Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


LÄMPÖRULLA-ULLA


Istuimme taannoin opettajakaverini Kruunarin Tapsan kanssa - emeritus hänkin - ja muistelimme työuramme alkua 60-luvulta. Molemmat aloitimme nk. yläkoulun opettajina. Samanaikaisesti luokassa oli 4 eri luokkatasoa. Kolmannesta kuudenteen. Olihan se järjestelemistä. Kun toinen osa opetteli laskentoa liitutaulun edessä, toinen ryhmä virkkasi patalappuja. Muistelimme myös 70-luvun alussa Seitsemän seinähullua veljestä orkesterini kanssa levyttämääni hupaisaa soittolevyä Pepsodentti-Pentistä ja Lämpörulla-Ullasta. Siitä sitten sain muistiyhtymän patalappujen virkkaamiseen:

Elettiin vuotta 1950. Uudenkaupungin keskuskansakoulun ensimmäisellä luokalla olin minä, Pentti. Eräänä päivänä opettajamme aloitti huikean innovatiivisen hankkeen. Virkkauksen. Ensimmäinen tunti opeteltiin silmukan tekoa. Ja toinen tunti, miten patalappu virkataan. Kotiläksyksi annettiin tehtäväksi virkata kokonainen patalappu. Olisihan mukava tietää, kuinka monen äiti pojan vesseliään auttoi. Minä kyllä virkkasin itse. Ei tullut suorakulmaista patalappua. Mutta patalappu kuitenkin. Hyvin, hyvin persoonallinen. Koulussa kaikki esittelivät aikaansaannoksiaan. Pentin lisäksi luokalla oli myös Ulla. Ullalla oli näytettävänään valmiin patalapun sijaan kassi, jossa oli rullalla ainakin viisi metriä pelkää suoraa silmukkaa. Opettajan kysyessä Ullalta syytä moiseen merkillisyyteen, Ulla selitti kyyneleet silmissä: ”Opettaja kiltti. Minä niin kovasti yritin. Virkkasin niitä silmukoita ja virkkasin vaan, mutta en millään saanut kääntymään.”

Kuuntele Lämpörulla-Ullan tarina täältä.

UUNIPUNAJUURET
Punajuuret ovat ruokien aatelia. Rakastan punajuuria. Vaikka syönkin ne mieluisasti.

8 punajuurta
4 valkosipulin kynttä
mustapippuria myllystä rouheena vähän
merisuolaa vähän
2 rkl ruokaöljyä

Kuori punajuuret ja lohko ne. Kuori valkosipulit ja muserra ne leveän veitsen lappeella. Laita ne paistopussiin ja lisää pippuri, suola ja öljy. Sekoita kunnolla. Uuni 200 asteeseen ja vähintään puolisen tuntia, ehkä tunti odotusta. Se on siinä.

Salaatin kanssa nautittuna tulee hyvä mieli eikä lainkaan ähky. Yksi pihvi sisältää n. 3 g hiilihydraattia, jos joku niitä laskee.

Resepti tulostettavassa muodossa.


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit