POPCORNIEN VALLOITUSSAARNIN PUTTE oli mies, jolla mielikuvitus laukkasi valtoimenaan. Elettiin 70-lukua ja Amerikasta kuului kummia. Popcornit olivat tuolloin lännen kova sana, ja me suomalaisethan ihannoimme yli kaiken kaikkea, mikä oli Amerikasta kotoisin. Putte oli saanut tietouteensa, että popcorneja voi tehdä ihan itse irrottamalla maissintähkästä siemenet. Nämä sitten kattilan pohjalle, kansi päälle ja liesi myös. Siitä alkoi melkoinen ilotulitus. Maissin siemenet laajentuivat kuumuudessa monikymmenkertaisiksi ja hyppysellisestä maissia saatiin iso kattilallinen popcornia. Viikonloppua mentiin viettämään Saarnien kesäpaikkaan Rymättylän Pakinaisiin. Putte oli saanut ostettua valmiiksi irrotettuja maissin siemeniä ison säkillisen. Kun meitä oli iso kaveriporukka, Putte päätti valmistaa popparit saunan padassa. Hän kaatoi koko säkillisen pataan ja oikeaoppisesti laski kannen päälle. Tuli padan alle ja ulos terassille odottamaan herkun valmistumista. Olihan se melkoista ilotulitusta ja räiskettä, kun maissin siemenet alkoivat laajeta lämmössä. ”Japi! Menetkö katsomaan, pitääkö tulta vielä lisätä?” pyysi Putte. Ei tarvinnut! Kun Japi avasi pukuhuoneen oven, popcornit pursuilivat holtittomasti häntä vastaan. Sauna oli täynnä popcorneja. Pesuhuone oli täynnä popcorneja ja pukuhuonekin alkoi täyttyä tästä Amerikan herkusta. Ja me pojat naurettiin niin! Olihan meillä muutenkin hauskaa. Putte piti siitä huolen. |
AURAJUUSTOKALA
MAAILMAN TOISEKSI PARHAIN KALARESEPTI
Puhdas, ruodoton kalan filee Aurajuustoa Konjakkia Tilliä Suolaa Hunajaa
Asetellaan puhdas kalanfilee
alumiinifolion päälle. Kiverretään fileen reunat mehun valumisen
estämiseksi. Fileen pintaan sivellään kevyesti hunajaa. Ripotetaan
niinikään kevyesti suolaa (jollei ole jo etukäteen suolattu). Silputaan
runsaasti tilliä fileen päälle ja lurautetaan vähän kuperkeikkajuomaa
perään. Lopuksi ripotellaan vahva kerros Aurajuustoa matoksi kalan
päälle.
Valmistelujen jälkeen kala laitetaan savustuspönttöön tai uuniin vuoassa. Lämpöä 180 astetta. Juusto pinnalla saa ruskistua hieman. Veitsen kärjellä voi tarkistaa fileen paksuimmasta kohdasta, että kala on sisältä kypsää. Valunut neste kannattaa lusikoida fileen päälle makunautintoa mehevöittämään. Keitetyt nauriit tai perunat toimivat lisukkeena. Salaattikin toimii. Resepti tulostettavassa muodossa. | |||||||
Liity reseptitiimiimme!
Vapaana muutama paikka annosten testausryhmässämme. Vain ruoan valmistuksen harrastajille. Kerro itsestäsi oskari@herrankukkaro.fi |
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti