkin. Oivalsin vasta, kun muutama vuosi sitten Hessu siirtyi meitä muita tarkkailemaan, että siinähän oli varsinainen elämäntapakouluttaja. Hessu oli työyhteisössään uskomaton tunnelman ylläpitäjä: motivaation rakentaja ja uskollinen kaveri. Hän oli vanhanajan merikapteeni, joka seilasi aikanaan muun muassa purjelaiva PASSATILLA. Siis jumalasta seuraava. Vanhan raumalaisen sanonnan mukaan: ”Jumal taivas ja kapten laivas. Mut tuuril me molemma seilata.” Kun Hessu ennen elämän ehtoopäiviä toimi satamahinaaja m/s Naantalin kapteenina, sain vierailla laivalla monta monituista kertaa ja olla reissuilla mukana. Hauska yhteensattuma on, että silloiseen miehistöön kuuluvasta Kuutin Ekistä tuli myöhemmin tyttäreni Nooran appiukko. Tykkäsin merestä ja laivoista mutta eritoten sen miehistön hengestä. Oli emäntä, kapteeni, konepäällikkö, konemies ja kaksi kansimiestä. Ruoka oli hyvää. Siksi tämä järjestys.

Ja se Hessun armoton juttujen ja tarinoiden kertominen! Nyt kun jälkeenpäin analysoin, huomaan, että niissä kaikissa oli sama vire. Ei loukattu kenenkään vakaumusta, erilaisuutta, saatikka ihmisen alkuperää. Kuulkaahan hyvät lukijat: näitä ihmisiä on keskuudessamme. Heitä on työyhteisöissämme ja kaveripiireissämme. Arvostakaamme heitä! He tekevät tärkeää työtä positiivisen olotilan aikaansaamiseksi, mikä nykyään vastaa paljon myös työelämän tehokkuudesta. Kun itse voit hyvin, työpaikkasikin voi hyvin.

Kerran Hessu tuskaili minulle: ”On se sitten harmillista, kun merimiehistä puhutaan koko ajan niin paljon palturia. Sanotaan, että merimiehillä on SUSSU (ilmaisu on 50-luvulta ja tarkoittaa tyttöystävää) joka maailman satamassa. Ei pidä paikkansa. Mul esimerkiks ei ol Kapkaupunkis kettä!” Eikä Hessu yleensä valehdellut.

Hyvää ystävänpäivää!

Hyvä perjantaireseptin lukija, haluaisitko muistaa omaa ystävääsi antamalla hänelle toisenlaisen ja persoonallisen lahjan?

Ystävänpäivän tervehdykseni on: Saat höyrylaiva s/s Ukkopekan Naantalin risteilyn lahjakortin ensi kesälle 25% alennuksella! Tarjous on voimassa tämän viikonlopun, ihan pikkutunneille saakka. Lue lisää ja tilaa omasi täältä.

 

OSKARIN PYTTIPANNU
Neljälle:
6 keitettyä perunaa
2 keitettyä porkkanaa
(jos vain löydät kaupasta naurista, pari sellaista mukaan niin avot!)
1 iso sipuli
2 rkl voi/rypsiöljysekoitetta. Tai voita. Öljy yksinään räiskii silmille.
500 g rehellistä lenkkimakkaraa.
( Ei kevytlenkkiä, koska niissä ei ole lihaa).
2 etikkasuolakurkkua tai kapriksia 1 rkl
2,5 dl kevytkermaa
muutama kierros rouhittua mustapippuria myllystä
ruohosipulia

Kuutioi perunat, porkkana ja makkara. Pilko sipuli hienoksi ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää pannuun perunat, porkkanat, makkara ja pieneksi pilkottu etikkasuolakurkku tai kaprikset. Kääntele hissukseen, kunnes vähän ruskistuvat ja lisää kerma. Anna hautua kunnes kerma on imeytynyt perunoiden joukkoon. Lopuksi pinnalle hienonnettua ruohosipulia tai tilliä tai persiljaa. Mitä nyt sattuu olemaan. Suolaa et välttämättä tarvitse. Sitä tulee makkarasta ja suolakurkuista. Säilyy jääkaapissa päivän pari ja on lämmitettynä hyvää.

Annan vinkin: Jos saat kaupasta Nicola-perunaa, osta sitä. On perunoiden eliittiä. Back to sixties-tapahtuman organisoija, 60-luvun legendarumpali Ande Päiväläinenkin viljelee sitä Saarenmaalla, kotipellollaan. Sitä saa myös Suomesta. Kokeilehan. Jos nauriita jostain onnistut löytämään, osta saman tien enemmän. Säilyvät jääkaapin alalaatikossa pitkään. Ajan mittaan vaan makenee. Maistuu varmaan pienimmillekin ruokailijoille.

Resepti tulostettavassa muodossa.


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit