Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoSILLIKUNINKAAN POIKA


Ystäväni, edesmennyt naantalilainen Saarnin Markku, jota kaikki kutsuivat PUTTEKSI, oli hauska ja persoonallinen kaveri. Hänen isänsä Topi sekä Topin veli Tauno omistivat aikanaan legendaarisen Rymättylän Säilyke Oy:n. Perinteet jatkuvat vieläkin Herrankukkaromme naapurissa, Rymättylän Röödilässä, nyttemmin Abban nimissä. Mutta pääasia, että jatkuvat. Yrityksellä oli aikoinaan oma sillinkalastuslaivastonsa, jota kutsuttiin saukkolaivastoksi. Muistini mukaan viimeinen Saukko-laiva lopetti vuonna 1975. Saukot seisoivat redillä naapurissamme, Nimettömän saaren rannassa. Merkittävä osa kylän miehistä toimi Saukkojen miehistössä. Kalastusretket Islannin vesille kestivät kuukausia, ja työ oli äärimmäisen raskasta. Kotiseutuihmisemme avasivat vastikään Röödilässä DIKSELI-nimisen museon, joka kertoo näistä sillikalastuksen ajoista.

Mutta minunhan piti kertomani SILLIKUNINKAAN POJASTA, Saarnin Puttesta. Putte oli myös innokas merenkulkija. Silliyritys oli juuri ostanut uuden laivan nimeltään Saukko IV. Miehet lähtivät hakemaan alusta jostain päin Eurooppaa, olikohan Ranskasta. Putte oli mukana hakumatkalla ja pestautui konemiehistöön, vaikkei hänellä ollut paperin paperia siihen toimeen. Sitäkin enemmän intoa tosin.

Laiva oli tulossa Hollannissa erääseen satamaan bunkraamaan polttoainetta ja ruokaa. Putte istui iloisesti rupatellen kapteenin kanssa komentosillalla. Koska laivassa oli oikea höyrykone, kapteeni kilautti telegrammia (konekäskyvälitintä) ilmoittaen koneessa olijalle, että pysäyttäisi koneen ja valmistautuisi rantautumiseen.

Mitään ei tapahtunut. Kapteeni kilautti vielä toisen ja kolmannenkin kerran. Mitään ei tapahtunut. Hädissään hän turvautui viimeiseen toimeen. Hän puhalsi puheputken pilliin, joka soi konehuoneessa huomiota herättävästi. Perään hän vielä huusi hädissään: "Kone seis, helvetti, laituri on edessä!" Mitään ei tapahtunut. ”Hemmetti! Kenen konevuoro nyt on?” huusi kapteeni hädissään. ”Ai pahus, se olikin mun huki”, sanoi Putte ja ryntäsi konehuoneeseen. Törmäykseltä vältyttiin. Kiitos Putten nopean reagoinnin.

IDEA ISÄNPÄIVÄLAHJAKSI:  www.oskarionnellinen.fi

LÄSKISOOSI


Olen taiteillut enimmäkseen yksinkertaisia, ruohonjuuritason reseptejä. Siksi on paikallaan julkaista oikein viimeisen päälle gourmet-resepti.

350 g siansiivua (silavaista kylkeä)

5 rkl ruisjauhoja (vehnäjauhotkin käy)
2 keskikokoista sipulia
4 dl vettä
2 tl suolaa
Maustepippuria myllystä ja/tai HP-kastiketta. Sinappikin käy.

Paloittele liha pieniksi paloiksi ja hienonna sipulit. Ruskista ensin liha paistinpannulla. Nosta lihat sivuun. Ripottele tasaisesti jauhot paistinpannulle lihasta jääneeseen rasvaan. Mikäli sitä ei ole tarpeeksi, lisää voita. Sekoita koko ajan. Lisää sipuli, sekoittele ja ruskista lisää. Lisää vettä loraus kerrallaan, koko ajan hämmentäen. Lisää lihat ja loppu vesi. Anna kiehua 20 minuuttia. Lopuksi mukaan suola ja muut mausteet hämmentäen. Anna kypsyä vielä tovi.

Huomio! On tärkeää, että jauhot kypsytetään kunnolla. Raaka jauho ei ole soveliasta tälle herkulle.

Keitetyt perunat tai muusi kruunaavat annoksen.

VAROITUS: Tähän ruokaan saattaa jäädä koukkuun.

Resepti tulostettavassa muodossa.

ISÄ TEKEMÄÄN RUOKAA!
Yritä edes. Anna isänpäivälahjaksi Onnellisen miehen keittokirja.

www.oskarionnellinen.fi

 


 Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit